Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers


15 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers


Description
This mock test of Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: 8051 Instruction - Microprocessors And Microcontrollers extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not an instruction of 8051 instructions?

Solution:

The 8051 instructions are categorised as
1. Data transfer instructions
2. Arithmetic instructions
3. Logical instructions
4. Boolean instructions
5. Control transfer instructions.

QUESTION: 2

The operations performed by data transfer instructions are on

Solution:

The data transfer instructions implement a bit, byte, 16-bit data transfer operations between the SRC(source) and DST(destination) operands.

QUESTION: 3

Which of the following is true while executing data transfer instructions?

Solution:

 In data transfer instructions,
1. Program counter is not accessible.
2. Restricted bit-transfer operations are allowed.
3. Both operands can be direct/indirect register operands.
4. BOth operands can be internal direct data memory operands.

QUESTION: 4

The logical instruction that affect the carry flag during its execution is

Solution:

The logical instructions that does not affect the carry flag are, ANL, ORL and XRL. The logical instructions that affect the carry flag during its execution are RL, RLC, RRC and RR.

QUESTION: 5

The instruction that is used to complement or invert the bit of a bit addressable SFR is

Solution:

The instruction, CPL Bit is used to complement or invert the bit of a bit addressable SFR or RAM.

QUESTION: 6

The instructions that change the sequence of execution are

Solution:

The control transfer instructions transfer the control of execution or change the sequence of execution conditionally or unconditionally.

QUESTION: 7

The control transfer instructions are divided into

Solution:

The control transfer instructions are divided into conditional and unconditional control transfer instructions.

QUESTION: 8

The conditional control transfer instructions check a bit condition which includes any bit of

Solution:

The conditional control transfer instructions check a bit condition which includes any bit of
a) bit addressable RAM
b) bit addressable SFRs
c) content of accumulator
d) all of the mentioned

QUESTION: 9

The mnemonic used to perform a subtraction of source with an 8-bit data and jumps to specified relative address if subtraction is non-zero is

Solution:

The CJNE instruction perform a subtraction of source with an 8-bit data and jumps to specified relative address only if the result of the subtraction is non-zero, else continues to the next instruction.

QUESTION: 10

The mnemonic, JNB is used to jump to the specified relative address only if

Solution:

The mnemonic, JNB is used to jump to the specified relative address only if specified bit=1, else continues to the next instruction.

QUESTION: 11

The type of operand that is not allowed to use in boolean instructions of 8051 is

Solution:

 In boolean instructions, immediate bit is not allowed as an operand.

QUESTION: 12

In boolean instructions, the flag that is the only allowed destination operand for two operand instructions is

Solution:

Carry flag(C) is the only allowed destination operand for two operand instructions in boolean instructions.

QUESTION: 13

 If the most significant bit of relative address byte is 1, then the short jump instruction is

Solution:

 If the most significant bit of relative address byte is 1, then the short jump instruction is back jump, else it is considered as forward jump.

QUESTION: 14

The first byte of an absolute jump instruction consists of

Solution:

The first byte of an absolute jump instruction consists of 5 LSBs of opcode and 3 MSBs of 11-bit address. The next byte carries the least significant 8 bits of the 11-bit address.

QUESTION: 15

The absolute jump instruction is intended mainly for a jump within a memory space of

Solution:

The absolute jump instruction is intended mainly for a jump within a memory space of 2 Kbytes.