Sources Of Energy - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Sources Of Energy - 1


Description
This mock test of Sources Of Energy - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Sources Of Energy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sources Of Energy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Sources Of Energy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Sources Of Energy - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Source of vast energy of the Sun is

Solution:

Source of vast energy of the Sun is the nuclear fusion of four hydrogen nuclei into a single helium nucleus going on at the centre of Sun. In the process an extraordinarily large amount of energy is released which is the energy radiated by the Sun.

QUESTION: 2

A solar panel is made by combining in an arrangement

Solution:

A large number of solar cells connected together in a particular arrangement to deliver useful electrical power is called solar cell panel.

QUESTION: 3

Energy available from the oceans is

Solution:

Energy available from the oceans is in any of three forms namely (i) ocean thermal energy, (ii) tidal energy, and (iii) sea wave energy.

QUESTION: 4

The material used for inter connection the solar cells in the solar panel is

Solution:

Silver is the best conductor of electricity

QUESTION: 5

An arrangement consisting of a number of solar cells joined together in a definite pattern is called

Solution:

An arrangement consisting of a number of solar cells joined together in a definite pattern is called a solar panel.

QUESTION: 6

Solar cells are made of

Solution:

Special grade silicon is used for making solar cells.

QUESTION: 7

Slurry left in a gobar gas plant after producing gobar gas is

Solution:

Slurry left in a gobar gas plant after producing gobar gas can be used as a manure.

QUESTION: 8

The use of reflector in the solar cooker is to

Solution:

Reflectors (mirror) are used to focus the sun rays along with heat radiation inside the box to achieve high temperature.

QUESTION: 9

The temperature inside the solar cooker ranges from

Solution:

The box type solar cooker have a range 100- 140°C

QUESTION: 10

What are the disadvantages of solar energy ?

Solution:

All the points given are the disadvantages of solar energy.

Similar Content

Related tests