Spectrum Test: Quit India Movement, Demand For Pakistan, And INA


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Spectrum Test: Quit India Movement, Demand For Pakistan, And INA


Description
Attempt Spectrum Test: Quit India Movement, Demand For Pakistan, And INA | 10 questions in 12 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Consider Gandhi's special instructions spelt out in various sections. 

1. Students - If confident, leave studies 

2. Peasants - do not pay rent to Zamindars 3. Soldiers - leave the army 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • Government servants: Do not resign but declare your allegiance to the Congress. 

  • Soldiers: Do not leave the Army but do not fire on compatriots. 

Students: If confident, leave studies. 

Peasants: If zamindars are anti-government, pay mutually agreed rent, and if zamindars are pro-government, do not pay rent. 

Princes: Support the masses and accept the sovereignty of your people. 

Princely states' people: Support the ruler only if he is anti-government and declare yourselves part of the Indian nation.

QUESTION: 2

In congress meeting at Gowalia Tank, there resolved to 

1. Demand an immediate end to British rule in India 

2. Declare commitment of free India to defend itself against all types of Fascism and imperialism 

3. Form a provisional Government of India immediately 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  

The Quit India Resolution was ratified at the Congress meeting at Gowalia Tank, Bombay, on August 8, 1942. The meeting also resolved to :

  • demand an immediate end to British rule in India 

  • declare a commitment to free India to defend itself against all types of Fascism and imperialism. 

  • Form a provisional Government of India after British withdrawal. 

  • Sanction a civil disobedience movement against British rule.

  • Gandhi was named the leader of the struggle.

QUESTION: 3

Consider the following statements. 

1. Except Provincial Congress Committees The Congress Working Committee, the All India Congress Committee and the were declared unlawful associations under the Criminal Law Amendment Act of 1908

2. The assembly of public meetings was prohibited under the Defence of India Rules 

Which of these statements are not correct?

Solution:  The Congress Working Committee, the All-India Congress Committee and the Provincial Congress Committees were declared unlawful associations under the Criminal Law Amendment Act of 1908.

QUESTION: 4

Consider the following statements. 

1. In 1942, the Congress Working Committee met again at Wardha and resolved that it would authorize Gandhi to take charge of the non-violent mass movement. 

2. The resolution generally referred to as the 'Quit India' resolution was proposed by Mahatma Gandhi and seconded by Jawaharlal Nehru 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

 

Proposed by Jawaharlal Nehru and seconded by Sardar Patel, it was approved by the All India Congress Committee meeting in Bombay in August. The Quit India Resolution was ratified at the Congress meeting at Gowalia Tank, Bombay, on August 8, 1942.

 

 

QUESTION: 5

Which of the following is/are correct? 

1.During 1942 Movement parallel governments were formed in different parts of India.

2.Parallel governments were formed at many places like Ballia, Midnapur, Satara 

Choose from the following options.

Solution:

Parallel governments were established at many places :-

  1. Ballia (in August 1942 for a week)—under Chittu Pandey. He got many Congress leaders released.
  2. Tamluk (Midnapore, from December 1942 to September 1944)—which undertook cyclone relief work, sanctioned grants to schools, supplied paddy from the rich to the poor, organised Bidyut Bahinis etc.
  3. Satara (mid-1943 to 1945)—named “Prati Sarkar”, was organised under leaders like Y.B. Chavan, Nana Patil, etc. Village libraries and Nyayadan Mandals were organised, prohibition campaigns were carried on and ‘Gandhi marriages’ were organised.

 

 

 

 

QUESTION: 6

At the time of Quit India Movement' Gandhi marriages' were organized at

Solution: Prohibition campaigns and Gandhi marriages were organized in Satara.

QUESTION: 7

Consider the following statements about the Quit India Movement 

1. There was a complete absence of anti Zamindar violence 

2. Lower level of government officials maintained government loyalty 

3. The Muslim League showed a low key response

Which of these statements is/are correct?

Solution: Lower level of government officials participated in the movement. The Muslim League opposed the movement.

QUESTION: 8

Arrange the following events chronologically. 

1. Gandhi started the fast 

2. Pakistan day was observed 

3. C Rajagopalachari formula introduced 

Choose from the following options.

Solution: Gandhi started the fast in February 1943. On March 23, 1943, Pakistan day was observed. C Rajagopalachari formula was prepared in 1944.

QUESTION: 9

The points in C Rajagopalachari plan included:

Solution:  

The main points in the CR Plan were: 

  • Muslim League to endorse Congress demand for independence. 

  • League to cooperate with Congress in forming a provisional government at the centre. 

  • After the end of the war, the entire population of Muslim majority areas in the North-West and North-East 

  • India to decide by a plebiscite, whether or not to form a separate sovereign state. 

  • In case of acceptance of partition, the agreement must be made jointly to safeguard defence, commerce, communications, etc. 

  • The above terms to be operative only if England transferred full powers to India.

QUESTION: 10

Consider the following statements. 

1. Jinnah objected to C Rajagopalachari formula because he wanted the Congress to accept the two Nation theory 

2. Hindu leaders led by Veer Savarkar cooperated with C Rajagopalachari to prepare his formula

Which of the following statements are correct?

Solution: While the Congress was ready to cooperate with the League for the independence of the Indian Union, the League did not care for the independence of the Union. It was only interesting in a separate nation. Hindu leaders led by Vir Savarkar condemned the CR Plan
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code