Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control


Description
This mock test of Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Air Pollution, Water Pollution & Their Control extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a polluted environment, the concentration of pollutant would be maximum in:

Solution:

► A collective increase in the concentrations of a persistent substance such as heavy metals, pesticides, etc. as we move up the food chain is known as biomagnification. 

► Biomagnification is the reason that causes maximum pollution to occur in tertiary consumers as toxins or pollutants are concentrated in an organism as in the food chain, larger animals continue to eat smaller animals.

Difference between Biomagnification and Bioaccumulation:

QUESTION: 2

 The pH of acid rain is below:

Solution:

Normal, clean rain has a pH value of between 5.0 and 5.5, which is slightly acidic. However, when rain combines with sulfur dioxide or nitrogen oxides—produced from power plants and automobiles—the rain becomes much more acidic.
Typical acid rain has a pH value of 4.0. A decrease in pH values from 5.0 to 4.0 means that the acidity is 10 times greater.

QUESTION: 3

A common indicator organism of water pollution is:

Solution:

Since large populations of Escherichia coli are found in the human colon, the presence of E. coli in water indicates that it has been contaminated with faecal matter. Thus, E. coli is commonly known as an indicator of water pollution. 

Image of Escherichia coli:
Picture of E. coli Bacteria

QUESTION: 4

Nutrient enrichment of water bodies causes:

Solution:

Nutrient enrichment of water bodies causes eutrophication.
Eutrophication is when a body of water becomes overly enriched with minerals and nutrients which induce excessive growth of algae. This process may result in oxygen depletion of the water body.

Illustration of Eutrophication:
What is eutrophication? Causes, effects and control - Eniscuola

QUESTION: 5

Chemical substance used to destroy weeds in crops is called:

Solution:

►Herbicides, also commonly known as weedkillers, are chemical substances used to control unwanted plants. 
Selective herbicides control specific weed species, while leaving the desired crop relatively unharmed. 

QUESTION: 6

Photochemical smog is caused by a light-mediated reaction between:

Solution:
  • The type of air pollution caused by photochemical smog is formed through the reaction of solar radiation with airborne pollutants like nitrogen oxides and volatile organic compounds.
  • These compounds, which are known as primary pollutants, are often introduced into the atmosphere through automobile emissions and industrial processes.
    Ultraviolet light can split nitrogen dioxide into nitric oxide and monatomic oxygen, this monatomic oxygen can then react with oxygen gas to form ozone.
  • Products like ozone, aldehydes, and peroxyacetyl nitrates are known as secondary pollutants.
  • The mixture of these primary and secondary pollutants forms photochemical smog.

Thus, the correct answer is option C.

Photochemical smog formation; sunlight reacts with NO2 which then interacts with other molecules in the air to form smog:

QUESTION: 7

The term biomagnification refers to the:

Solution:

Biomagnification refers to an increase in the concentration of the toxicant at successive trophic levels.
This happens because a toxic substance accumulated by an organism cannot be metabolized or excreted and is thus passed on to the next higher trophic level. This phenomenon is well known for mercury and DDT.

QUESTION: 8

A lake with an inflow of domestic sewage rich in organic waste may result in:

Solution:

Domestic sewage rich in organic waste will exert a very high demand for oxygen in order to get biodegraded. Thus depleting the dissolved oxygen below the critical level necessary to support aquatic life.

Especially fish, which is very sensitive to the dissolved oxygen available in water, starts dying if the level goes below 4 mg/L.

QUESTION: 9

Which of the following is a secondary pollutant?

Solution:

► PAN (Peroxyacetyl nitrate) is an important constituent of photochemical smog. It is a secondary pollutant.

► A secondary pollutant is not directly emitted as such, but forms when other pollutants (primary pollutants) react in the atmosphere.

QUESTION: 10

The maximum loudness of sound which a person can withstand without discomfort is about:

Solution:

The loudness above 60-80 dB, is not much uncomfortable while prolonged exposure to the noise level above 80 dB is painful and gradually leads to permanent loss of hearing ability or deafness.