SSC MTS Mock Test -6


100 Questions MCQ Test SSC MTS Mock Test Series | SSC MTS Mock Test -6


Description
This mock test of SSC MTS Mock Test -6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC MTS Mock Test -6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC MTS Mock Test -6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC MTS Mock Test -6 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC MTS Mock Test -6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Some parts of the sentence have errors and some are  correct. Find out which part has an error and mark that part as your answer. If there are no errors, mark No error as your answer.

Q. Archie and Juggie is coming to meet you today.

Solution:

When two singular nouns joined by ‘and’ it requires a plural verb. So it should be written as --'are coming', thus the error is in part 2.

QUESTION: 2

Some parts of the sentence have errors and some are  correct. Find out which part has an error and mark that part as your answer. If there are no errors, mark No error as your answer.

Q. She desired to work in an European country, as she felt it would give her all the luxuries she wanted.

Solution:

Article 'an' is added before the nouns with the sound of vowels. Here the sound of 'European' is of a consonant 'Y' (You). Thus, the correct article to be used is 'a'. '..to work in a European country..'

QUESTION: 3

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose No improvement.

Q. The Filmfare Magazine are one of the most popular Indian magazine about Indian films.

Solution:

The titles of magazines or books are always considered as single and therefore need a singular verb to agree with it. Thus it should be written as 'is one of the most popular ' Also the noun 'magazine' should be in the plural form as it is stated that 'Filmfare' is one of the many magazines that are popular. Thus option 3 is the right answer.

QUESTION: 4

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose 'No improvement.'

Q. The bag of potatoes have disappeared from the store house.

Solution:

The verb has to agree with the true subject, not with the intervening plural object of a preposition.

Here the 'bag' is the real subject and ' potatoes' is the object of a preposition 'of'.

Hence the verb needs to be in the present perfect tense as the action of disappearing has been completed.

Thus option 2 is the right answer and it should be written as 'The bag of potatoes has disappeared'.

QUESTION: 5

Out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. Occurring every three years

Solution:

Let us look into the meaning of the words given:
'Triennial' is an event occurring every three years.
'Biennial' is an event occurring every two years.
'Annual' is an event occurring every year.
'Quarterly' is an event occurring every four months.
So option 1 is the correct answer.

QUESTION: 6

Out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Study of religion

Solution:

Let us look at the meaning of the words given:
Profanity ⇒ obscene language.
Tortured and Tormented ⇒ to harass someone.
Theology ⇒ the study of religion.
So option 2 is the right answer.

QUESTION: 7

Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the given word.

IRASCIBLE

Solution:

Let us look at the meaning of the given words:
'Petulant' ⇒ someone who behaves like a child and throws tantrums.
'Testy' and 'Irritable' ⇒ persons who get angry very quickly and are rude.
'Irascible' ⇒ short-tempered, crabby. In short, snapping at everyone.
Thus only option 2 'genial' which means pleasant, well-mannered and peaceful is the one which best expresses the opposite meaning of the given word.

QUESTION: 8

Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

PREMONITION

Solution:

Let us look at the meaning of the given options:
Premonition ⇒ an omen/ sign.
Foreboding ⇒ prediction/ prophesy.
Faithful and Loyal ⇒ to be steadfast, staunch.
Irritate ⇒ to make someone angry.
Thus option 1 is the right answer.

QUESTION: 9

Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the given word.

SACROSANCT

Solution:

Let us look at the meaning of the given words:

'Sacrosanct' ⇒ sacred, exclusive.

'Sacred', 'Divine', 'Sanctified' ⇒ something that cannot be violated or disrespected. Thus all these words are synonyms of the given word.

However, 'blasphemous' means impious and disrespectful, hence option 4 is the one which best expresses the opposite meaning of the given word.

QUESTION: 10

Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

REQUISITE

Solution:

Let us look at the meaning of the given words:
Requisite ⇒ compulsory,
Mandatory ⇒ required, necessary.
Supplementary ⇒ add-on.
Voluntary ⇒ willingly.
Thus option 3 best expresses the meaning of the given word.

QUESTION: 11

In the following question, an idiomatic expression or a proverb is underline. Select the alternative which best describes its use in the sentence.

Q. I worked hard to complete my work on time as my boss had given me a tall order.

Solution:

'A tall order' means a difficult task to perform, so option 2 is the correct answer.
Example sentence: To score four goals in one game is a tall order, even for him.

QUESTION: 12

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Shoot through

Solution:

The meaning of the phrase shoot through is to leave a place very quickly especially in order to avoid someone or something.

Example : My wife shot through while I was left behind dealing with the police.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 13

In the question four words are given out of which only one word is correctly spelled. Find the correctly spelled word. 

Solution:

'Amorphous' is the right spelling and it means something which has no fixed form.

Example sentence: It is a brownish amorphous solid, which is insoluble in water.

QUESTION: 14

In the question four words are given out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Solution:

Option 2 contains the correct spelling and it means to be confused about something or someone; doubtful.

Example sentence: Frank was ambivalent about his breakup with Jane.

QUESTION: 15

Fill in the blank with the most appropriate word out of the four alternatives suggested below each question.

Q. The Contractor ______ the landlord to repair the old building before it’s too late.

Solution:

'Advice' is a noun for help or information given.
'Advised' is a verb or the action of giving help or information to someone.
Said and spoke are the actions of telling something to someone.
So option 2 is the right answer.

QUESTION: 16

Fill in the blank with the most appropriate word out of the four alternatives suggested below each question.

Q. The Indians in the US are keeping their fingers crossed that Trump does not give his _____ to the Visa bill.

Solution:

Assent means approval which fits the context of the line perfectly.
Ascent means to climb high like a mountain.
Accent is to stress a point. It is also a particular way of speaking, specific to each community.
Advice is the counsel given to someone.
So option 2 is the right answer 

QUESTION: 17

Read the following group of words. The beginning of the sentence is given and the rest are numbered P,Q,R. Arrange these parts of sentences in the proper order to form a meaningful sentence.

Elections globally
P-dominated by numbers, percentages
Q-and tallies
R-can be dry affairs

Solution:

The sentence begins with the noun ‘Elections’ which ‘can be’ something and so ‘R’ is the next part. The dry affairs could be ‘dominated by numbers’ as the usage of ‘and’ after ‘affairs’ is incorrect and so ‘P’ is the next part. Finally the perfect word in sequence to ‘numbers and percentages’ is the word ‘tallies’ and so ‘Q’ is the last part. The correct sentence is ‘Elections globally can be dry affairs dominated by numbers, percentages and tallies.’

QUESTION: 18

Read the following group of words. The beginning of the sentence is given and the rest are numbered P,Q,R. Arrange these parts of sentences in proper order to form a meaningful sentence.

They have now
P: by a paternalistic state
Q: of goods mandated
R: been turned into consumers

Solution:

The suitable word after ‘now’ cannot be a preposition (by/of), it has to be the auxiliary verb (been), thus part 'R' is the first one. It is followed by ‘Q’ as the preposition to suit after consumers is ‘of’. Also, the preposition ‘by’ is used after mandated and hence ‘P’ is the last part. Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 19

In the question a sentence has been given in active/passive voice. Out of the given four alternatives, suggest the one which best expresses the given sentence in passive/active voice

Q. It is said by us that she is a teacher

Solution:

The sentence is in active voice and has the ‘That Clause’. In this case, we use the helping verb ‘was’ and add it after ‘It’ proceeding with the V3 form of the main verb i.e. ‘said’. Hence 3rd option is the correct answer

QUESTION: 20

In the following question, a sentence has been given in direct/indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in indirect/direct speech.

Q. “What do you want from me?”, she asked me.

Solution:

The given sentence is in the direct speech. Since the given sentence is an interrogative one, therefore we use the reporting verb ‘asked’. The verb ‘want’ will be changed to its past tense ‘wanted’ while reporting. Notable we can simply write ‘asked me what I wanted’ as the pronoun ‘you’ changes to ‘I’ as per the object ‘me’. Thus, the correct answer is option 1.

QUESTION: 21

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

When a bank provides its _(A)__ online and customers can make transactions, submit requests, and __(B)__ other banking activities online, it is called digital banking. The first bank in India to offer internet banking __(C)__ the ICICI bank in 1996. __(D)_ then a number of other banks have followed __(E)__ and today most of the banks provide online banking facilities.

Q. Which of the following words fits in the blank labelled(A)?

Solution:

The sentence talks about customers making transactions thus 'services' is the correct word to be used here. A bank would make the services online and not locations or lists. Only option 3 conveys the correct meaning. The word 'sites' means 'locations' or 'websites.'

QUESTION: 22

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

When a bank provides its _(A)__ online and customers can make transactions, submit requests, and __(B)__ other banking activities online, it is called digital banking. The first bank in India to offer internet banking __(C)__ the ICICI bank in 1996. __(D)_ then a number of other banks have followed __(E)__ and today most of the banks provide online banking facilities.

Q. Which of the following words fits in the blank labelled(B)?

Solution:

The word 'extract' means 'remove or take out, especially by effort or force' and does not convey any meaning. Online services are handled by users , they cannot be decided or designed. Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 23

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

When a bank provides its _(A)__ online and customers can make transactions, submit requests, and __(B)__ other banking activities online, it is called digital banking. The first bank in India to offer internet banking __(C)__ the ICICI bank in 1996. __(D)_ then a number of other banks have followed __(E)__ and today most of the banks provide online banking facilities.

Q. Which of the following words fits in the blank labelled(C)?

Solution:

The correct verb here is 'was' as simple past tense is the correct tense here. The sentence talks about an activity which was completed long back thus no other tense can fit here. Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 24

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

When a bank provides its _(A)__ online and customers can make transactions, submit requests, and __(B)__ other banking activities online, it is called digital banking. The first bank in India to offer internet banking __(C)__ the ICICI bank in 1996. __(D)_ then a number of other banks have followed __(E)__ and today most of the banks provide online banking facilities.

Q. Which of the following words fits in the blank labelled(D)?

Solution:

The correct word here is 'since' which means 'in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present.' It means that from that point of time a number of banks have followed the same. Option 1 is thus the correct answer. The other options do not fit here.

QUESTION: 25

Complete the passage by choosing the correct words for the numbered blanks.

When a bank provides its _(A)__ online and customers can make transactions, submit requests, and __(B)__ other banking activities online, it is called digital banking. The first bank in India to offer internet banking __(C)__ the ICICI bank in 1996. __(D)_ then a number of other banks have followed __(E)__ and today most of the banks provide online banking facilities.

Q. Which of the following words fits in the blank labelled(E)?

Solution:

The correct word here is 'suit' as the correct phrase is 'follow suit' which means 'to imitate someone.' Option 4 is thus the correct answer. The other words cannot be placed here.

QUESTION: 26

In the following question, select the missing term from the given alternatives.

E, HI, KLM, PQRS, ?

Solution:

The pattern followed here is:


Thus, the missing number is UVWXY.

QUESTION: 27

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Except ‘Influenza’, all other diseases are caused by lack of vitamins.

QUESTION: 28

In the following question, select the related number from the given alternatives.

7 : 52 :: 9 : ?

Solution:

The pattern followed here is:
→ 72 = 49 + 3 = 52
So, 92 = 81 + 3 = 84
Thus, 84 is the related number.

QUESTION: 29

In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

QUALIFICATIONS

Solution:

The word ‘QUALITY’ cannot be formed using the letters of the given word as there is no ‘Y’ in the given word.

QUESTION: 30

In a certain code language, "HINDI" is written as "FGLBG". How is "URDU" written in that code language?

Solution:

So, Thus, SPBS is the correct code for “URDU.”

QUESTION: 31

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘V’ can be represented by 20, 03, etc., and ‘M’ can be represented by 01, 88, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “PRINCE”.

 

Solution:

1) 13, 68, 31, 66, 78, 97 → PRINCE
2) 67, 42, 86, 30, 42, 66 → PINCEN
3) 13, 43, 85, 78, 97, 31 → PRNCEI
4) 15, 68, 86, 30, 42, 77 → RINCEZ
Clearly, the number set for the word “PRINCE” is ‘13, 68, 31, 66, 78, 97.’

QUESTION: 32

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1. Confrontation
2. Congeable
3. Conkak
4. Congestion
5. Congeneric

Solution:

The order will be: (1) Confrontation, (2) Congeable, (5) Congeneric, (4) Congestion, (3) Conkak.
Thus, 12543 is the correct order.

QUESTION: 33

Select the correct combination of mathematical signs to replace ($) signs and to balance the given.

16 $ 6 $ 4 $ 24

Solution:

16 $ 6 $ 4 $ 24
Checking all the signs:
→ 16 × 6 ÷ 4 = 24
→ 16 × 6 ÷ 4 = 24
→ 24 = 24
Thus, ‘× ÷ =’ is the correct answer.

QUESTION: 34

If ‘×’ means ‘+’, ‘−’ means ‘×’, ‘+’ means ‘÷’ & ‘÷’ means ‘−‘, then

12 – 6 × 15 ÷ 16 + 4 = ?

Solution:

12 – 6 × 15 ÷ 16 + 4 = ?
After converting the symbols with given code the equation will be;
→ 12 × 6 + 15 − 16 ÷ 4 = ?
→ 12 × 6 + 15 − 4 = ?
→ 72 + 15 – 4 = ?
= 87 – 4 = ?
= 83
Thus, 83 is the correct answer.

QUESTION: 35

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

On close observation, we find that the question figure is embedded in fig.2, as shown below:


Thus, figure 2 is the correct answer.

QUESTION: 36

From a certain direction a man walked towards south for 30 km. Then after turning towards left, he walked 15 km and at last he turned again to left and walked to 45 km. Find in which direction he is now from the starting point?

Solution:

Clearly, he is towards the North-East direction from his starting point.

QUESTION: 37

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:

Clearly, fig.2 shows the correct right image of question figure.


Thus, figure 2 is the correct answer.

QUESTION: 38

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:

Clearly, when paper sheet is unfolded it will appear as shown below:


Thus fig.2 is the correct answer.

QUESTION: 39

In a certain code language, "BISCUIT" is written as "2345930" and “CIRCUIT” is coded as “5365930”, then how will "BRICK" be written in that code language?

Solution:


Clearly, code for “BRICK” will be 26358, as the only new code number is 8.

QUESTION: 40

In a School, in boys row Rahul was fifteenth from the right and Rathi was nineteenth from the left. When they interchanged their positions Rathi was fourteenth from the left. How many boys are there in the row?

Solution:

Earlier, Rahul was fifteenth from the right and Rathi nineteenth from the left.
After Interchanging, Rathi became fourteenth from the left.
This means that before interchanging Rahul was fourteenth from the left.
So, the total number of boys will be = 14 - 1 + 15 = 28
Hence, there are 28 boys in the row.

QUESTION: 41

Pinky, Priya, Preeti, Puja, Preeny, Priyanka and Preet are sitting in a straight line facing south. Priya and Puja sit adjacent to each other. At the most three sit between Pinky and Priyanka. Preeti does not sit adjacent to Priyanka. Pinky sits at the extreme left end. Preeny sits exactly between Pinky and Priyanka. Puja does not sit on the extreme right end. What is the sitting position of Preet?

Solution:

Names: Pinky, Priya, Preeti, Puja, Preeny, Priyanka and Preet.
1. Pinky sits at the extreme left end.
2. At the most three sit between Pinky and Priyanka.
3. Preeti does not sit adjacent to Priyanka.
4. Puja does not sit on the extreme right end.

5. Preeny sits exactly between Pinky and Priyanka.
6. Priya and Puja sit adjacent to each other

Thus, Preet is sitting second to the right of Preeti is the correct answer.

QUESTION: 42

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is:
(First column × first digit of the second column number + second digit of the second column number)
19 × 3 + 1 = 58
81 × 6 + 1 = 487
So, 93 × 7 + 1 = 652
Thus, 652 is the correct answer.

QUESTION: 43

How many Squares are there in the given figure?

Solution:


 

The Squares formed are:

PEFQ, PDEU, TSVR, QUFC, ADSP, PSUT, TURQ, QRCB, SEVU, UVFR, MZWN, GPHS, HTIU, IQJR, SHUK, UIRL and KULV respectively.

Thus, there are total 17 Squares formed.

QUESTION: 44

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

MNO : 456 : : PQR : ?

Solution:


Thus, 789 is the correct answer.

QUESTION: 45

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Stadium : Players : : School : ?

Solution:

Players are present inside the Stadium likewise, students are present inside the School.

QUESTION: 46

Which of the following figure represents the appropriate relation between Cats, Birds & Parrots?

Solution:

The diagram will be:

Thus, fig.3 best represents the relationship among Cats, Birds & Parrots.

QUESTION: 47

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Mosses is different as all others are names of flowers.

QUESTION: 48

In the following question, select the missing number from the given alternatives.

5, 11, ?, 47, 95, 191

Solution:

The pattern followed here is:

Thus, the missing number is 23.

QUESTION: 49

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

BY, DW, GT, ?

Solution:

The pattern followed here is:


Thus, KP is the missing term which completes the series.

QUESTION: 50

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

MZ : LY : : AN : ?

Solution:

→ here, the arrangement of the letter is as followed: the last letter from the right end of the first row and the first letter from the left end of the second row : the second last letter from the right end of the first row and the second letter from the left end of the second row.

Thus, BO is the correct answer.

QUESTION: 51

The sum of two fractions is 5/6. One of them is 3/4. What is the other fraction?

Solution:

Let other fraction be M.
⇒ M + 3/4 = 5/6
⇒ 24M + 18 = 20
⇒ 24M = 2
⇒ M = 1/12

QUESTION: 52

Find out which of the following sets form co-prime numbers.

Solution:

Co-prime numbers are those whose HCF is 1.
HCF (12, 7) = 1
HCF (21, 42) = 21
HCF (3, 9) = 3
HCF (43, 129) = 43

QUESTION: 53

If price of 12 apples and 8 bananas is 128 Rs, and price of 11 apples and 17 bananas is 156 Rs. Find the price of 2 apples and 3 bananas.

Solution:

12A + 8B = 128…………. (1)
11A + 17B= 156…………… (2)
Multiplying equation (1) with 11 and equation (2) with 12 and then solving we get,
A = 8, and B = 4
Price of 2 apples and 3 bananas –
2A + 3B = 28 Rs

QUESTION: 54

If P = 350 and Q = 600, then P is how much percentage less than Q?

Solution:

Given that,
P = 350 and Q = 600
Required % = [(600 - 350)/600] × 100 = 41.67%
∴ P is 41.67% less than Q

QUESTION: 55

Average of 36 results is 18. If 2 is subtracted from each result, then what will be the new average of the results?

Solution:

Average of 36 results = 18
∵ Sum of 36 results = 36 × 18 = 648
Let, new average = x
According to the problem,
⇒ 36x = 648 - 36 × 2
⇒ 36x = 648 - 72
⇒ 36x = 576
⇒ x = 16
∴ New average = 16

TRICK:
If same change is made in each of the Quantity then the same change also appears in the Average.
here for Example-
2 is subtracted from each Quantity than for final average we can directly subtract 2 from average to calculate final average
= 18 - 2 = 16  

QUESTION: 56

If Rs. 1638 is divided in the ratio of 8 : 7 : 11 among A, B and C respectively, what will be the share of C?

Solution:

Let the unit of ratio be x
A total of 26 (8 + 7 + 11) parts will be made, out of which C will get 11 parts
Share of C = 11 × (1638/26) = 693

QUESTION: 57

The ratio of ages of Niraj and Dhiraj was 6 : 7, a year ago. Four years from now, the ratio of their ages will be 7 : 8. What is the present age of Dhiraj?

Solution:

Let the age of Niraj and Dhiraj one year ago be 6x and 7x respectively

Present age of Niraj and Dhiraj are (6x + 1) and (7x + 1) years respectively

Their ages four years from now will be (6x + 1 + 4) and (7x + 1 + 4) years respectively
⇒ (6x + 5) and (7x + 5) years respectively

Given the ratio of their ages will four years from now will be 7 : 8
⇒ (6x + 5)/(7x + 5) = 7/8
⇒ 8 × (6x + 5) = 7 × (7x + 5)
⇒ 48x + 40 = 49x + 35
⇒ 49x - 48x = 40 - 35
⇒ x = 5 years
∴ Present age of Dhiraj = (7 × 5) + 1 = 36 years 

QUESTION: 58

If P : Q = 3 : 4, Q : R = 8 : 10 and R : S = 15 : 17, Then find P : Q : R : S.

Solution:

Given that,
P : Q = 3 : 4,
Q : R = 8 : 10
And R : S = 15 : 17
∴ P : Q : R : S = (3 × 8 × 15) : (4 × 8 × 15) : (4 × 10 × 15) : (4 × 10 × 17)
⇒ P : Q : R : S = 9 : 12 : 15 : 17
Hence, the required ratio is 9 : 12 : 15 : 17.

QUESTION: 59

If the side of a square is increased by 20%, then what will be the percentage increase in its perimeter?

Solution:

Let side of square is a
Perimeter of square = 4a
New side = 120% of a = 1.2a 
New perimeter = 4 × 1.2a = 4.8a
∴ % increase in perimeter = (4.8a – 4a)/4a × 100 = 0.8a/4a × 100 = 20%

QUESTION: 60

Aman has 10L of a solution that is 10% nitric acid by volume. He wants to dilute the solution to 4% strength by adding water. How many liters of water should be added?

Solution:

Quantity of nitric acid = 10 × (1/10) = 1 liters
Water = 10 – 1 = 9 liters
Let y liter of water be added,
(10 + y ) × (4/100) = 1
On solving, we get y = 15 liters

QUESTION: 61

Difference between simple interest and compound interest for two years on 600 Rs at a certain rate of interest is 1.5 Rs. Find the rate of interest.

Solution:

Let the principal and the rate of interest be p and r% per annum.

Compound interest − Simple interest 

Alternate Method (short trick)

Difference between S.I.and C.I.=Principal 

QUESTION: 62

Selling price of a glass is Rs. 1965 and loss percentage is 25%. If selling price is Rs. 3013, then what will be the profit percentage?

Solution:

∵ Selling price = Cost price – loss
⇒ 1965 = CP – 25% of CP
⇒ 1965 = CP – 1/4 × CP
⇒ 1965 = 3/4 × CP
⇒ CP = 1965 × 4/3 = Rs. 2620
Now, when selling price = Rs. 3013
Profit = 3013 – 2620 = Rs. 393
∴ Profit percentage = 393/2620 × 100 = 15%

QUESTION: 63

Rohit and Sharan invested in a business in the ratio of 3 : 2. If 5% of the total profit goes to a charity and Rohit’s share is Rs. 4275, then what will be the total profit?

Solution:

Let the investment of Rohit and Sharan is 3 : 2

Since the investment is for same time for both so the ratio of the shares of Rohit and Sharan will be in ratio of their investment

Let their shares be 3x and 2x
Let the total profit be 100x
According to the question,
5% of the profit goes to charity
So now the remaining profit is 95x
⇒ (3/5) × 95x = 4275
⇒ 57x = 4275
⇒ x = 4275/57 = 75
∴ Total profit is 75 × 100 = Rs. 7500

QUESTION: 64

At what rate of compound interest per annum will a sum of Rs. 1200 become Rs. 1348.32 in 2 years?

Solution:

Principal = Rs. 1200
Amount = Rs. 1348.32
Time period = 2 years
Let the rate of interest = x%
We know, Amount = Principal (1 + Rate/100)n
⇒ 1348.32 = 1200 (1 + x/100)2
⇒ (106/100)2 = (1 + x/100)2
⇒ 106/100 = 1 + x/100
⇒ x = 6%
∴ The rate should be 6%

QUESTION: 65

U and V can complete a piece of work in 6 and 48 days respectively. They contracted to complete the work for Rs 45,000. What will be the share (in Rs) of U?

Solution:

Work done by U in 1 day = 1/6
Work done by V in 1 day = 1/48
Work done by both in 1 day =1/6 + 1/48 = 9/48
∴ Total number of days required to complete the work = 48/9
Now U’s complete work share = (1/6) × (48/9) = 8/9
∴ U’s share of money = (8/9) × 45000 = 40000

QUESTION: 66

A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at the cost price, but he uses a false weight of 950gm. for a kg.His gain is

Solution:

His percentage gain is 100 × (50/950) as he is gaining 50 units for his purchase of 950 units.so 5.26%.

QUESTION: 67

Three taps P, Q and R can fill a tank in 20, 30 and 40 minutes respectively. If all the three taps are opened, then how much time (in minutes) it will take to completely fill the tank?

Solution:

Time taken by tap P to fill the tank = 20 minutes
⇒ Part of tank filled in 1 minute = 1/20

Similarly, tank filled by Q and R in 1 min = 1/30 and 1/40 respectively.

⇒ Part of tank filled by all three taps in 1 minute = 1/20 + 1/30 + 1/40 = 13/120

∴ Tank will be completely filled in 120/13 minutes 

QUESTION: 68

A 150 m long train crosses a tree in 30 seconds. What is the speed of the train?

Solution:

Considering tree of negligible length
Distance to be covered to cross a tree = Length of train = 150 m
Time = 30 seconds
We know that,
Speed = Distance/Time
⇒ Speed = 150/30
⇒ Speed = 5 m/s
∴ The speed of the train is 5 m/s

QUESTION: 69

Excluding stoppages, the speed of a bus is 60 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

Solution:

The average speed (including stoppages) = 45 kmph
Distance = speed × time taken
So in 1 hour, distance travelled = 45km

The average speed (excluding stoppages) = 60 kmph

At this speed, time taken by bus to travel 45 km = 45/60 = ¾ hrs = 45 minutes

So at a speed of 60kmph, bus can travel distance of 45 km every 45 minutes
⇒ For every hour the bus stops for 60 - 45 = 15 minutes
∴ The bus stops per hour for 15 min

QUESTION: 70

A rows a boat 100 km in 20 hours downstream and 72 km in upstream in 18 hours. Find the speed of the boat in still water.

Solution:

Let speed of boat in still water is SB and speed of stream is Sand Speed of boat in upstream and downstream is SU and SD

Speed of boat in still water S= 1/2 × (SD + SU)
⇒ 1/2 × (100/20 + 72/18)
⇒ 0.5 × (5 + 4)
∴ The speed of boat in still water = 4.5 km/hr

QUESTION: 71

A square park having a side 20 m has two roads each 2 m wide running in the middle of it and parallel to its length and breath. What will be cost of gravelling the path at the rate of Rs. 100/m2?

Solution:


Area of the road = 20 × 2 + (20 - 2) × 2 = 76 m2
∴ Cost of gravelling the path = 76 × 100 = Rs. 7,600

QUESTION: 72

Direction: The pie chart shows the breakup in percentages of the various expenses of a company. Study the diagram and answer the following questions.

Q. If the total expenses of the company are Rs. 50 crores, the total expenditure (in Rs. crores) on Transport and Electricity is:

Solution:

Given: total expenses of the company = 50 crore
Total expenditure (in Rs. crores) on Transport and Electricity = 50 × [15/100 + 25/100]
⇒ 50 × [40/100]
⇒ Rs. 20 crores

QUESTION: 73

Direction: The pie chart shows the breakup in percentages of the various expenses of a company. Study the diagram and answer the following questions.

Q. The company's expenditure on interest is greater than expenditure on rent by

Solution:

Let the total expenditure be a
Company's expenditure on Interest = a × (10/100) = 0.1a
Company's expenditure on rent = a × (5/100) = 0.05a
∴ Required % = [(0.1a - 0.05)/0.05] × 100 = 100%

QUESTION: 74

Direction: The pie chart shows the breakup in percentages of the various expenses of a company. Study the diagram and answer the following questions.

Q. The ratio of company's expenditure on Raw material to Transport is:

Solution:

Let the total expenditure be a

Company's expenditure on Raw material = a × (30/100) = 0.3a

Company's expenditure on transport = a × (15/100) = 0.15a
∴ Required ratio = 0.3a/0.15a = 2 : 1

QUESTION: 75

Direction: The pie chart shows the breakup in percentages of the various expenses of a company. Study the diagram and answer the following questions.

Q. Which is the second biggest expense of the company?

Solution:

All the percentages in decreasing order: 30%, 25%, 15%, 15%, 10%, 5%
Here, the second biggest expense is of 25%
∴ Electricity is the one with 25% expense

QUESTION: 76

Who has become the new Home Minister of India?

Solution:
  • The new government on Friday announced the allocation of the Cabinet portfolios.
  • Amit Shah has been appointed as the new Home Minister.
  • Rajnath Singh has been appointed as the new Defence Minister.
  • Former foreign secretary turned minister S Jaishankar has got the External Affairs ministry
QUESTION: 77

Which country is at the top position in the ICC Test rankings 2019?

Solution:
  • India retained its top position in the ICC Test rankings, and gained two points to become the world's second best ODI team.
  • England remained the number one ODI side in the latest annual rankings released in Dubai.
  • New Zealand gained three points in the Test rankings to move two points behind India.
QUESTION: 78

How many gold medals has India won at the ISSF World Cup 2019 on the final day in Beijing till June 2019?

Solution:
  • India topped the standings at the International Shooting Sport Federation, ISSF World Cup on the final day in Beijing, bagging four medals- 3 Gold and a Silver.
  • Anjum Moudgil and young Divyansh Singh Panwar won gold in the 10m Air Rifle Mixed Team competition.
  • Abhishek Verma won India's third gold in men's 10m Air Pistol event.
QUESTION: 79

Who is the author of the book 'Diary of an Awesome Friendly Kid: Rowley Jefferson's Journal'?

Solution:
  • Renowned author Jeff Kinney has come out with a new book 'Diary of an Awesome Friendly Kid: Rowley Jefferson's Journal',
  • It was announced by publishers Puffin, the children's imprint of Penguin Books on 11 April 2019.
  • It is written from the point of view of Rowley Jefferson, the best friend of 'Diary of a Wimpy Kid' protagonist Greg Heffley.
QUESTION: 80

Where was the Sahara Naval Hostel for the ‘Veer Naris’ inaugurated in May 2019?

Solution:
  • Hon'ble Lt Governor of Delhi Shri Anil Baijal inaugurated the Sahara Naval Hostel for the ‘Veer Naris’ at Vasant Kunj, New Delhi.
  • The project steered by the Indian Navy for ‘Naval Veer Naris’ has been built in CSR partnership with National Buildings Construction Corporation (NBCC).
  • It comprises compact suites equipped with all necessary amenities for a dignified living.
QUESTION: 81

Viruses are made up of ________.

Solution:
  • Virus is made up of Nucleic acid and Protein.
  • The name virus is given by Pasteur. D.J. Ivanowsky.
  • Virus contain either Ribonucleic Acid (RNA) or Deoxyribonucleic Acid (DNA).
  • No known virus contain both RNA and DNA.
  • A virus with Single-stranded RNA infects plants whereas the virus with either Single/ Double-stranded DNA or RNA infect animals.
  • Some common diseases caused by Virus are Mumps, Small Pox, AIDS etc.
QUESTION: 82

The Law of Conservation of Energy implies ________.

Solution:
  • The Law of Conservation of Energy states that the total energy of an isolated system remains conserved (constant), that is, it can neither be created nor be destroyed but it can be transformed from one form to another.
  • One of the most common examples of the Law of Conservation of Energy is: water is stored at a height with some potential energy, when the water starts flowing downward then its potential energy is converted into kinetic energy.
QUESTION: 83

What are transition elements?

Solution:
  • Transition elements are those elements whose two outermost shells are incomplete.
  • These elements have partially filled d-subshell in ground state or any of their common oxidation state and are commonly referred as d-block transition elements.
  • The generalised electronic configuration of these elements is (n-1) d1–10 ns1–2.
  • The d-block elements are categorised as 1st series transition elements, 2nd series transition elements, 3rd series transition elements and 4th series transition elements.
  • The examples are:- Cu, Zn, Ag, Cd, Au, Hg, etc.
  • The f-block elements are termed as inner transition elements.
QUESTION: 84

Which among these glasses is used for the making of electric bulbs?

Solution:
  • Flint glass is an optical glass that has a relatively high refractive index and a low Abbe number.
  • Composition-Potassium Carbonate
  • Used for making electric bulbs, lenses of a camera, telescope etc.
  • Soda-lime glass is used for glass containers and windowpanes.
  • Crookes glass is made of cerium oxide which absorbs UV rays from sunlight.
  • Lead crystal glass is used for making ornamental items.
QUESTION: 85

The Rs 20 Currency note was first introduced in India in the year –

Solution:
  • The Reserve Bank of India introduced the Rs 20 Currency Note for the first time in 1972 in order to contain the cost of production of banknotes.
  • With this, the RBI also had a major overhaul of the design of the Lion Capital Series of Banknotes.
QUESTION: 86

Which five years plan is also known as liberalization of economy?

Solution:

Features of Eighth Five Year Plan:

  • Known as Rao and Manmohan Plan
  • The Government announced the new Industrial Policy whereby it:
    • Delicensed most industries
    • Reduced import tariffs
    • Opened doors for foreign direct investment and
    • Introduced a market-determined exchange rate system.
  • All these developments marked Liberalization of Indian Economy which started under 8th Five Year Plan.
QUESTION: 87

From which State does Monpha tribe belong to?

Solution:
  • Monpha Tribe is found in the state of Arunachal Pradesh.
  • They are found in the West Kameng District and Tawang District of Arunachal Pradesh.
  • They perform Mopha dance to celebrate Losar Festival (Tribe’s New Year).
  • Other important Tribes
QUESTION: 88

Anurag Sagar was written by ____________.

Solution:
  • Anurag Sagar was written by Kabir.
  • It contains Spiritual lessons by Kabir.
  • Other prominent writings of kabir are Bijak, Kabir Granthawali, SakhiGranth.
QUESTION: 89

Swapna Barman is associated with which of the following sports?

Solution:
  • Swapna Barman is a Heptathlon Player from India.
  • She belongs to Jalpaiguri, West Bengal.
  • She won a Gold medal at Asian Games 2018.
  • She has 6 toes on each foot, which makes her different from other players.
QUESTION: 90

Which of the following places, the remains of horse bones have been found?

Solution:
  • The remains of Horse bones were found at Surkotda.
  • It is an Indus valley site currently present in Gujrat.
QUESTION: 91

Match the following

Solution:

QUESTION: 92

Which among the following can issue the writ of Prohibition?

Solution:
  • Writs can be issued by both the Supreme Court (article 32) and the high court (article 226).
  • Writ of prohibition is issued by a higher court to a lower court or tribunal to prevent them from exceeding their jurisdiction.
  • It can be issued against a judicial or quasi-judicial body only.
  • It cannot be issued against administrative authority, legislative body, and private individuals or bodies.
QUESTION: 93

Which among the following articles deals with National Emergency?

Solution:
  • Article 352 empowers the president to impose a national emergency.
  • It can be imposed on grounds of War, External Aggression or Armed rebellion.
  • A national emergency can be imposed when the entire cabinet minister gives the proposal in writing to the president.
  • The proclamation of emergency must be approved by both the houses within one month from the date of its issue.
  • After approval, the Emergency can continue for 6 month period and can be extended to an indefinite period with the approval of parliament every 6 months.
  • Article 356 deals with the President’s rule in a state.
  • Article 360 deals with financial Emergency.
QUESTION: 94

Stalagmites formation takes place in __________.

Solution:
  • Stalagmitesrise up from the floor of the caves.
  • Stalagmites form due to dripping water from the surface through the time pipe, of the stalactite.
  • Stalagmites may take the shape a column, disc, etc.
  • These are a feature of limestone caves.
  • They are made from calcium carbonate which is deposited when the water carrying calcium carbonate evaporates in the caves.
QUESTION: 95

Satluj River enters India through which of the following passes?

Solution:
  • Satluj River enters India through Shipki La pass.
  • It is present in Kinnaur Distt. Of Himachal Pradesh.
  • River Satluj Originates from Lake Rakshastal in Tibet.
  • River Satluj is an east bank Tributary of Indus river.
  • Satluj meets Indus at Mithankot in Pakistan.
QUESTION: 96

Who among these is the CEO of NITI Aayog?

Solution:
  • Amitabh Kant is the CEO of NITI Aayog.
  • NITI Aayog was created by replacing the erstwhile Planning Commission.
  • NITI Aayog came into effect from 1st Jan 2015.
  • Prime minister is the Ex officio chairman of the NITI Aayog.
  • NITI Aayog acts as a think tank.
  • Rajiv Kumar is the current deputy Chairman of NITI Aayog.
QUESTION: 97

Which among the following membranes cover and protect the Brain?

Solution:
  • Meninges membranes cover and protect the Brain and spinal cord from injury.
  • The renal membrane protects the Kidney and is found above both kidneys.
  • Pleural membranes are present in Lungs.
  • The mucous membrane is responsible for the secretion of mucus.
QUESTION: 98

Which among the following device is used to measure the intensity of Light?

Solution:
  • Lux meter is used to measure the intensity of light.
  • The altimeter is used to measure the altitude.
  • The manometer is used to measure the pressure of the gas.
  • The inclinometer is used to measure the inclination.
QUESTION: 99

Which among the following countries became the first to launch 5G internet?

Solution:
  • Recently South Korea became the first country to launch 5G internet service in the entire country.
  • 5G will have upto 10 GBPS speed.
  • 5G uses a frequency between 30 GHz to 300 GHz
  • 5G will be used for advanced technologies likes IoT, Self-driving cars, etc.
QUESTION: 100

Acarology is the study of ____________.

Solution:

Acarology is the study of Mites and ticks.

Related tests