Test: Air and Water - 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 3 | Test: Air and Water - 1


Description
Attempt Test: Air and Water - 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The burning of fire needs

Solution:

The burning of fire needs oxygen.

QUESTION: 2

Which of the following is NOT true regarding the properties of air? 

Solution:

Air is a matter. It has mass.

QUESTION: 3

When Suresh blew air into a balloon it expanded. This shows that

Solution:

Air occupies space.

QUESTION: 4

Asma took two balloons. She blew air with mouth in one balloon and she filled another balloon with the vapours of boiling water. She released the two balloons and observed that the balloon with the hot vapours rose higher than the other balloon. What did she learn from this experiment?

Solution:

Hot air has less weight.

QUESTION: 5

When we blow air into a balloon it expands. What is the reason?

Solution:

Air exerts pressure on the walls of the balloon and it expands.

QUESTION: 6

Which of the following does NOT disturb the balance of gases in the air?

Solution:

Trees and plants maintain the balance of gases in the air.

QUESTION: 7

Which of the following changes weather?

Solution:

The sun changes the weather conditions.

QUESTION: 8

Read the data given below and answer questions 8 and 9. Jasmine conducted an experiment. She took two bowls of sand and water and placed them in sunlight. After an hour she noted the temperatures. Then she took both into her house and placed them where there was no light. She noted the temperatures again after one hour and made the following observations.

What is the increase in the temperature of the sand after being placed for an hour in the sunlight?

Solution:

There is an increase of 6ºC in the temperature of the sand after being placed for an hour in sunlight.

QUESTION: 9

Read the data given below and answer questions 8 and 9. Jasmine conducted an experiment. She took two bowls of sand and water and placed them in sunlight. After an hour she noted the temperatures. Then she took both into her house and placed them where there was no light. She noted the temperatures again after one hour and made the following observations.

After being placed in sunlight for an hour, the air present above the sand bowl is ____ than the air above the water bowl.

Solution:

After being placed in sunlight for an hour, the air present above the sand bowl is warmer than the air above the water bowl. Because the air above the sand gets warmer than the air above the water.

QUESTION: 10

Answer questions 10 based on the following figure.  

Solution:

Arrow 1 represents land breeze.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests