Simple Harmonic Motion MSQ


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Simple Harmonic Motion MSQ


Description
Attempt Simple Harmonic Motion MSQ | 10 questions in 45 minutes | Mock test for IIT JAM preparation | Free important questions MCQ to study Topic wise Tests for IIT JAM Physics for IIT JAM Exam | Download free PDF with solutions
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

The force which does not describe a simple harmonic motion is 

Solution:

The force which describe a simple harmonic motion is a second order linear differential equation 

Second-order linear differential equations have a variety of applications in science and engineering.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Choose the correct statements for the case of a one dimensional simple harmonic motion.

Solution:

The correct answers are: Force is a negative gradient of the potential, The points at which the gradient of potential are the points of stable equilibrium, The points with a negative gradient of the potential are the points of unstable equilibrium

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Select the correct options

Solution:

The period for a simple pendulum does not depend on the mass or the initial anglular displacement, but depends only on the length L of the string and the value of the gravitational field strength g.

So the correct answers are: The time period of two simple pendulum with different masses can be same, The time period of the simple pendulum depends only on length

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

The physical condition for simple harmonic motion is/are

Solution:

The correct answers are: restoring force must be proportional to displacement with negative sign, existence of point of stable equilibrium, presence of inertia

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

For a particular case of simple harmonic motion the total energy 

Solution:

The correct answer is: Is a constant because the kinetic energy & potential energy at any point add upto a constant value.

QUESTION: 6

Select the correct options for a particle undergoing simple harmonic motion 

Solution:

Let x=Asinωt
Then, v=dx/dt=Aωcos(ωt)
K.E.= 1/2mv2
Average kinetic energy is 1/T∫(T to 0)1/2mv2dt=1/4mA2ω2
Average potential energy is

1/T∫(T to 0)  1/2kx2dt=  1/4mA2ω2

The correct answer is option D.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Choose the correct option for Lissajous figures :

Solution:

The correct answers are: Lissajous figure is the path traced by a particle when acted upon by two mutually perpendicular SHMs simultaneously, The figure depends is an ellipse in general when the two frequencies are same

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Velocity of a particle undergoing simple harmonic motion is

Solution:

The correct answers are: varies with time, maximum at x = 0 and minimum at the extreme positions of the oscillations.

QUESTION: 9

The periodic time (tp) is given by

Solution:

Periodic time is the time taken for one complete revolution of the particle.

∴ Periodic time, tp = 2 π/ω seconds.

QUESTION: 10

When a rigid body is suspended vertically and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as

Solution:

When a rigid body is suspended vertically, and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as compound pendulum. Thus the periodic time of a compound pendulum is minimum when the distance between the point of suspension and the centre of gravity is equal to the radius of gyration of the body about its centre of gravity.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests