Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry 35 Years JEE Main & Advanced Past year Papers | Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements


Description
This mock test of Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: 35 Year JEE Previous Year Questions: General Principles & Processes of Isolation of Elements extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Aluminium is extracted by the electrolysis of         [2002]

Solution:

Pure aluminium can be obtained by  electrolysis of a mixture containing alumina, crayolite and fluorspar in the ratio 20 : 24 : 20. The fusion temperature of this mixture is 900ºC and it is a good conductor of electricity

QUESTION: 2

The metal extracted by leaching with a cyanide is                  [2002]

Solution:

Silver ore forms a soluble complex with NaCN from which silver is precipitated using scrap zinc.

QUESTION: 3

Which one of the following ores is best concentrated byfroth-flotation method ?       [2004]

Solution:

Froth ­flotation method is used for the concentration of sulphide ores. The method is based on the preferential wetting properties with the frothing agent and water. In the given options, Galena (PbS) is the only sulphide ore.

QUESTION: 4

During the process of electrolytic refining of copper, some metals present as impurity settle as ‘anode mud’. These are    [2005]

Solution:

During the process of electrolytic refining Ag and Au are obtained as anode mud.

QUESTION: 5

Which of the following factors is of no significance forroasting sulphide ores to the oxides and not subjecting thesulphide ores to carbon reduction directly? [2008]

Solution:

NOTE : The reduction of metal sulphides by carbon reduction process is not spontaneous because DG for such a process is positive. The reduction of metal oxide
by carbon reduction process is spontaneous as DG for such a process is negative.
From this we find that on thermodynamic considerations CO2 is more stable than CS2 and the metal sulphides are more stable than corresponding oxides.
In view of above the factor listed in choice (c) is incorrect and so is of no significance.
Hence the correct answer is (c)

QUESTION: 6

29.5 mg of an organic compound containing nitrogen wasdigested according to Kjeldahl’s method and the evolvedammonia was absorbed in 20 mL of 0.1 M HCl solution. Theexcess of the acid required 15 mL of 0.1 M NaOH solutionfor complete neutralization. The percentage of nitrogen inthe compound is                [2010]

Solution:

Moles of HCl taken = 20 × 0.1 × 10–3 =  2 × 10–3
Moles of HCl neutralised by NaOH solution
= 15 × 0.1 × 10–3 = 1.5 × 10–3
Moles of HCl neutralised by ammonia
= 2 × 10–3 – 1.5 × 10–3
= 0.5 × 10–3

QUESTION: 7

Which method of purification is represented by the following equation ? [2012]

Solution:

Van Arkel is a method in which heat treatment is used to purify metal in this process metals are converted into other metal compound for loosly coupled like as iodine to make metal iodide which are easily decomposed and give pure metal.
The process is known as Van Arkel method.

QUESTION: 8

The metal that cannot be obtained by electrolysis of anaqueous solution of its salts is: [JEE M 2014]

Solution:

On electrolysis of aqueous solution of s-block elements H2 gas discharge at cathode.

QUESTION: 9

In the context of the Hall - Heroult process for the extraction of Al, which of the following statements is false ?[JEE M 2015]

Solution:

In Hall-Heroult process,
2 Al2O3 + 3 C → 4 Al + 3CO2
Oxygen liberated at anode reacts with carbon anode to give CO and CO2.

Na3AlF6 (cryolite) or CaF2 is mixed with purified Al2O3 to lower the melting point for easier electrolysis.

QUESTION: 10

Which one of the following ores is best concentrated byfroth floatation method? [JEE M 2016]

Solution:

Froth floatation method is mainly applicable for
sulphide ores.
(1) Malachite ore : Cu(OH)2 . CuCO3
(2) Magnetite ore : Fe3O4
(3) Siderite ore : FeCO3
(4) Galena ore : PbS (Sulphide Ore)

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!