Test: Air Around Us - 1


10 Questions MCQ Test General Science for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Air Around Us - 1


Description
This mock test of Test: Air Around Us - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Air Around Us - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Air Around Us - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Air Around Us - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Air Around Us - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The nitrogen content in air is

Solution:

By volume, dry air contains 78.09% nitrogen, 20.95% oxygen, 0.93% argon, 0.04% carbon dioxide, and small amounts of other gases

QUESTION: 2

The ___________ makes the windmill to rotate.

Solution:

The blowing wind makes the windmill to rotate.

QUESTION: 3

Air is a __________ of some gases.

Solution:

Air is a mixture of a number of gases like Nitrogen, Oxygen and Carbon dioxide etc.

QUESTION: 4

A weather cock show the ___________ in which wind is blowing.

Solution:

A weather cock shows the direction in which wind is blowing.

QUESTION: 5

Mountaineers carry oxygen ______________ with them, while climbing mountains.

Solution:

Mountaineers carry Oxygen cylinder with them, while climbing mountains because air pressure is low at higher altitude.

QUESTION: 6

The nose and mouth of traffic police at crossing is covered with

Solution:

The nose and mouth of traffic police at the crossing is covered with masks due to the presence of high pollutants in air.

QUESTION: 7

The presence of air around can be proved by

Solution:

The presence of air around can be proved by feeling it when it moves.

QUESTION: 8

The active part of air is

Solution:

The active part of air is Oxygen that help in combustion and respiration.

QUESTION: 9

A gas used for welding purpose is

Solution:

Gases used in welding and cutting processes include: shielding gases such as carbon dioxideargonhelium, etc. fuel gases such as acetylene, propane, butane, etc. oxygen, used with fuel gases and also in small amounts in some shielding gas mixtures.

QUESTION: 10

Which gas is produced on burning of fossil fuels

Solution:

The burning of fossil fuels - like coal, oil and natural gas - releases gases into the air, mainly carbon dioxide, sulfur dioxide, methane and nitrous oxide.

Related tests