Test: Air and Water - 2


10 Questions MCQ Test Science for Class 3 | Test: Air and Water - 2


Description
Attempt Test: Air and Water - 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Answer questions 11 based on the following figure.

Solution:

Arrow 2 represents the direction of the sea breeze.

QUESTION: 2

Land breeze blows

Solution:

Land breeze blows during the night.

QUESTION: 3

Sea breeze blows during

Solution:

Sea breeze blows during day time.

QUESTION: 4

A student took two dishes P and Q and poured equal amounts of water in them. He placed Dish P in the sunlight and Dish Q in a closed room.

What is the rate of evaporation in dish P and dish Q?

Solution:

Evaporation of water is observed more in dish 'P'.

QUESTION: 5

Evaporation increases with

Solution:

Evaporation increases with an increase in the area of exposure.

QUESTION: 6

Ramu took a glass of cold water from the refrigerator and placed it on a table. After a few minutes he observed water drops on the outer surface of the glass. Why did water drops form?

Solution:

Water vapour in the air gets condensed to form water droplets.

QUESTION: 7

The fine droplets observed on the leaves of plants and grass during winter mornings are due to

Solution:

Dew drops appear as fine droplets on leaves of plants and grass on a winter morning.

QUESTION: 8

Germs present in tap water can be killed by

Solution:

Germs present in tap water can be killed by boiling.

QUESTION: 9

The process by which water vapour changes into water is called

Solution:

The process of changing water vapour into water is called condensation.

QUESTION: 10

Frozen dew is called

Solution:

Frozen dew is called hail stone.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests