Test 3: The Sound Of Music


15 Questions MCQ Test English Class 9 | Test 3: The Sound Of Music


Description
This mock test of Test 3: The Sound Of Music for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test 3: The Sound Of Music (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test 3: The Sound Of Music quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test 3: The Sound Of Music exercise for a better result in the exam. You can find other Test 3: The Sound Of Music extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who banned the playing of pungi in the royal palace? 

Solution:

Aurangzeb

QUESTION: 2

Why did Aurangzeb ban the playing of pungi in the royal palace?

Solution:
QUESTION: 3

Which family did the barber belong?

Solution:

professional musicians

QUESTION: 4

What did the barber decide to do?

Solution:

The barber decided to do and make the tonal quality of Pungi to be better he choose a Pi with natural hole stamped that was longer and Broader than Pungi and made seven holes on the body of the pipe .When he played on it closing and opening some of this whole, soft and melodious sound produced he played the instrument before royal and everyone was impressed.

QUESTION: 5

Where did he play his newly discovered music instrument for the first time?

Solution:

in the Shah’s chambers  

QUESTION: 6

What name was given to this new instrument?

Solution:

shehnai

QUESTION: 7

How the sound of shehnai began to be considered?

Solution:

auspicious

QUESTION: 8

When and where is shehnai played?

Solution:

all the options are right

QUESTION: 9

What credit is given to Ustad Bismillah Khan regarding shehnai?

Solution:

bring shehnai onto the classical stage

QUESTION: 10

Who do you know is Bismillah Khan?

Solution:

a shehnai maestro 

QUESTION: 11

Where did Bismillah Khan regularly go to sing Bhojpuri thaltat ? 

Solution:

Bihariji Temple

QUESTION: 12

Where was Bismillah Khan born? 

Solution:

Dumraon

QUESTION: 13

What was Bismillah Khan’s grandfather? 

Solution:

the shehnai Nawaz of the Bhojpur King’s court

QUESTION: 14

What was the name of Bismillah Khan’s father?

Solution:

Paigambar Bux is the name of Bismillah Khan’s father?

QUESTION: 15

Who was Ali Bux?

Solution:

Bismillah’s maternal uncle      

Related tests