Test: Alcohols And Carboxylic Acids


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Alcohols And Carboxylic Acids


Description
This mock test of Test: Alcohols And Carboxylic Acids for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Alcohols And Carboxylic Acids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Alcohols And Carboxylic Acids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Alcohols And Carboxylic Acids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Alcohols And Carboxylic Acids extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Aldehydes give carboxylic acids on:

Solution:

When an aldehyde is oxidized the product that results is a Carboxylic acid. 

QUESTION: 2

From where can we get ethanol?

Solution:

Sugarcane contains (C12H22O11) which on fermentation gives ethanol by the microbial action of invertase and zymase : --

QUESTION: 3

Which gas is released when ethyl alcohol reacts with sodium?

Solution:

Hydrogen gas is released.

QUESTION: 4

In conversion from ethanol to ethene, concentrated sulphuric acid is used as:

Solution:

Sulphuric acid is used as a dehydrating agent because sulphuric acid has a great affinity for water. It readily removes elements of water from other compounds i.e, it acts as a dehydrating agent, it being a hygroscopic substance absorbs water from other substances without dissolving in it, so it is considered a good drying agent.

QUESTION: 5

IUPAC name of CH3COOH is:

Solution:

Acetic acid, systematically named ethanoic acid, is a colourless liquid organic compound with the chemical formula 
CH3COOH .

QUESTION: 6

Carboxylic acids are:

Solution:

Carboxylic acid is a weak acid as it undergoes partial or incomplete dissociation in water.

QUESTION: 7

In the reaction, identify the reactant X.
CH3COOH + X  CH3COOC2H5 + H2O
Ethanoic
acid

Solution:

This is an esterification reaction in which a sweet smelling compound ester is formed.

QUESTION: 8

The alkaline hydrolysis of oils and fats is called:

Solution:

The alkaline hydrolysis of oils and fats is called saponification. The estrr, on treating with a base such as NAOH  is converted back to alcohol and sodium salt of Carboxylic acid. The reaction is known as saponification.

QUESTION: 9

The common name of ethanoic acid is:

Solution:

The common name of ethanoic acid is acetic acid.

QUESTION: 10

Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethyl alcohol and a small quantity of sulphuric acid?​

Solution:

Ethanoic acid reacts with ethanol in the presence of concentrated sulphuric acid as a catalyst to produce the ester, ethyl ethanoate.