Test: Addressing Modes Of 8086


10 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: Addressing Modes Of 8086


Description
This mock test of Test: Addressing Modes Of 8086 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Addressing Modes Of 8086 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Addressing Modes Of 8086 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Addressing Modes Of 8086 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Addressing Modes Of 8086 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The instruction, MOV AX, 0005H belongs to the address mode

Solution:

In Immediate addressing mode, immediate data is a part of instruction and appears in the form of successive byte or bytes.

QUESTION: 2

The instruction, MOV AX, 1234H is an example of

Solution:

Since immediate data is present in the instruction.

QUESTION: 3

The instruction, MOV AX, [2500H] is an example of

Solution:

Since the address is directly specified in the instruction as a part of it.

QUESTION: 4

 If the data is present in a register and it is referred using the particular register, then it is

Solution:

 Since register is used to refer the address.

QUESTION: 5

The instruction, MOV AX,[BX] is an example of

Solution:

Since the register used to refer the address is accessed indirectly.

QUESTION: 6

 If the offset of the operand is stored in one of the index registers, then it is

Solution:

In indexed addressing mode, the offset of operand is stored and in the rest of them, address is stored.

QUESTION: 7

 The addressing mode that is used in unconditional branch instructions is

Solution:

 In intrasegment indirect mode, the branch address is found as the content of a register or a memory location.

QUESTION: 8

 If the location to which the control is to be transferred lies in a different segment other than the current one, then the mode is called

Solution:

In intersegment mode, the control to be transferred lies in a different segment.

QUESTION: 9

The instruction, JMP 5000H:2000H;is an example of

Solution:

Since in intersegment direct mode, the address to which the control is to be transferred is in a different segment.

QUESTION: 10

The contents of a base register are added to the contents of index register in

Solution:

The effective address is formed by adding the contents of both base and index registers to a default segment.

Similar Content

Related tests