Test: Acids Bases & Salts- 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Acids Bases & Salts- 1


Description
This mock test of Test: Acids Bases & Salts- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Acids Bases & Salts- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids Bases & Salts- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Acids Bases & Salts- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids Bases & Salts- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Acid turns blue litmus:

Solution:

Acids turn blue litmus red. Litmus paper is used as an indicator to check acids and bases.
What color does acid turn litmus paper? - Quora

QUESTION: 2

Which of the following is a strong acid?

Solution:

Sulphuric acid is a strong acid because it is mineral acid and dissociate completely into ions.

QUESTION: 3

Which gas is released when acid reacts with metals?

Solution:

Hydrogen gas is formed as the metal reacts with the acid to form a salt. Many, but not all, metals react with acids.

QUESTION: 4

Acid present in soured curd is:

Solution:
  • Lactic Acid is present in sour milk or curd.
  • The increased acidity causes the milk proteins (casein) to tangle into strong masses or curds. Milk that has been left to acid (crude milk alone or purified milk with included lactic acid bacteria) will likewise actually deliver curds, and sour milk cheeses are created along these lines.
  • Sour Tasting milk items, similar to yogurt, buttermilk, and so on created sour taste as the milk is refined with lactic acid bacteria. They grow, use the lactose to deliver mostly lactic acid. The acrid taste is because lactic acid is present in the product.
QUESTION: 5

Which of the following is a natural indicator?

Solution:
  • Turmeric is a natural acid-base indicator.
  • It helps us identify the nature of any given substance by itself undergoing a colour change.
  • It turns yellow in an acidic medium and changes it's colour to red in a basic medium.
QUESTION: 6

Which of the following acid is present in Tomato?

Solution:
  • The most abundant acid in tomatoes -- citric acid -- is slightly less acidic than vinegar. Your body depends on citric acid to produce energy.
  • In fact, the process is called the citric acid cycle because citric acid begins the step-wise chemical reactions that synthesize energy.
  • If you have a history of kidney stones, citric acid can help prevent future stones from forming.
QUESTION: 7

In case of indigestion, we use:

Solution:

In case of indigestion, we use antacids. Antacids containing bases reacts with acids present in stomach to neutralise it.

QUESTION: 8

All acids contain:

Solution:

All acids contain hydrogen in common. When acids is mixed in water hydrogen ion is produced.

QUESTION: 9

The reaction between acid and base to form salt is called ______.

Solution:

The reaction between acid and base to form salt and water is called neutralisation reaction.
OR
A neutralization reaction can also be defined as a chemical reaction in which an acid and base quantitatively react together to form salt and water as products.

Acid + Base → Salt + Water

QUESTION: 10

Which of the following does not form an acidic salt?

Solution:

Carbonic acid is a weak acid. Strong acids make acidic salts with weak bases and neutral salts with strong bases while weak acids make basic salts with strong bases and neutral with weak bases.

Related tests