Sources Of Energy - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Sources Of Energy - 2


Description
This mock test of Sources Of Energy - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Sources Of Energy - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sources Of Energy - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Sources Of Energy - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Sources Of Energy - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a non-renewable source of energy?

Solution:

Fossil fuels are non-renewable source of energy.

QUESTION: 2

The power generated in a windmill

Solution:

The power generated in a windmill depends on the velocity of wind because power is generated by the wind. The more is the velocity of the wind, the more will be the power generated.

QUESTION: 3

Which of the following is a renewable source of energy?

Solution:

Out of given energy sources only tidal energy is a renewable source of energy.

QUESTION: 4

Which part of the solar cooker is responsible for green house effect?

Solution:

Glass lid of solar cooker trapped the heat energy inside the box.

QUESTION: 5

Fossil fuels

Solution:

Fossil fuels are non-renewable, cause air pollution on burning and may lead to acid rains because on burning of fossil fuels oxides of nitrogen, carbon and sulphur are framed.

QUESTION: 6

The major problem in harnessing nuclear energy is how to

Solution:

The waste product obtained from nuclear power plant is highly radioactive material and harmful for human beings and environment,

QUESTION: 7

Which one of the following is not a fossil fuel ?

Solution:

Bio-gas is not a fossil fuel.

QUESTION: 8

Which one of the following forms of energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation?

Solution:

Solar energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation.

QUESTION: 9

In thermal power plants fuel used is

Solution:

In thermal power plants fossil fuels like coal or petroleum or CNG are used as fuel.

QUESTION: 10

Which is the ultimate source of energy?

Solution:

Sun is the ultimate source of energy directly or indirectly, all the form of energy are desired from solar energy.

QUESTION: 11

In a hydropower plant

Solution:

In a hydropower plant the potential energy of water stored in a dam is converted into electricity.

QUESTION: 12

U-235 will undergo fission by

Solution:

Heavy nucleus such as uranuim-235, when bombarded with low energy neutrons split into lighter nuclear with the liberation of large amount of energy.

QUESTION: 13

The main constituent of bio-gas is

Solution:

The main constituent of bio-gas is methane gas (about 75%).

QUESTION: 14

Geothermal energy is

Solution:

The heat energy trapped in the certain region of earth’s crust is called geo thermal energy.

QUESTION: 15

In a gobar gas plant bio-gas is produced from slurry of bio-mass by

Solution:

In a gobar gas plant bio-gas is produced from slurry of bio-mass by the process of anaerobic decomposition (decomposition in the absence of atmospheric oxygen).

QUESTION: 16

The working fluid in ocean thermal power plant is

Solution:
QUESTION: 17

Which form of energy leads to least environmental pollution during the process of its harnessing and utilisation ?

Solution:

Solar energy leads to least environmental pollution during the process of its harnessing and utilisation.

QUESTION: 18

Tidal energy is harnessed by constructing a dam across

Solution:

Tidal energy is harnessed by constructing a dam near the shores across narrow opening it

QUESTION: 19

Which of the following energy is not derived from the Sun ?

Solution:

Geothermal energy is not derived from the Sun.

QUESTION: 20

Tidal energy is a farm of energy obtained from the

Solution:

The energy produced by the surge of ocean water during high and low tides due to difference in sea level is called tidal energy.

Similar Content

Related tests