Static GK Test: June 3, 2022


10 Questions MCQ Test General Test Preparation for CUET | Static GK Test: June 3, 2022


Description
Attempt Static GK Test: June 3, 2022 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study General Test Preparation for CUET for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Where is the Commonwealth Headquarter located?

Solution:

Marlborough House, a Grade I listed mansion in St James's, City of Westminster, London, is the headquarters of the Commonwealth of Nations and the seat of the Commonwealth Secretariat.

QUESTION: 2

Which country has proposed to mint coin in remembrance of Gandhi Ji?

Solution:

Rishi Sunak Britain’s current Finance Minister issued an order in a letter to the Royal Mint Advisory Committee (RMAC) to pursue recognition of individuals from the BAME community. Taking a step ahead in following the order RMAC will mint a coin to commemorate Gandhi. He advocated for non-violence throughout his life and played a key important role in India’s Freedom Movement. 2nd October, Mahatma’s birthday is observed as the International Day of Non-Violence. Gandhi Ji died on January 30, 1948, just a few months after he led the country’s freedom from British rule”.

QUESTION: 3

Which country is going to resume BRICS presidency in 2021?

Solution:

India will assume the BRICS Presidency in 2021. Shri Javadekar extended invitation to the nations to participate in the environment meetings. The meeting adopted BRICS Environment Ministers’ Statement.

QUESTION: 4

In which year International Criminal Court established?

Solution:

17 July is celebrated as World Day for International Justice because this day is the anniversary of the adoption of the Rome Statute in 1998. With the help of this treaty, the International Criminal Court (ICC) was established. In 1998 since that day, 139 countries have signed the Court's treaty and nearly 80 States, representative of every region of the world, have ratified it.

QUESTION: 5

Which of following South American country elected Chan Santokhi, an Indian-origin former police chief, as its new president in May general elections?

Solution:

Suriname elected a new president, ending the long rule of Desi Bouterse, who dominated the small South American nation’s politics since its independence through intimidation and charisma. The president, Chan Santokhi, a 61-year-old former police chief and leader of the opposition, was elected to the office by Suriname’s Congress following a landslide opposition victory in the May general elections.

QUESTION: 6

Which of the following international airport of India introduced contactless car parking due to Covid-19 in July 2020?

Solution:

The GMR, Hyderabad international airport introduced India’s first fully contactless car parking in the wake of covid-19. Apart from offering an end-to-end contact-less boarding experience for safe travel, GHIAL has also scaled up its NETC (National Electronic Toll Collection) FASTag Car Parking in collaboration with NPCI (National Payments Corporation of India)

QUESTION: 7

Arunima Sinha is related to which of the following fields?

Solution:

Indian mountaineer, Arunima Sinha has now become the first female amputee to climb Mount Vinson, the highest peak of Antarctica.
Arunima, who is from Ambedkar Nagar in Uttar Pradesh lost one of her legs in a horrific incident when she was thrown off the moving Padmawati Express train for resisting a chain-snatching attempt by hooligans in 2011.
It was after this incident, when she was recovering, that Arunima decided to become a mountaineer and scale the highest peaks in the world.

QUESTION: 8

The great Victoria Desert is located in_____.

Solution:

The Great Victoria Desert is an interim Australian bioregion, is a sparsely populated desert area in Western Australia and South Australia.
The Great Victoria Desert is the largest desert in Australia. It consists of sand dunes, small sandhills, grassland plains, areas with closely packed pebbles (called desert pavement or gibber plains) and salt lakes.

QUESTION: 9

Dholera is located in which of the following state?

Solution:

The Centre of Excellence in Geothermal Energy (CEGE) at the Gujarat-based Pandit Deendayal Petroleum University (PDPU) found success by drilling the state’s first geothermal borewell at Dholera .

QUESTION: 10

On which date, the National Voters’ Day (NVD) is celebrated in India?

Solution:

The 6th National Voters’ Day (NVD) has been celebrated across the country on January 25, 2016 by Election Commission of India (ECI). The theme for this year is ‘Inclusive and Qualitative Participation’. The day is also the foundation day of the Commission, which came into existence in 1950.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code