Test: Acids, Bases And Salts (Hard)


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Acids, Bases And Salts (Hard)


Description
This mock test of Test: Acids, Bases And Salts (Hard) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Acids, Bases And Salts (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids, Bases And Salts (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Acids, Bases And Salts (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids, Bases And Salts (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Bases generate hydroxide__________ ions in water.

Solution:

Bases generate hydroxide ions or OH- ions in water. Thus option C is correct

 

 

QUESTION: 2

'Litmus', a natural dye, is an extract of which of the following?

Solution: Litmus', a natural dye extracted from Lichen which is a composite organism emerges from algae.

QUESTION: 3

The acid present in the body of a red ant is

Solution: An ant is known as Formica in Latin.

QUESTION: 4

Carbon dioxide reacts with calcium hydroxide to form calcium carbonate and water. Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + O. This reaction is known as

Solution:

It is an example of a neutralization reaction in which an acid (carbon dioxide) reacts with base (calcium hydroxide) to form salt and water.

 

 

QUESTION: 5

Borax is:

Solution: Borax is often used for several closely related minerals or compounds that differ in the crystal water content anhydrous borax, borax pentahydrate, borax decahydrate(general name of borax).

QUESTION: 6

Which of the following is known as soda ash?

Solution: Sodium carbonate is known as soda ash or washing soda Na2CO3 • 10H2O. It is the sodium salt of carbonic acid. It is white hygroscopic in nature and has an alkaline taste. It is used as a water softener.

QUESTION: 7

Assertion: Metal Oxides react with acids to form salt and water.

Reason: Most of the metal oxides are acidic in nature.

Solution:

Metal oxides react with acid to form salt and water because most of the metal oxides are basic or amphoteric in nature.

 

 

QUESTION: 8

Some alkali metal salts are coloured Na2CrO4 —yellow, KMnO4- pink, K2MnO4 -green. It is due to:

Solution:
QUESTION: 9

An aqueous solution of NaCl is:

Solution: NaCl is a neutral salt formed by the reaction between strong acid HCl and strong base NaOH. The reaction occurs as follows.

QUESTION: 10

Which of the following is a natural indicator?

Solution: Natural indicators are obtained from natural sources. All of the above examples are natural indicators. A solution of china rose turns green in a basic solution and bright pink or magenta in an acidic solution. Morning glories contain an anthocyanin called "heavenly blue anthocyanin" which changes from purplish red at pH 6.6 to blue at pH 7.7. Blueberries change from blue (around pH 2.8 — 3.2) to red in a strongly acidic solution.

QUESTION: 11

Non-metals + acids

Solution: Non-metals do not react with acids. Thus, option D is correct.

QUESTION: 12

When sodium hydroxide reacts with aluminium metal:

Solution: Sodium aluminate and hydrogen gas are formed when sodium hydroxide reacts with aluminium metal.

2NaOH + 2Al + 2H2O ⇨ 2NaAlO2 + 2H2

QUESTION: 13

Sodium chloride is known as:

Solution: Sodium chloride is known as rock salt, common salt, table salt.

QUESTION: 14

Molten sodium chloride conducts electric current due to the presence of:

Solution: Current is the rate of flow of charge. NaCl an ionic solid. An ionic solid consists of a lattice of Na+ and Cl ions in which these ions are fixed in their places. Solid NaCI does not contain any mobile charge carriers that can facilitate the flow of charge. But molten NaCI contains free mobile ions Na+ and Cl- ions which allow the passage of current.

QUESTION: 15

Which two metals react with concentrated alkalis?

Solution: Groups IIA, IIIA, and IVA metals are less reactive than the neighbouring alkali metals. Thus Al and Zn are less reactive metals than Na, K and Mg.

QUESTION: 16

The pH of a compound is found to be 9. The compound can be:

Solution: pH above 7 confirms the compound to be alkaline in nature so it can be either sodium carbonate or sodium hydroxide as HCl and CH3COOH are acidic in nature. Sodium hydroxide is a strong base, so it has the highest pH of about 14, while sodium carbonate is a weak base to have pH 9.

QUESTION: 17

To protect tooth decay, we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the toothpaste commonly used is:

Solution: Decay of teeth is because of the sweetening agents we eat as it increases the acidity inside the mouth, which can be prevented if the toothpaste used is alkaline or basic in nature. Baking soda or sodium hydrogen carbonate is also used to clean the teeth as it is alkaline in nature.
QUESTION: 18

Sodium chloride imparts a yellow colour to the Bunsen flame. This can be interpreted due to the

Solution: Sodium chloride imparts a yellow colour to the Bunsen flame. This can be interpreted due to the emission of excess energy absorbed as radiation in the visible region.

When an alkali or alkaline earth metal (or its salt) is introduced in the flame, the metal's valence electrons absorb energy and are excited to the higher energy level. When excited electrons return to their ground state, they release the absorbed energy as visible light.

QUESTION: 19

Aqueous solution of sodium chloride turns

Solution:

Aqueous solution of NaCl is neutral and therefore, does not change the colour of either red or blue litmus.

 

 

QUESTION: 20

A milkman added a small pinch of baking soda to fresh milk which had pH close to 6. As a result, pH of the medium

Solution: The milkman adds baking soda to milk so that milk becomes slightly alkaline (pH > 7). The milk will not be converted to acidic curd readily.

Related tests