Sentence Improvement MCQ 1


20 Questions MCQ Test English for CLAT | Sentence Improvement MCQ 1


Description
This mock test of Sentence Improvement MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Sentence Improvement MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sentence Improvement MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Sentence Improvement MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Sentence Improvement MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In these questions, which of the phrases; (a), (b), (c) and (d) given below, should replace the phrase given in underline in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it and no correction is required, mark (e) as the answer:

Q. He will be greatly surprised "if he was felicitated" by his staff members.

Solution:

When question initially talks.about future tense,and  direct speech is used in present tense.

QUESTION: 2

Did you know when "shall he be leaving" for higher studies to the USA?               

Solution:

The correct option is B.
"Would" has several other meanings, such as the past tense of "will" in reported speech, and for indicating past habit, but these don't apply to this context

QUESTION: 3

The labour contractors reported that they "had finished" the work of building the stone wall.

Solution:

The sentence is grammatically correct.

QUESTION: 4

For want of financial resources, he was "unable to continue " his studies

Solution:

The sentence is grammatically correct.

QUESTION: 5

He complained "of being unjustly treatment."

Solution:

With Being we use the word treated as a verb.
 

QUESTION: 6

The donation amount was "such that as I was expected" him to donate.

Solution:

B is the correct option i.e; “such that I expected of” because the emphasis falls upon such that as, which indicates that already I had the idea about the fact.

QUESTION: 7

It is pity that no one in the family "disapproves by his getting up" late.

Solution:

B is the correct option. The Correct preposition to be used in the sentence is “on his getting up late”

QUESTION: 8

He is less likely to win "unless he practised" rigorously and regularly.

Solution:

The sentence is in future tense. 

QUESTION: 9

Because it was a stormy night, "he dare not to go" out in the dark.

Solution:

The sentence is reflecting the scene of the past so this is the best suitable option.

QUESTION: 10

"Just when they reach" the station, the train had departed.

Solution:

The sentence is reflecting "when they reached the station, they found that the train had departed".
So the departing train was completed before they reached there.
Hence in given form, "Just before they reached the station" is the most appropriate one.

QUESTION: 11

The sun was shining "such" brightly that Leela had to put on her sun-glasses.

Solution:

Replace ‘such’ with ‘so’ to give a sense of ‘very’. The correct compound conjunction is ‘so…that’.

QUESTION: 12

If I "were" you, I would report the matter at once.               

Solution:

The sentence is grammatically correct.

QUESTION: 13

The document "is concerning" your health and that of your family.               

Solution:

Document means "to record in detail,
This is the most suitable option.

QUESTION: 14

The lady "laid out" a special dinner for her husband on his birthday.               

Solution:

preposition ‘out’ is not needed here.

QUESTION: 15

Epidemics are likely to "break off" in the areas where flood-water has receded.               

Solution:

Breakout means  to develop or emerge with suddenness whereas break off means abruptly stop talking.

QUESTION: 16

There is no objection "to him" joining the party.    

Solution:

B is the correct option. ‘Joining’ in the sentence as a gerund. So, the correct formation of sentence is ``There is no objection "upon his" joining the party.

QUESTION: 17

You are "too big" to go out alone.               

Solution:

Enough means as much or as much as required.

QUESTION: 18

One of my old friends has invited me "for tea" in the evening.               

Solution:

Preposition ‘to’ is used in such context.

QUESTION: 19

Hardly had he saddled the horse "than" the mare broke loose and galloped down the hill.               

Solution:

The correct option is B.
When is a conjunctive phrase that should be used here.

QUESTION: 20

The speaker tried to work "up" the emotions of his audience.

Solution:

The sentence talks about speakers' emotions.
Work up means  Be or become excited or upset.

Related tests