Solar System Overview


21 Questions MCQ Test Astronomy | Space | ISO | Solar System Overview


Description
This mock test of Solar System Overview for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 21 Multiple Choice Questions for Physics Solar System Overview (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Solar System Overview quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Solar System Overview exercise for a better result in the exam. You can find other Solar System Overview extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Nearly how many starts are there in the milky way 

Solution:

There are around 200 billion stars in the Milky Way

QUESTION: 2

How does the sun produce energy ?

Solution:

Nuclear Fusion is when a star's hydrogen atoms crash into each other and become helium, thereby producing energy

QUESTION: 3

Which sort of star is the sun ?

Solution:

1. Red Gaints are average stars that are running out of hydrogen to burn

2. Supergaints are the biggest stars in the universe. The sun is not a supergaint 

3. The sun is become a white dwarf when it reches its final stage. 

4. Our sun is a main sequence star, which is the most common type of star

QUESTION: 4

Which color of star is the hottest ?

Solution:

Blue star is the hottest star

QUESTION: 5

Which is the closest star to the sun ?

Solution:

Sirius is the brightest star in the sky, but is not the closest to the sun

Mercury is a planet, not a star

Proxima centauri is the closest star to the sun

QUESTION: 6

What are stars mainly made of ?

Solution:

Star are mainly made of hydrogen and helium gas. There is no liquid inside a star

QUESTION: 7

What is a pattern of Stars identifiable in the night sky called ?

Solution:

A nebula is a gigantic clous of gas and dust particles. A galaxy is a collection of stars, gases, and dust all held together by gravity. A recognizable pattern of star in the sky is called constellation. A supernova is when a massive star runs out of fuel and explodes

QUESTION: 8

Which is these best describe the atmosphere surrounding venus ?

Solution:

Venus is surrounded by thick, acidic clouds around 30 miles (50 km) above its surface and its very very hot temperatures reach 867 degree F (464 degree C)

QUESTION: 9

Which Planet do the moon Oberon and titania belong to ?

Solution:

Oberon and Titania are two of Uranus's 27 moons

QUESTION: 10

What is the Great Red Spot on Jupiter ?

Solution:
QUESTION: 11

The Largest Volcano in the Solar System is called Olympus Mons. Where is it?

Solution:

Earth's largest volcano is Mauna Loa, Hawaii

Venus has more then 1600 Volcanoes, but Olympus mons is not one of them

QUESTION: 12

How many Moon does Mars have?

Solution:

Mars has Two moons, Phobos and Deimos

QUESTION: 13

Explorer 1 was the first US staellite. What was it launched to Study?

Solution:

Luna 2 was the First Spacecraft to reach the Moon. Cosmic rays are tiny particles through Space

QUESTION: 14

What was Lunokhod 1 ?

Solution:

Lunokhod 1 was a battery operated Vehicle desinged to explore the moon's surface

QUESTION: 15

Which probe was the first to photograph the far side of the moon ?

Solution:

Luna 2 was the first moon land on the moon

Luna 10 was the first probe to orbit the moon 

Luna 9 was the first probe to safely land on the moon

QUESTION: 16

What was the goal of Project Gemini ?

Solution:
QUESTION: 17

What was the first living thing sent into space ?

Solution:

Laika was a dog. She was sent into Space by the Soviet Union in 1957

QUESTION: 18

What was Sputnik 1 

Solution:

Sputnik 1 was a satellite about the size of a beach ball

the first manned spacecraft was vostok 1

QUESTION: 19

How did the Sputnik 1 take to orbit Earth ?

Solution:

Sputnik took around 98 min to orbit earth once It did so 1,440 times

QUESTION: 20

How long did Explorer 1 Stay in Space

Solution:
QUESTION: 21

Which Planets have Maximum numbers of Moons

Solution:

Till the 2018 Jupiter have the maximum number of moon but in the year 2019 saturn has found 20 new moons and now saturn have total 83 moons greater then any other plantes.

Similar Content

Related tests