Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010)


Description
This mock test of Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 2 (2014 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to Neem tree, consider the following statements:
1. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.
2. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.
3. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.

Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

Neem oil can be used as pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites and also has applications in pharmaceutical industry as neem oil has various medicinal properties.

QUESTION: 2

Consider the following crops:
1. Cotton
2. Groundnut
3. Rice
4. Wheat

Which of these are Kharif crops?

[2013]

Solution:

Rice is the main kharif crop and groundnut and cotton are also the kharif crops wheat is a raki.

QUESTION: 3

Contour bunding is a method of soil conservation used in

[2013]

Solution:

Contour Bunding is one of the simple method of soil and water conservation. This technique is used at places where the land is sloppy. Due to slope, soil and nutrients erode fast which makes agriculture on this land very uneconomical. To adopt this technique the agriculture fields contours are marked and then the bunds are taken along the contours.

QUESTION: 4

Consider the following crops of India:
1. Groundnut
2. Sesamum
3. Pearl millet

Which of the above is/are predominantly rained crop/crops?

[2012]

Solution:

All of them are predominantly rain fed crops

QUESTION: 5

Consider the following crops of India:
1. Cowpea
2. Green gram
3. Pigeon pea

Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?

[2012]

Solution:

All these crops are leguminous crop (Pulses crops), and have the capacity to fix atmospheric nitrogen through symbiotic nitrogen fixation.

QUESTION: 6

Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?

[2012]

Solution:

Mixed farming refer to rearing of animals and cultivation of crops together.

QUESTION: 7

Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals.

What are the effects of salinization on the irrigated land?

[2011]

Solution:

Salinization for a long time on the irrigated land led to soil impermeability.

QUESTION: 8

Given below are the names of four energy crops. Which one of them can be cultivated for ethanol? 

[2010]

Solution:

Maize is one of the carbohydrate rich crops; hence it is more suited for ethanol-production among the given crops.

QUESTION: 9

Tamil Nadu is a leading producer of mill-made cotton yarn in the country. What could be the reason? 
1. Black cotton soil is the predominant type of soil in the State.
2. Rich pool of skilled labour is available.

Which of the above is/are the correct reasons?

[2010]

Solution:

The predominant soil in Tamil Nadu is red which supports cotton cultivation and a rich pool of skilled labour is available in Tamil Nadu.

QUESTION: 10

Due to their extensive rice cultivation, some regions may be contributing to global warming. To what possible reason/ reasons is this is attributable? 
1. The anaerobic conditions associated with rice cultivation cause the emission of methane.
2. When nitrogen based fertilizers are used, nitrous oxide is emitted from the cultivated soil.

Which of the statements given above is/are correct?

[ 2010]

Solution:

As per scientific estimations it has been suggested that more than 2 per cent of human-induced climate warming can be attributed to rice farming. It is predominantly due to methane, a potent greenhouse gas emitted from flooded rice fields. Methanogen bacteria in the waterlogged soil produce it in large quantities.
Nitrous oxide is also released from cultivated fields due to transformation of nitrogen based fertilizers that can have a harmful climate effect.

Related tests