Test 2: The Sound Of Music


10 Questions MCQ Test | Test 2: The Sound Of Music


Description
This mock test of Test 2: The Sound Of Music for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test 2: The Sound Of Music (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test 2: The Sound Of Music quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test 2: The Sound Of Music exercise for a better result in the exam. You can find other Test 2: The Sound Of Music extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Bismillah Khan was deeply attached to____

Solution:

the Ganga

QUESTION: 2

On August 15, 1947, which Raag was played by Bismillah Khan from the Red Fort?

Solution:

On 15th August 1947, Bismillah Khan played the Raag Kaafi on his shehnai from the Red  Fort. The event was historical because it was played on the occasion of India's Independence  from British Rule.Read more on Sarthaks.com - https://www.sarthaks.com/87177/where-did-bismillah-khan-play-the-shehnai-on-15th-august-1947-why-was-the-event-historic

QUESTION: 3

Which film is named after Bismillah’s instrument? 

Solution:

Gunj Uthi Shehnai

QUESTION: 4

Of the following which is Bismillah Khan’s composition? 

Solution:

Dil ka khilona hai toot gaya   

QUESTION: 5

When was Bismillah Khan awarded the highest civilian award ‘Bharat Ratna’?

Solution:

in 2001

QUESTION: 6

Where is Lincoln Center Hall situated? 

Solution:

the USA

QUESTION: 7

Bismillah Khan took part in :

Solution:

All of these

QUESTION: 8

Tahar Mosiquee Ustaad Bismillah Khan auditorium is situated in :

Solution:

Teheran 

QUESTION: 9

Which national award was conferred on Ustad Bismillah Khan?

Solution:

Ustad Bismillah won prestigious awards, such as the Padma Bhushan, Padma Shri, Bharat Ratna and Padma Vibhushan and was a popular name all over the world. He mastered the art of playing the shehnai and also had the honour of playing on the eve of Indian's independence in 1947.

QUESTION: 10

Which is India’s highest civilian award?

Solution:

the Bharat Ratna

Related tests