SSC MTS Mock Test -2


100 Questions MCQ Test SSC MTS Mock Test Series | SSC MTS Mock Test -2


Description
This mock test of SSC MTS Mock Test -2 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC MTS Mock Test -2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC MTS Mock Test -2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC MTS Mock Test -2 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC MTS Mock Test -2 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the 'No error' option.

Q. While 'Mission Shakti' may have targeted (A) / an object in outer space, India has longed (B) / developed the ability to intercept incoming missiles. (C) / No Error (D)

Solution:

The error lies in part B
The sentence uses the incorrect form ‘longed'.

Since the word is used between two verbs - the auxiliary verb 'has' and 'developed', it should be an adverb. To long, the verb, which means to wish for something, does not make sense here.

So, it must be used in its adverb form, viz, 'long'.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 2

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the 'No error' option.

Q. In the Cold War/Space Race era, 1985 was the last time (A) / that the United States had used an anti-satellite system to (B) / destroy its P-781 satellite that had instruments abroad to study solar radiation. (C) /  No Error (D)

Solution:

The error lies in part C.
The sentence uses the incorrect form ‘abroad'.

The adverb abroad means very far or in a foreign country. But the sentence refers to instruments 'on' a satellite. So, in order to make the sentence meaningful, it should be the adverb 'aboard', meaning on the board, on or into something, like a vehicle.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 3

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No improvement’.

Q. A new lesson had been taught us by our teacher.  

Solution:

The sentence uses the form had been taught us, which is correct and needs no improvement.

The preposition 'to' is implicit here, i.e., had been taught us is incorrect and had been taught to us is the correct construction.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 4

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No improvement’.

Q. A thorough examination was made in the painting, to observe the clues for the treasure map. 

Solution:

The sentence uses the form was made in, which is incorrect and needs improvement.
The examination cannot be made 'in' the painting. 

Since it is the painting itself that is examined; an examination is made 'of' the painting.

The only alternative that improves the sentence is Was to be made of.

None of the other alternatives can make the sentence meaningful.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 5

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

I could think of nothing else all month: Would they let me go to the Christmas party, or not?
I was cunning. I ___________ the ground. I told my mother about the ___________achievements of Zhenya Ryazanova, for whom the party was being given. I said that Zhenya was doing very well at school, that she was almost top of the class and was always being held up as an example to us. And that she wasn’t just a little girl, but a very serious woman: she was already sixteen.  In short, I didn’t waste any time. And then, one fine morn­ing I was called into the living room and told to stand in front of the big mirror and try on a white dress with a blue sash; I understood that I had won. I would be going to the party. After that, preparations began in____________: I took oil from the icon lamp in Nanny’s room and _____________it on my eyebrows every evening to make them grow thicker in time for the ball; I ____________a corset my older sister had thrown away and then hid it under the mattress; I rehearsed sophisticated poses and enigmatic smiles in front of the mirror. My family expressed surprise. “Why’s Nadya looking so idiotic?” people kept asking. “I suppose she’s at that awkward age. Oh well, she’ll grow out of it.”

Q. I ___________the ground

Solution:

The correct answer is option 3 i.e, prepared.
The narrator talks about her excitement for a Christmas Party and all the plans she had made for seeking permission for it from her parents. Only the word 'prepared' will go with the given phrase.

Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 6

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

I could think of nothing else all month: Would they let me go to the Christmas party, or not?
I was cunning. I ___________ the ground. I told my mother about the ___________achievements of Zhenya Ryazanova, for whom the party was being given. I said that Zhenya was doing very well at school, that she was almost top of the class and was always being held up as an example to us. And that she wasn’t just a little girl, but a very serious woman: she was already sixteen.  In short, I didn’t waste any time. And then, one fine morn­ing I was called into the living room and told to stand in front of the big mirror and try on a white dress with a blue sash; I understood that I had won. I would be going to the party. After that, preparations began in____________: I took oil from the icon lamp in Nanny’s room and _____________it on my eyebrows every evening to make them grow thicker in time for the ball; I ____________a corset my older sister had thrown away and then hid it under the mattress; I rehearsed sophisticated poses and enigmatic smiles in front of the mirror. My family expressed surprise. “Why’s Nadya looking so idiotic?” people kept asking. “I suppose she’s at that awkward age. Oh well, she’ll grow out of it.”

Q. about the _______achievements

Solution:

The correct answer is option 3 i.e, glorious.
The word 'glorious' means 'to be worthy of fame and admiration'. It fits a perfect adjective for the word 'achievements'. The other words do not match.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 7

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

I could think of nothing else all month: Would they let me go to the Christmas party, or not?
I was cunning. I ___________ the ground. I told my mother about the ___________achievements of Zhenya Ryazanova, for whom the party was being given. I said that Zhenya was doing very well at school, that she was almost top of the class and was always being held up as an example to us. And that she wasn’t just a little girl, but a very serious woman: she was already sixteen.  In short, I didn’t waste any time. And then, one fine morn­ing I was called into the living room and told to stand in front of the big mirror and try on a white dress with a blue sash; I understood that I had won. I would be going to the party. After that, preparations began in____________: I took oil from the icon lamp in Nanny’s room and _____________it on my eyebrows every evening to make them grow thicker in time for the ball; I ____________a corset my older sister had thrown away and then hid it under the mattress; I rehearsed sophisticated poses and enigmatic smiles in front of the mirror. My family expressed surprise. “Why’s Nadya looking so idiotic?” people kept asking. “I suppose she’s at that awkward age. Oh well, she’ll grow out of it.”

Q. began in __________

Solution:

The correct answer is option 2 i.e, earnest.
The word 'earnest' means 'resulting or showing intense conviction'. According to the context, the preparations for the party began with quick intensity. The other options are not relevant here.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 8

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

I could think of nothing else all month: Would they let me go to the Christmas party, or not?
I was cunning. I ___________ the ground. I told my mother about the ___________achievements of Zhenya Ryazanova, for whom the party was being given. I said that Zhenya was doing very well at school, that she was almost top of the class and was always being held up as an example to us. And that she wasn’t just a little girl, but a very serious woman: she was already sixteen.  In short, I didn’t waste any time. And then, one fine morn­ing I was called into the living room and told to stand in front of the big mirror and try on a white dress with a blue sash; I understood that I had won. I would be going to the party. After that, preparations began in____________: I took oil from the icon lamp in Nanny’s room and _____________it on my eyebrows every evening to make them grow thicker in time for the ball; I ____________a corset my older sister had thrown away and then hid it under the mattress; I rehearsed sophisticated poses and enigmatic smiles in front of the mirror. My family expressed surprise. “Why’s Nadya looking so idiotic?” people kept asking. “I suppose she’s at that awkward age. Oh well, she’ll grow out of it.”

Q. Nancy's room and _______it 

Solution:

The correct answer is option 1 i.e, smeared.
The word 'smeared' means 'coat or mark something carelessly or greasily'. Among the given options, only the verb 'smeared' goes with the idea of the eyebrows.
Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 9

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

I could think of nothing else all month: Would they let me go to the Christmas party, or not?
I was cunning. I ___________ the ground. I told my mother about the ___________achievements of Zhenya Ryazanova, for whom the party was being given. I said that Zhenya was doing very well at school, that she was almost top of the class and was always being held up as an example to us. And that she wasn’t just a little girl, but a very serious woman: she was already sixteen.  In short, I didn’t waste any time. And then, one fine morn­ing I was called into the living room and told to stand in front of the big mirror and try on a white dress with a blue sash; I understood that I had won. I would be going to the party. After that, preparations began in____________: I took oil from the icon lamp in Nanny’s room and _____________it on my eyebrows every evening to make them grow thicker in time for the ball; I ____________a corset my older sister had thrown away and then hid it under the mattress; I rehearsed sophisticated poses and enigmatic smiles in front of the mirror. My family expressed surprise. “Why’s Nadya looking so idiotic?” people kept asking. “I suppose she’s at that awkward age. Oh well, she’ll grow out of it.”

Q. I ________a corset

Solution:

The correct answer is option 4 i.e, altered.
The word 'altered' means 'make a significant change in character', in this case, size. The corset needs to be 'altered' to fit the narrator because it belongs to her elder sister and is, therefore, not a perfect fit for the former.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 10

Choose the word SIMILAR in meaning to the given word.

Knave

Solution:

The word 'knave' means 'dishonest.' Option 1 is thus the correct answer.
Rare ⇒ infrequent; scarce
Attune ⇒  adjust or accustom to; bring into harmony with
Larceny ⇒ theft

QUESTION: 11

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Extenuating

Solution:

The word 'extenuating' means 'causing to be less serious'. The meanings of the words are:
Aggravating ⇒ making worse
Resuscitating ⇒ recovering
Flourishing ⇒ thriving

Rewinding ⇒ (with reference to a film or tape) wind or be wound back to the beginning.
Option 1 is thus the correct answer.

QUESTION: 12

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Extreme fear of heights.

Solution:

Correct option- 3.
Let's find the meanings of given options:-
Pyrophobia- Extreme fear of fire.
Xenophobia- Fear of something unfamiliar.
Acrophobia- Fear of heights.
Claustrophobia- Fear of darkness.
Clearly, option 3, i. e. acrophobia best expresses the meaning of the above mentioned phrase. Hence, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 13

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. Someone who is incapable of making any mistakes.

Solution:

Correct option- 2.
Let's find the meaning of given options:-

Meticulous- To show great attention to every detail.
Infallible- Someone who never does any mistake.
Erroneous- Something which is wrong and incorrect.
Incorrigible- Something which cannot be changed or reformed.

Clearly, option 2, i. e. infallible best expresses the meaning of the above mentioned phrase. Hence, option 2 is the correct answer.

QUESTION: 14

GIven below are some alternatives which may be used to improve the sentence by replacing the words in underline. You may choose one out of options 1,2,3, and 4. 

Q. I have no respect for the cannons which do not allow poors to enter the temples. 

Solution:

Here the correct word is 'canon'. Canon means a general law, rule, principle, or criterion whereas, cannon is basically a weapon.
Meaning of other options:

Cardinal- of the greatest importance; fundamental.
Cardiac - Related to the heart.
Thus, option 1 is the correct answer. 

QUESTION: 15

GIven below are some alternatives which may be used to improve the sentence by replacing the words in underline. You may choose one out of options 1,2,3, and 4. 

Q. Raju was under the allusion that Babu will lend him money

Solution:

The correct phrase here is 'under the illusion'. It means to be a having a mistaken belief about something, whereas, 'allusion' means 'an indirect or passing reference.'
The meaning of other options:

Allure- the quality of being powerfully and mysteriously attractive or fascinating.

Liaison- communication or cooperation which facilitates a close working relationship between people or organizations.
Thus, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 16

GIven below are some alternatives which may be used to improve the sentence by replacing the words in underline. You may choose one out of options 1,2,3, and 4. 

Q. The Triple Talaq bill has yet to obtain Rajya Sabha's ascent.

Solution:

The correct word here is 'assent' which means 'approval' and not 'ascent' which means 'a climb or walk to the summit of a mountain or hill.' 

The meaning of other options:

Essence- he intrinsic nature or indispensable quality of something, especially something abstract, which determines its character.

Acclimatize- become accustomed to a new climate or new conditions; adjust.

Accent- a distinctive way of pronouncing a language, especially one associated with a particular country, area, or social class.
Thus, option 4 is the correct answer. 

QUESTION: 17

GIven below are some alternatives which may be used to improve the sentence by replacing the words in underline. You may choose one out of options 1,2,3, and 4. 

Q. India and Pakistan should work for an amiable settlement of the border problem.

Solution:

The phrase here should be 'for an amicable'. The words amicable and amiable are used in different contexts. 

Amicable refers to friendliness or goodwill between people or groups whereas, 'amiable' refers to one person's friendly disposition. 

Amidship means in the middle of a ship, either longitudinally or laterally.
Thus, option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 18

In the following sentence, three words or phrases have been in underline. One underline part in the sentence is not acceptable in Standard English. Choose the inappropriate word. If there are no errors in the underline parts, mark (4) i.e. ‘No error’ as the answer.

Q. The students have been asked to illicit on the psychological emotions portrayed in the novel at the climax.

Solution:

‘Illicit’ means 'unlawful' and thus does not fit the context of the sentence. The correct word to be used is ‘elicit’ that means 'to draw out'.

QUESTION: 19

In the following sentence, three words or phrases have been in underline. One underline part in the sentence is not acceptable in Standard English. Choose the inappropriate word. If there are no errors in the underline parts, mark (4) i.e. ‘No error’ as the answer.

Q. The woman was punished for transgresion and shamed in front of the whole city.

Solution:

The spelling of the word ‘transgression’ meaning 'sins' is incorrect in the sentence. Thus option 2 is the correct answer.

QUESTION: 20

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘fallacious’. To have a fallacious belief is to have a wrong, mistaken or a misunderstood belief. To have a fallacious belief is to commit a fallacy.

E.g. Sarah warned Paul that his ideas were based on fallacious valued that his father had taught him.

QUESTION: 21

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘Carcinogenic’. A carcinogenic item is something that induces cancer in a person, exposure to these particles may lead to cancer.

E.g. One of the most harmful carcinogenic items in the air is chlorofluorocarbons. 

QUESTION: 22

The following sentences form a paragraph.They are numbered as P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and choose the alternative that arranges them in correct order.

P. He is known to have taken up many reforms during his era. 
Q. Alauddin Khalji, who was one of the greatest rulers of the Delhi Sultanate, ruled between 1296 and 1316 A.D. 
R. Alauddin successfully employed a policy of market control in which the price of every single item was fixed.
S. Of those, one thing, which stands out, is the market control policy.

Solution:

Correct option - 2
The given passage is based upon reforms that were taken by Alauddin Khalji. Also, full name of a person is used for introduction. Thus, options 1 & 3 are eliminated. Since, 'market control policy' is a particular reform but 'many reforms' is also mentioned here, thus it should come first. Hence, Q should be followed by P. So, option 2 i.e. QPSR is the appropriate answer.

QUESTION: 23

The following sentences form a paragraph.They are numbered as P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and choose the alternative that arranges them in correct order.

P. Egoism is a pathological by-product of modern reason, a rationally evaluated perspective for which the only entity in the world that matters is one’s own self. 
Q. If it extends and encompasses several persons, then we have communitarian egoism.
R. All other persons are entirely worthless, without any value. And it comes in two forms.
S. If the self coincides with one person, we obtain individual egoism. 

Solution:

Correct option - 3
The above given passage is based on egoism that is a psychological character of a person. Clearly, the passage should start with a character which is mentioned in P. Hence, P is an appropriate starter. So, options 1 & 2 are eliminated. Since, P defines that an egoistic person only thinks about himself. This means, he considers all other persons entirely worthless. Thus, R is the appropriate sentence to continue. So, PR is the correct sequence. Thus, option 4 is eliminated. Hence, option 3 i.e. PRSQ is the correct answer.

QUESTION: 24

The question below consists of a set of labeled parts. Out of the options given, select the most logical order of the parts to form a coherent sentence.

A. on social media, 
B. personality gets amplified 
C. a politically aligned 
D. in an exponential manner
E. a deliberate lie by 

Solution:

Instead of ordering the entire sentence, it is easier to find connections between one or two parts and then eliminating the options.

C talks about 'a politically aligned' someone or something, i.e., it gives the adjective for a noun, which must be given by the next part.

Out of the given parts, only 'personality' can be an appropriate noun here, given by B.

So, CB is the correct order.

This order is only shown by option 1, which gives the complete correct order: AECBD
Therefore, the correct answer is option 1.

Hence, the sentence becomes: On social media, a deliberate lie by a politically aligned personality gets amplified in an exponential manner.

QUESTION: 25

The question below consists of a set of labeled parts. Out of the options given, select the most logical order of the parts to form a coherent sentence.

A. the central themes of 
B. the multiple attacks from social media
C. accuracy and fairness are 
D. to uphold these principles despite 
E. journalism, and legacy media tries 

Solution:

Instead of ordering the entire sentence, it is easier to find connections between one or two parts and then eliminating the options.

C ends with the verb 'are', which must be followed by noun/adjective/adverb in order to make a meaningful sentence.

Only A and B give viable next parts for C.

Given the context, A is correct here, with accuracy and fairness as the central themes.
So, CA is the correct order.

This is only shown by option 2, which gives the complete correct order: ​CAEDB
Therefore, the correct answer is option 2.

Hence the statement will become: Accuracy and fairness are the central themes of journalism, and legacy media tries to uphold these principles despite the multiple attacks from social media.

QUESTION: 26

Direction: In the question below are given two statements followed by two conclusions numbered I, and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All Toffee are Sweets.
Some Biscuit are Sweets.

Conclusions:
I. Some Sweets are Toffee.
II. No Toffee is Biscuit.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statements is as follows


Conclusions:
I. Some Sweets are Toffee → True (All Toffee are in the Sweets)
II. No Toffee is Biscuit. → False (It is possible but not definite)
Hence, only 1 follows.

QUESTION: 27

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark ? From the given alternatives.

Solution:

1 × 2 + 1 = 3
4 × 3 + 2 = 14
9 × 4 + 3 = 39
16 × 5 + 4 = 84
Hence, “84” is the correct answer.

QUESTION: 28

In a certain code language, "SUN" is written as "54" and "PUT" is written as "57". How is "CAT" written in that code language?

Solution:

Consider the position of the letters of the English Alphabet:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Add the alphabetical positions of each letter of the words:
SUN → 19 + 21 + 14 = 54
PUT → 16 + 21 + 20 = 57
Similarly,
CAT → 3 + 1 + 20 = 24.
Hence, 24 is the correct answer.

QUESTION: 29

If in a coded language ADEQUATE is coded as CGJXWDYL. How is then BENJAMIN coded as?

Solution:

ADEQUATE is coded as,


Similarly,

Thus, DHSQCPNU is the correct answer. 

QUESTION: 30

In the following question, select the missing number from the given series.

125, 136, 148, 161, 175, ?

Solution:

The pattern followed here is,
→ 125 + 11 = 136
→ 136 + 12 = 148
→ 148 + 13 = 161
→ 161 + 14 = 175
→ 175 + 15 = 190
Hence, 190 is the correct answer.

QUESTION: 31

Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?

Solution:


Form the given unfolded dice option 2 cannot be formed as a square within circle face and star face side are opposite to each other.
Hence, option 2 cannot be formed.

QUESTION: 32

In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

INTELLECTUAL

Solution:

Let’s check each option,
1) LENTIL → can be formed as INTELLECTUAL.
2) LATTICE → can be formed as INTELLECTUAL.
3) CATTLE → can be formed as INTELLECTUAL.
4) LEARNT → cannot be formed as there is no ‘R’ in INTELLECTUAL.
Hence, LEARNT can’t be formed from word INTELLECTUAL.

QUESTION: 33

If ‘A’ means ‘+’, ‘B’ means ‘×’, ‘P’ means ‘÷’ and ‘Q’ means ‘-’, then

52 B 4 A 12 Q 75 P 5 = ?

Solution:


52 B 4 A 12 Q 75 P 5 = ?
After converting the symbols with given code the equations will be;
→ 52 × 4 + 12 - 75 ÷ 5 = ?
→ 208 + 12 - 15
→ 220 - 15
→ 205
Thus, 205 is the correct answer.

QUESTION: 34

Erica is the tallest and Fiona is the shortest. Celia is taller than Amelia. Billy is immediate taller than Divya. Divya has only one shorter than her. Who is the fourth tallest among these six people?

Solution:

Erica is the tallest and Fiona is the shortest i.e. Erica > _ > _ > _ > _ > Fiona.
Celia is taller than Amelia i.e. Celia > Amelia.
Billy is immediate taller than Divya i.e. Billy > Divya.
Divya has only one shorter than her i.e. _ > _ > _ > _ > Divya > _ .

On combining above all,
Erica > Celia > Amelia > Billy > Divya > Fiona.
Hence, Billy is the fourth tallest.

QUESTION: 35

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3B9, 5E13, 7H17, 9K21, ?

Solution:

The pattern followed in series above is shown below,


Hence, “11N25” is a term which will complete the series.

QUESTION: 36

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

Hence option 2 has the given figure embedded in it.

QUESTION: 37

These questions are based on the following information.

A is the son of B. C, B’s sister, has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D.

Q. How is A related to D?

Solution:


 

1. A is the son of B.
2. C is the sister of B and C has a son D and daughter E.
3. F is the maternal uncle of D.


According to the figure, A is a cousin of D.

QUESTION: 38

These questions are based on the following information.

A is the son of B. C, B’s sister, has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D.

Q. How E is related to F?

Solution:


1. A is the son of B.
2. C is the sister of B and C has a son D and daughter E.
3. F is the maternal uncle of D.


Clearly E is niece of F.

QUESTION: 39

If 13Δ3 = 20, 12Δ7 = 10 and 12Δ5 = 14, then find the value of 16Δ2 = ?

Solution:

The pattern followed here is:
13Δ3 = 20 → (13 - 3) × 2 = 20
12Δ7 = 10 → (12 - 7) × 2 = 10
12Δ5 = 14 → (12 - 5) × 2 = 14
Similarly,
16Δ2 → (16 - 2) × 2 = 28
Hence, the correct answer is ‘28’.

QUESTION: 40

The ratio of present ages of R and S is 5 : 7, 5 years ago R was 30 years old. What was the age (in years) of S 10 years ago?

Solution:

Present age ratio of R and S = 5 : 7
Let, the present age of R and S is 5x years and 7x years respectively.
5 years ago R was 30 years old (given)
→ 5x - 5 = 30
→ x = 7
Age of S 10 years ago = 7x - 10
→ 7 × 7 - 10 = 39 years
Hence, age of S 10 years ago will be 39 years.

QUESTION: 41

In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

Solution:

In all the pairs, the 2nd word is the place/home where the animal or bird of 1st word lives or are kept i.e.

Horse – Stable → Stable is the place where horses live.

Pig – Sty → Sty or pigsty is the place where pigs live.

Lion – Den → Den is the place where Lions live.

But in, Nest – Bird → Here 2nd word i.e. Bird is not a place where 1st word i.e. Nest live.
Thus, Nest – Bird is the odd pair.

QUESTION: 42

A helicopter flies 80 km north, then it turns West and flies 50 km, then it turns North and flies 120 km, then it turns to its right and flies 50 km. Where is it now with reference to its starting position?

Solution:

Based on information given direction diagram can be traced as,


 

Therefore distance between Starting point and Ending point is (80 km + 120 km) = 200 km North.
Hence, correct answer is 200 km north.

QUESTION: 43

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1. Soul
2. Strain
3. Straits
4. Sand
5. Syrup

Solution:

As per the dictionary order,
4. Sand
1. Soul
2. Strain
3. Straits
5. Syrup
Hence, 41235 is the correct dictionary order.

QUESTION: 44

Select a suitable figure from the answer figures that would replace the question mark (?)

Solution:

As ​the ring is an ornament which we wear in hand,
Similarly,
Crown is worn on the head.
Hence, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 45

In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given conclusions is / are definitely true and give your answers accordingly.

Statements:
P > Q; Q > R; R > S; S > T                                                

Conclusions:
I. T < Q
II. R < P

Solution:

Given statements: P > Q; Q > R; R > S; S > T.
On combining: P > Q > R > S > T

Conclusions
I. T < Q → True (as Q > R > S > T → Q > T)
II. R < P → True (as P > Q > R → P > R)
Hence, both of the conclusions are true.

QUESTION: 46

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘C’ can be represented by 43, 14 ect and ‘Q’ can be represented by 89, 65 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘NOTE’.

Solution:

1) 11, 67, 32, 02 → N, O, T, G
2) 98, 57, 86, 01 → N, O, Q, E
3) 41, 99, 59, 01 → A, O, T, E
4) 76, 99, 58, 03 → N, O, T, E
Thus 76, 99, 58, 03 is set of number that represent word “NOTE”.

QUESTION: 47

In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.

Solution:

The pattern follow is,
First alphabet - 1 = second alphabet - 1 = third alphabet
Like,
R - 1 = Q - 1 = P
X - 1 = W - 1 = V
Z - 1 = Y - 1 = X
A - 1 = Z - 2 = X
Hence, AZX is the odd one out.

QUESTION: 48

In the following question, select the related term from the given alternatives.

4D : 12L ∷ 7G : ?

Solution:

D is the 4th letter of the English alphabet.
4 × 3 = 12 → L is the 12th letter of the English alphabet.
Similarly,
G is the 7th letter of the English alphabet.
7 × 3 = 21 → U is the 21th letter of the English alphabet.
Hence, the answer is 21U.

QUESTION: 49

Which of the following answer figure patterns can be combined to make the question figure?

Solution:


Hence figures in option 1 can be combined to form the question figure.

QUESTION: 50

If in a certain language MADRAS is coded a NBESBT, how is BOMBAY coded in that language?

Solution:


Thus BOMBAY is coded as CPNCBZ.

QUESTION: 51

What is difference in simple interest on sum of Rs. 80000 for 4 years at 8% and on sum of Rs. 65000 for 6 years at 4% per annum?

Solution:

Let P = principal, R = rate of interest and N = time period
Simple Interest = PNR/100
Required difference
= (80000 × 4 × 8)/100 – (65000 × 6 × 4)/100
= 10000
∴ Difference in simple interest is Rs. 10000

QUESTION: 52

What is the surface area of a sphere of diameter 16√2 cm?

Solution:

Radius of sphere = r = 16√2/2 = 8√2 cm
∴ Surface area of sphere = 4πr2 = 4 × π × (8√2)2 = 512π cm2

QUESTION: 53

If x2 - 3x + 1 = 0, then the value of  will be

Solution:

Given,
x² - 3x + 1 = 0
⇒ x² - 3x + 1 = 0
⇒ x² + 1 = 3x
Divide the above equation by x
⇒ x + 1/x = 3       ----(1)
⇒ x³ + 1/x³
⇒ (x + 1/x) ³ - 3 x 1/x (x + 1/x)
Now we put the value from equation (1)
⇒ 27 - 3 x 3 = 18

QUESTION: 54

Half of 1 per cent, can be written as a decimal as 

Solution:

QUESTION: 55

What should come at the place of ‘?’in the following question.

(2375 ÷ 25) + 1035 ÷ 9 – 34 × 5 = 1260 – 61 × ?

Solution:

Using BODMAS rule,
Given,
⇒ (2375 ÷ 25) + 1035 ÷ 9 – 34 × 5 = 1260 – 61 × ?
⇒ 95 + 1035 ÷ 9 – 34 × 5 = 1260 – 61 × ?
⇒ 95 + 115 – 34 × 5 = 1260 – 61 × ?
⇒ 95 + 115 – 170 = 1260 – 61 × ?
⇒ 210 – 170 = 1260 – 61 × ?
⇒ 40 = 1260 – 61 × ?
⇒ 61 × ? = 1220
⇒ ? = 1220/61 = 20

QUESTION: 56

A milk man bought milk for Rs. 24 per litre. He mixes it with water and sells it for Rs. 25.2 and gains a profit of 40%. How much water is added in 54 litres of milk?

Solution:

C.P. of milk = Rs. 24
S.P. of mixture = Rs. 25.2
Profit percentage = 40%


 

In the mixture water is x litres and milk is 3x litres
Now, 3x = 54
∴ x = 18
Water = x = 18 litres

QUESTION: 57

The ratio between the speed of a boat upstream and downstream is in the ratio of 3 : 5. What is the speed of the boat in still water, if it covers 120 km downstream in 8 hour?

Solution:

Let speed of boat be B.
Speed of stream = S
Speed of boat upstream = 3x
Speed of boat downstream = 5x
∴ B + S = 5x      ----(1)
And B – S = 3x     ----(2)
On solving equation (1) and (2)
B = 4x
S = x
According to question,
120 km downstream can be covered in 8 hours-time
120/5x = 8
⇒ x = 3
∴ Speed of the boat in still water = 4 × 3 = 12 km/hr

QUESTION: 58

The average marks obtained by Amit in five subjects viz. History, maths, biology, chemistry and physics is 73 and marks obtained in chemistry is 76. The average marks obtained in history and physics is 73. Find the average marks obtained in maths and biology.

Solution:

Sum of marks obtained in five subjects = average of marks in five subjects × number of subjects
73 × 5 = 365
Sum of marks obtained in history and physics = average marks obtained in history and physics × 2
73 × 2 = 146
Sum of marks obtained in maths and biology = 365 – 146 – 76 = 143
Average marks obtained in maths and biology = 143/2 = 71.5

QUESTION: 59

Four numbers are in the ratio of 2 : 5 : 7 : 9. If they all add up, they give a value of 115. Find the difference between the largest and the smallest value.

Solution:

Let the value of four numbers be 2y, 5y, 7y, 9y
Sum of values = 2y + 5y + 7y + 9y = 23y
⇒ 23y = 115
⇒ y = 5
∴ Required difference = 9y – 2y = 7y
⇒ 7y = 7 × 5 = 35

QUESTION: 60

How many positive factors of 120 are there?

Solution:

The factors of 120 are 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30, 40, 60, 120.
Hence, there are 16 positive factors of 120.

QUESTION: 61

P alone can do a work in 20 days and Q alone in 30 days. R alone can do work in 60 days. They take Rs. 12000 to complete the work. If P and Q took help of R to complete the work, then what is the difference in share of Q and R?

Solution:

Given,
P's 1 day's work = 1/20
Q's 1 day's work = 1/30
R's 1 day's work = 1/60
(P + Q + R)’s 1 day’s work = 1/20 + 1/30 + 1/60
= 1/10
With help of R they can finish work in 10 days.
P's 10 days work = 10/20 = 1/2
Q's 10 days work = 10/30 = 1/3
R's 10 days work = 10/60 = 1/6
Their share will be divided into the ratio of
= 1/2 : 1/3 : 1/6
= 3 : 2 : 1
Q's share = 2/6 × 12000 = 4000
R's share = 1/6 × 12000 = 2000
∴ Difference in Q's share and R's share = Rs. 4000 – Rs. 2000 = Rs. 2000

QUESTION: 62

A and B bought a toy in the ratio of 7 : 5 and sold it in the ratio 5 : 3. If he gets a loss of Rs. 100 on each, then find the cost price of the toy purchased by A.

Solution:

Trick:

The cost price of the toy purchased by A should be a multiple of 7. Hence, if we go through options the correct answer is Rs. 350.

Detailed solution:
Let the cost price of A be 7a and the cost price of B be 5a.

Let the selling price of A be 5b and the selling price of B be 3b.

C.P. – S.P = Loss
A’s loss = 7a – 5b = 100      ---- (1)
B’s loss = 5a – 3b = 100      ---- (2)
Eq. (2) × 5 – Eq. (1) × 3
⇒ 25a – 15b – [21a – 15b] = 500 – 300
⇒ 25a – 15b – 21a + 15b = 500 – 300
⇒ 4a = 200
⇒ a = 50

∴ Cost price of toy purchased by A = 7a = 7 × 50 = Rs. 350

QUESTION: 63

A fraction when added to 7/3 gives 4. What is the fraction?

Solution:

Let the fraction be x/y, and when added to 7/3 gives 4,
⇒ x/y + 7/3 = 4
⇒ x/y = 4 – 7/3 = 5/3
∴ Fraction, x/y = 5/3

QUESTION: 64

Arjun sold a teddy for Rs. 240 at 6.25% loss. What should be its selling price to earn a profit of 6.25%?

Solution:

∵ 6.25% = 1/16
Here 16 units represents = Cost price of the teddy
Old selling price = 16 - 1 = 15 units = 240
⇒ 1 unit = Rs. 16
Cost price of the teddy = 16 × 16 = Rs. 256
∴ New selling price to earn 6.25% profit = 16 + 1 = 17 units = 17 × 16 = Rs. 272

QUESTION: 65

If a + b = 5 and 2a – b = 4. Find the relation between a and b.

Solution:

a + b = 5      ----(1)
2a – b = 4      ----(2)
Adding Eq. (1) and (2), we get
⇒ a + b + 2a – b = 5 + 4
⇒ 3a = 9
⇒ a = 3
Putting a = 3 in eq. (1) we get b = 2
∴ a > b

QUESTION: 66

What is the value of 

Solution:

⇒ given:
A/B = 5, so A = 5B

⇒ Putting the value of A in equation 1 we will get:
⇒ (5B + B)/(5B – B) = x
∴ x = 6/4 = 3/2

QUESTION: 67

What is average speed in m/sec of Radha if she travels 40 km by cycle in 7 hours, 450 km by bus in 8 hours, 800 km by train in 4 hours and 30 km by walking in 14 hours?

Solution:

Given,
Average speed = Total distance/Total time
Total distance = 40 + 450 + 800 + 30 = 1320
Total time = 7 + 8 + 4 + 14 = 33
Average speed = 1320/33 = 40
Average speed in m/sec = 40 × 5/18 = 100/9 m/sec

QUESTION: 68

The mean of 50 numbers is 30. Later it was discovered that two entries were wrongly entered as 62 and 13 instead of 26 and 31. Find the correct mean.

Solution:

⇒ Sum of the number = mean × Total number = 50 × 30
⇒ Sum of the number = 1500
⇒ Difference of wrong number = 26 - 62 = -36 and 31 - 13 = 18
⇒ New sum = 1500 - 36 + 18 = 1482
⇒ Corrected mean = 1482/50
∴ Corre cted mean = 29.64

QUESTION: 69

A sold a pen to B at a loss of 60%. B sold the pen to C at a profit of 30%. If C pays Rs. 260 for pen, then for how much (in Rs.) A bought the pen?

Solution:

Let the cost price of the pen for A be Rs. x
Cost price of pen for B = Selling price for A = 0.4x
Cost price of pen for C = Selling price for B = 1.3 × 0.4x = 0.52x
But 0.52x = 260
⇒ 0.52x = 260
⇒ x = Rs. 500
Hence, the cost price of pen for A = Rs. 500

QUESTION: 70

What should come at the place of ‘?’ in the following question.

? = 7/8 of 16/49 of 21/50 of 5/18 of 1830

Solution:

Given,
⇒ ? = 7/8 of 16/49 of 21/50 of 5/18 of 1830
⇒ ? = 7/8 × 16/49 of 21/50 of 5/18 of 1830
⇒ ? = 2/7 × 21/50 of 5/18 of 1830
⇒ ? = 3/25 × 5/18 of 1830
⇒ ? = 1/30 × 1830
⇒ ? = 61

QUESTION: 71

Directions: The line graph below shows the number of work visas issued by a country in each year from 2011 to 2016. Study the graph carefully and answer the following question.

Q. What is the percentage of the maximum visas issued in a year to the minimum visas issued in a year?

Solution:

Number of maximum visas issued in a year = 5800
Number of minimum visas issued in a year = 1250
∴ Required percentage = 5800/1250 × 100 = 464%

QUESTION: 72

Directions: The line graph below shows the number of work visas issued by a country in each year from 2011 to 2016. Study the graph carefully and answer the following question.

Q. Find the average of number of visas issued.

Solution:

Sum of visa issues = 4400 + 5800 + 1750 + 1250 + 3750 + 2850 = 19800
∴ Average = 19800/6 = 3300

QUESTION: 73

Directions: The line graph below shows the number of work visas issued by a country in each year from 2011 to 2016. Study the graph carefully and answer the following question.

Q. If 25% of people who received visa but did not used it, then how many people from 2011 to 2016 have used the visa?

Solution:

Total number of visa issued = 4400 + 5800 + 1750 + 1250 + 3750 + 2850 = 19800
Percentage of visa used = 75%
∴ Number of visa used = 75/100 × 19800 = 14850

QUESTION: 74

Directions: The line graph below shows the number of work visas issued by a country in each year from 2011 to 2016. Study the graph carefully and answer the following question.

Q. Number of visas issued were less than those issued in the previous year in how many years?

Solution:

In Year 2013, 2014 and 2016, the number of visas issued were less than those issued in the previous year.
∴ In 3 years, the number of visas issued were less than those issued in the previous year.

QUESTION: 75

The price of an article is reduced by 25% but the daily sale of article is increased by 30%. The net effect on daily sale receipts is 

Solution:

Let the price of the article be Rs. 100 and the daily sale be 100 units,
Revenue day = 100 × 100 = Rs. 10000
Case II
New receipts = 75 × 130 = Rs. 9750
Decrease = Rs. (10000 - 9750) = Rs. 250

QUESTION: 76

Who among the following won the Singapore Open final in April 2019?

Solution:
  • Japan's Kento Momota won the Singapore Open final 10-21, 21-19, 21-13 on 14 April 2019.
  • The World champion dug deep to fight back from 16-11 behind in the second game to force a decider.
  • In the women's final, Tai Tzu-ying claimed her second Singapore Open title with a 21-19, 21-15 victory over Japan's Nozomi Okuhara.
QUESTION: 77

The Indian Navy launched its third guided missile destroyer, ________ as a part of its Project 15B in April 2019.

Solution:
  • The Indian Navy launched its third guided missile destroyer 'INS Imphal' as a part of its Project 15B in April 2019.
  • The Navy had launched INS Vishakhapatnam, the first Project of 15B ship, in April 2015, while the second ship, INS Mormugao, was launched in September 2016.
  • The INS Imphal was designed indigenously by the Indian Navy’s Directorate of Naval Design.
QUESTION: 78

The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) launched its own digital payment aggregator system, ________.

Solution:
  • The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) launched its own payment aggregator system, iPay.
  • It will provide an improved online digital payment convenience and ease of doing business to the passengers availing online travel services through the IRCTC website.
  • This will help reduce the gap between IRCTC and banks which will lead to a substantial reduction in payment failures.
QUESTION: 79

Who was awarded the Rabindranath Tagore Literary Prize 2019 for his 2010 novel 'Solo'?

Solution:
  • Author Rana Dasgupta was awarded the Rabindranath Tagore Literary Prize 2019 for his 2010 novel Solo.
  • It was the second edition of the Rabindranath Tagore Literary Prize.
  • The Prize aims to revive poetry and books that can change lives.
  • The prize consists of an amount of $10,000, a Tagore statue and a certificate for contribution to literature.
  • The first prize of the Rabindranath Tagore Literary Prize for the year 2018 was awarded to “One Hundred Poems of Kabir” by Kabir (posthumously), translated from Hindi into English by Rabindranath Tagore.
QUESTION: 80

For which of the following temples did PM Narendra Modi lay the foundation stone of corridor and beautification on 8 March 2019?

Solution:
  • PM Narendra Modi laid the foundation stone of corridor and beautification of Kashi Vishwanath Temple at Varanasi on 8 March 2019.
  • This temple corridor will be a role model for all temples and their safety and security.
  • All rules, standards and ethical values mentioned in our Shastras have been kept in mind while preparing the model of this corridor.
QUESTION: 81

Where is the Headquarters of Amnesty International?

Solution:
  • Amnesty International is a non-governmental organization based in London which focused on human rights across the globe.
  • ‎The Secretary-General‎ of Amnesty International is Kumi Naidoo.
  • The stated objective of the organisation is "to conduct research and generate action to prevent and end grave abuses of human rights and to demand justice for those whose rights have been violated.
QUESTION: 82

Which among these rulers build the famous Konark sun temple in Odisha?

Solution:

QUESTION: 83

Nadir Shah raided India during the reign of ___________.

Solution:

Nadhir Shah raided India during the reign of Mohammad Shah (1719-48).

  • He raided India in the year 1739
  • He took away Peacock throne and the Kohinoor diamond
  • He was an Iranian ruler
  • He defeated Mughal army in the battle of Karnal
  • As he got heavy returns by this plunder,he stopped taxation in Iran for three year.
QUESTION: 84

Who started Sanskrit College at Varanasi?

Solution:

QUESTION: 85

_________ is the author of Flood of Fire.

Solution:

QUESTION: 86

World’s First Hydrogen Fuel Cell Train was rolled out by which of the following country?

Solution:

Germany has rolled out world’s first hydrogen fuel cell powered train

  • It has been named as Coradia iLint
  • Hydrogen fuel cell combines Hydrogen and oxygen to produce electricity.
  • Its bi products are Steam and water only
  • It is climate friendly as it doesn’t emit carbon dioxide and particulate matter.
QUESTION: 87

Which economist proposed the idea of SeLFIES bond?

Solution:

Robert Merton proposed the idea of SeLFIES bond.

  • It stands for Standard of Living indexed, Forward-starting, Income only Securities Bond
  • These bonds are inflation adjusted.
  • The Govt would issue SeLFIES bond and workers would buy it
  • It is Standard of living indexed and hence the workers need not to worry about his future after retirement.
QUESTION: 88

Which among these is not a part of Balance of Payment?

Solution:

Balance of Payment is the systematic record of all the economic transactions of a nation with the outside world. It has three accounts

  • Capital Account
  • Current Account
  • International Reserves Account
QUESTION: 89

Telangana shares it border with ________ states.

Solution:

Telangana Shares border with 5 states namely:

  • Andhra Pradesh
  • Chhattisgarh
  • Maharashtra
  • Karnataka.
  • Odisha(a very small border)


Note: The question is in news because of the Pollavaram project. 

QUESTION: 90

Which among these is a warm ocean current?

Solution:

QUESTION: 91

Which of the following articles talk about All India Services?

Solution:


The constitution under Article 312 gives authority to the Rajya Sabha (the upper house of Parliament) to set up new branches of the All India Services with a two-thirds majority vote. 

QUESTION: 92

Chemical name of Vitamin D3 is ___________.

Solution:

QUESTION: 93

What is the full form of ATP?

Solution:

ATP stands for Adenosine Tri Phosphate

  • ATP are the main source of energy within the Cell
  • It is produced by enzyme ATP synthase which Converts ADP and Phosphate to ATP
  • It is a complex organic chemical that provides energy to drive many processes in a living cell. Eg.- muscle contraction, nerve impulse propagation, and chemical synthesis. 
QUESTION: 94

Which among the following crops is affected by Fall Armyworm?

Solution:

QUESTION: 95

Which among the following inert gas is used for the treatment of Cancer?

Solution:

QUESTION: 96

Energy is absorbed in which of the following reactions?

Solution:

Endothermic Reaction:

  • The reaction in which Heat is absorbed.
  • Endothermic process is a process which requires or absorbs energy from its surroundings, usually in the form of heat.
  • Melting ice cubes and conversion of frost to water vapor are example of endothermic reaction.

Exothermic reaction:

  • The reaction in which Heat is released.
  • Exothermic reactions are reactions that release energy into the environment in the form of heat
  • A nuclear explosion is an example of a exothermic reaction.
QUESTION: 97

Optical fibre was invented by __________.

Solution:

QUESTION: 98

Which phenomenon is responsible for twinkling of stars?

Solution:

QUESTION: 99

What is the SI unit of Density?

Solution:

QUESTION: 100

Ustad Ahmad Lahouri was the Chief Architect of which of the following monuments?

Solution:

Related tests