Test: Agriculture - 2


20 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Agriculture - 2


Description
This mock test of Test: Agriculture - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Agriculture - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agriculture - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Agriculture - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agriculture - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the term given to the commercial rearing of silk worms to supplement the income of the farmer.

Solution:

The rearing of silkworm for obtaining silk is called sericulture.

QUESTION: 2

Name the term given to the Breeding of Fish in specially constructed tanks and ponds

Solution:

Pisciculture also known as fish farming is the rearing of fish for food in enclosures such as fish ponds or tanks. The fish are reared and raised in enclosures such as cages, open nets, tanks and ponds.

QUESTION: 3

Name the term given to the Cultivation of grapes.

Solution:

Viticulture (from the Latin word for vine) or winegrowing (wine growing) is the cultivation and harvesting of grapes.

QUESTION: 4

Name the term given to Growing of Vegetables flowers and fruits for commercial use.

Solution:
QUESTION: 5

Agriculture or farming can be looked at as a system. Which one among the following is not an important input of agriculture

Solution:

Agriculture or farming is a system in which seeds, fertilizers, machinery, and labour are important inputs. Ploughing, sowing, irrigation, weeding, and harvesting are some of the operations.The outputs from the system include crops, dairy, wool and poultry products.

QUESTION: 6

Agriculture or farming can be looked at as a system. Which one among the following is not an important output of agriculture

Solution:  Output: The outputs from the system include crops, wool, dairy, poultry products, etc. hence, ploughing is not an output.
QUESTION: 7

The word agriculture is derived from the Latin words ager or agri and Culture meaning Cultivation . What does the word agri literally mean?

Solution:

The Latin root of agriculture is agri, or "field," plus cultura, "cultivation." Cultivating a piece of land, or planting and growing food plants on it.

QUESTION: 8

Analyse the following and identify which one among the following can be treated as Inputs to the agriculture system. 

Solution:

Agricultural inputs range from improved seeds, fertilizers and crop protection chemicals to machinery, irrigation and knowledge. Seeds are critical to successful crop production and inevitably, farm productivity and profitability. Fertilizer supplies nutrients to the soil that are essential for growth

QUESTION: 9

Crop plants may be attacked by pests which affect the crop production. Fungi are such type of pests which cause diseases like

Solution:

Loose smut of wheat is caused by fungus Ustilago tritici, early blight of potato is caused by fungus Alternaria so/an/ and late blight of potato is caused by fungus Phytophthora infestans. Citrus canker is a bacterial disease caused by bacterium Xanthomonas.

QUESTION: 10

Which one from the following list is a Physical Input to the agriculture system.

Solution: Yes ,Because as some plants need less water for growing so the places in which rainfall is low farmers grow crops which need less water.
QUESTION: 11

From the following list of inputs, mention the one that is not a natural input in the agriculture system.

Solution:

All the inputs such as fertile soil, sunshine and earthworms are natural and organic matter whereas pesticides are the chemicals which are used to kill the pests that are destroying the crop.

QUESTION: 12

Name the type of farming practiced to meet the needs of the farmer's family i.e.

Solution:

Subsistence farming, form of farming in which nearly all of the crops or livestock raised are used to maintain the farmer and the farmer's family, leaving little, if any, surplus for sale or trade.

QUESTION: 13

Fill up the missing blank after analyzing the given image : 

Solution:

Subsistence agriculture is often divided into three different types, including intensive subsistence, which is the traditional method, shifting cultivation, which relies on clearing forest to create new farm plots every few years and pastoral nomadism, which relies on traveling with herds of animals.

QUESTION: 14

Which one of the following best describes intensive subsistence agriculture?

Solution:

Intensive subsistence agriculture is a type of farming done primarily by hand, or with beasts of burden on small plots of land. This type of farming only produces enough output to support the farmer's family, not for commercial sale. Space constraints require every bit of land to be used.

QUESTION: 15

A few statements with respect to the farm in USA are given below. Pick out the one that is not TRUE

Solution:

The average size of a farm in the USA is much larger than that of an Indian farm. A typical farm size in the USA is about 250 hectares. The farmer generally resides in the farm. Some of the major crops grown are corn, soyabean, wheat, cotton and sugar beet. Farmers make sure that soil and water resources meet the needs of this crop. Adequate measures are taken to control pests that can damage the crop. From time to time they send the soil samples to a soil testing laboratory to check whether the nutrients are sufficient or not.  The grains are stored in the automated grain storage or dispatched to market agencies. The farmers in the USA work like businessmen and not like  peasant farmers.

QUESTION: 16

Shifting cultivation refers to :

Solution:

Shifting cultivation is an agricultural system in which plots of land are cultivated temporarily, then abandoned while post-disturbance fallow vegetation is allowed to freely grow while the cultivator moves on to another plot. The period of cultivation is usually terminated when the soil shows signs of exhaustion or, more commonly, when the field is overrun by weeds. The length of time that a field is cultivated is usually shorter than the period over which the land is allowed to regenerate by lying fallow.

QUESTION: 17

This type of farming is practiced in the arid and semi-arid regions of Sahara, Central Asia, and Rajasthan etc. Herdsmen move from place to place with their animals for fodder and water along defined routes due to climatic constraints and terrain. Which type of farming is being referred to ?

Solution:

The nomads techniques of agriculture. Nomads are people who travel around from place to place without having one settled place where they live. Most nomadic groups follow a fixed annual or seasonal pattern of movements and settlements.

QUESTION: 18

Name the type of farming followed from the given image 

Solution:
QUESTION: 19

Name the animal that is not reared by the nomadic herders as these animals provided milk, meat, wool etc.

Solution:

Nomads herd cattle, goats, sheep, and camels. Other animals managed by nomadic herders include horses, musk-oxen, and yaks. For many nomads, their herds provide meat, milk, and hides for their own use, as well as for trade.

QUESTION: 20

The main motive of this type of cultivation is profit .Large area of land and a huge amount of capital is used for cultivation with latest technological advancement . Name the type of farming from the given list.

Solution:

Commercial Farming In commercial Farming crops are grown and animals are reared for sale in the market, that is, for commercial purposes, while in Subsistence farming crops are grown mainly for the farmer's family needs.

Similar Content

Related tests