Soil Types & Formations


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for GATE Civil Engineering | Soil Types & Formations


Description
This mock test of Soil Types & Formations for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Soil Types & Formations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Soil Types & Formations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Soil Types & Formations exercise for a better result in the exam. You can find other Soil Types & Formations extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match List-I (Soil description) with List-ll (Coefficient of permeability, mm/s) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Gravel
B. Clay silt admixtures
C. Loess
D. Homogeneous clays
List-II

Solution:

Permeability of Gravel (>1) > Sand (10-2 – 10-4) > Silt (10-4 – 10-6 ) > Clay (< 10-6)

QUESTION: 2

Match List-I with List-ll and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I                                         List-ll
A. Loess                                1. Deposited from suspension in running water
B. Peat                                  2. Deposits of marine origin
C. Alluvial soil                       3. Deposits by wind
D. Marl                                  4. Organic soil


Solution:

Loess- Deposits by wind
Peat- Organic Soil
Alluvial Soil- Deposits from suspension in running water
Marl- Deposits of marine origin

QUESTION: 3

Which of the following type of soil is transported by gravitational forces?

Solution:

Soil carried and deposited by river water are alluvial soils. Deposits made in lakes are lacustrine deposits. Wind transported soil are aeolian deposits. Drift is a general term used for the deposits made by glaciers. Deposits directly made by melting of glaciers are called till. Talus are colluvial soil deposited by gravity.

QUESTION: 4

According to IS classification, the range of silt size particles is:

Solution:
QUESTION: 5

Match
List-I (Type of soil) with List-ll (Feature) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-1                                    List-ll                 
A. Lacustrine                 1. Transported by wind
B. Alluvial                      2. Transported by running water
C. Aeolian                     3. Deposited at the bottom of lakes.
D. Marine                      4. Deposited in seawater

Solution:

Lacustrine-Deposited at the bottom of lakes
Alluvial -Transported by running water
Aeolian -Transported by wind
Marine -Deposited in sea water

QUESTION: 6

Match List-I (Range of particle size) with List-II (Type of soil) and select the correct answer using the codes given below the lists:

Solution:

According to IS grain-size classification 

QUESTION: 7

The correct increasing order of the surface area of the given soils is

Solution:

Finer the particle more the surface area.
Silt: 0.002 mm to 0.075 mm
Sand: 0.075 mm to 4.75 mm
Colloids have size less than clay particles.

QUESTION: 8

Consider the following statements in the context of aeolian soils:
1. The soil has low density and low compressibility.
2. The soil is deposited by wind.
3. The soil has large permeability.
Which of these statements are correct?

Solution:

Aeolian soil is a soil which is transported by wind and is mostly sand, thus, has high permeability.

QUESTION: 9

The collapsible soil is associated with

Solution:

Collapsible soil is mainly a clayey silt also known as loess.

QUESTION: 10

Bentonite is a material obtained due to the weathering of

Solution:

Bentonite is decomposed volcanic ash containing high percentage of clay mineral-montmorillonite.

Similar Content

Related tests