Test: Acceleration


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Acceleration


Description
This mock test of Test: Acceleration for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Acceleration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acceleration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Acceleration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acceleration extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A bus decelerating with 4m/s2 changes its speed from 60 m s-1 to a certain value in 5 s. The final speed is:​

Solution:

Acceleration = – 4m/s2; Initial speed, u = 60 m s-1

Time taken = 5s

Acceleration = change in velocity per unit time

a=v-u/t

v= u + at

v = 60 – 4 x 5 = 40 m/s

QUESTION: 2

If the upward direction is taken as positive what is the sign of velocity and acceleration when a body falls freely from a height.

Solution: Both velocity and acceleration are in the downward direction. Thus, they will be considered negative as they are vectors and the upward direction is positive.
QUESTION: 3

A body moving along a straight line at 20m/s undergoes an acceleration of -4m/s2. After two seconds its speed will be

Solution:

U=20m/s
a=-4m/s2
t=2s
v=?
v=u+at
v=20+(-4)(2)
v=20-8
v=12m/s

QUESTION: 4

A boy throws a ball up and catches it when the ball falls back. In which part of the motion the ball is accelerating?

Solution: When the ball moves upward ,the force of gravitation is acting in the opposite direction of the ball that is why in that case acceleration is negative or in other words deceleration takes place, but when the ball is moving downwards the force of gravitation is in the same direction of the motion of the ball thus acceleration takes place in this case .so option A is the correct answer.
QUESTION: 5

Choose the correct option:

Solution:

Scalar quantities do not require direction, only magnitude is important. Distance does not require direction to speficy, therefore it is scalar, quantity.

Vector quantities require direction to specify.
Displacement is a vector quantity
Velocity=displacement/time
Acceleration=final velocity-initial velocity/time

To calculate acceleration and velocity displacement is required, as displacement is vector quantity, therefore, velocity and acceleration are vector quantities.

QUESTION: 6

The ratio of C.G.S. to M.K.S. unit of acceleration is:​

Solution:

M.K.S. unit of acceleration = 1m/s2

C.G.S unit of acceleration/ M,K.S unit of acceleration =

1cm/s2 / 1m/s2

= 1cm / 100 cm

= 1/100

=1:100

QUESTION: 7

The S.I. unit of acceleration is:​

Solution:
QUESTION: 8

If a moving body comes to rest, then its acceleration is-

Solution:

If a moving body comes to rest, then its acceleration is negative, as it's velocity becomes zero.

QUESTION: 9

If the velocity of a body changes uniformly from u to v in time t, the sum of average velocity and acceleration is:

Solution:
Average velocity = (u+v)/t

Acceleration = (v-u)/t

Thus sum of average velocity and acceleration = (u + v )/t  + (v-u)/t   =   2v/t
QUESTION: 10

Acceleration is defined as the rate of change of:

Solution: Acceleration is a vector quantity that is defined as the rate at which an object changes its velocity. An object is accelerating if it is changing its velocity.

Similar Content

Related tests