Test: Adsorption


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Adsorption


Description
This mock test of Test: Adsorption for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Adsorption (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Adsorption quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Adsorption exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Adsorption extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What kind of forces exists between adsorbate and adsorbent in physisorption?

Solution:

Physisorption is defined as adsorption in which force between adsorbate and adsorbent is physical van der Waals force also known as London force.

QUESTION: 2

Adsorbate is represented by which spheres in the following diagram.

Solution:

Adsorbent is that substance which gathers/adsorb molecules on its surface And adsorbate is that substance which get gather/adsorb by itself on surface of absorbent. e.g. If we added peace of charcoal in dirty water then dirt (Adsorbate) get adsorbed on the surface of charcoal (absorbent). So Black molecules should be adsorbate.

QUESTION: 3

Which phenomenon is represented by the following diagram? 

Solution:

Adsorption is a surface phenomenon where concentration of the molecules, is more on the surface than in the core.

QUESTION: 4

Which of the following statement is correct about Langmuir’s adsorption ?

Solution:

Adsorbed molecules do not interact. All adsorption occurs through the same mechanism. At the maximum adsorption, only a monolayer is formed: molecules of adsorbate do not deposit on other, already adsorbed, molecules of adsorbate, only on the free surface of the adsorbent.

QUESTION: 5

Why shoes, purses and leather items have silica gel pouches kept in them?

Solution:

Solids, particularly in a finely divided state, have a large surface area and so silica gel is a good adsorbent and keeps the leather dry and free of moisture.

QUESTION: 6

The relation between extent of adsorption (x/m) and pressure at constant temperature is called as:

Solution:

Freundlich adsorption isotherm gives an empirical relationship between the quantity of gas adsorbed by the unit mass of solid adsorbent and pressure at a specific temperature.

QUESTION: 7

Which of the following is the reason for adsorption?

Solution:

There is an unbalanced attractive force of adsorbent are responsible for attracting the adsorbate particles on its surface.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

What happens when a Lyophilic sol is added to a Lyophobic sol?

Solution:

Lyophilic sols are more stable than lyophobic sols. This is due to the fact that lyophilic colloids are extensively solvated, i.e., colloidal particles are covered by a sheath of the liquid in which they are dispersed.

Lyophilic colloids have a unique property of protecting lyophobic colloids.When a lyophilic sol is added to the lyophobic sol, the lyophilic particles form a layer around lyophobic particles and thus protect the latter from electrolytes.Lyophilic colloids used for this purpose are called protective colloids.

QUESTION: 9

Adsorption is the phenomenon in which a substance:

Solution:

Adsorption is the adhesion(accumulation)  of molecules of gas, liquid, or dissolved solid particles  on to the  surface. In this process a layer of the adsorbate (the molecules or atoms being accumulated) on the surface of the adsorbent.

QUESTION: 10

Freundlich adsorption isotherm is a plot between:

Solution:

 

The plot between the extent of adsorption (x/m) against the pressure of gas (P) at constant temperature (T) is called the adsorption isotherm.

Related tests