Test: Albert Einstein at School- 1


10 Questions MCQ Test English Class 11 | Test: Albert Einstein at School- 1


Description
Attempt Test: Albert Einstein at School- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 11 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 11 for Class 11 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The extract “Albert Einstein at School” is taken from __________.

Solution: The lesson is about the famous theoretical physicist Albert Einstein. It is taken from the biography named 'The Young Einstein' written by Patrick Pringle. The lesson talks about how Albert Einstein hated school, wanted to leave it and then was forced out of it.
QUESTION: 2

What was Albert’s theory of education?

Solution: Albert Einstein's theory of education is based on reasoning and logic. He believed that education is not about learning facts but thinking about ideas. Education according to him is not something to mug up like remembering the year of battle or any event but the reason why it all started.
QUESTION: 3

Where did Albert Einstein reside during his schooling?

Solution: Einstein studied at a high school in Munich. There, he scored good marks in every subject when he was 15. When he turned 15, he felt stifled there and thus left the school. He liked liberality and thus moved to another school in German speaking Switzerland, which was more liberal than Munich.
QUESTION: 4

Yuri mentions a fight in which a scar is a ____________.

Solution: Yuri describes the incident where one student killed another. The murderer did not get affected, and was even proud of his actions. His only worry was that the authorities told him not to fight any more duels. The murderer was upset about this because he didn't have a single scar on his face to wear as a badge of honour.
QUESTION: 5

According to Einstein, what was a good enough reason(s) to study something?

Solution: Albert Einstein's theory of education is based on reasoning and logic. He believed that education is not about learning facts but thinking about ideas. Education according to him is not something to mug up like remembering the year of battle or any event but the reason why it all started.
QUESTION: 6

Einstein was ________ with his own idea of leaving school.

Solution: Einstein studied at a high school in Munich. There, he scored good marks in every subject when he was 15. Later, Einstein started hating the school because of its extreme discipline and he oftener used to clash with his teachers. When he turned 15, he felt stifled there and thus left the school.
QUESTION: 7

Albert was __________ about his appointment with the doctor.

Solution: Albert Einstein needed a medical certificate from a doctor. If the doctor could certify that he suffered from a nervous breakdown, he could stay away from the school. Albert had really worked hard to get that certificate from Dr. He was being expelled from the school even before he could produce it to the head teacher.
QUESTION: 8

The doctor seemed to understand what Albert was going through because __________.

Solution: The doctor seemed to understand what Albert was going through because He himself had been a student. He was paid well.
QUESTION: 9

How much did the doctor charge from Albert?

Solution: The doctor agreed to certify that Albert had a nervous breakdown, and he must stay away from school for six months. The doctor didn't charge any fee for his service. Six months was a pretty long period. Albert won't be leaving the school, and need be, he could come back to do his diploma.
QUESTION: 10

What sort of a student Einstein was according to his teachers?

Solution: He asked sarcastically what he meant by the Einstein theory of education. Albert told him that for him what mattered in education was ideas, an not acts. He was interested in learning why soldiers tried to kill others in war. He was not intereste in knowing how many of them were killed.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code