Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds


Description
This mock test of Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Alkali And Alkaline Metal Compounds extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

BeSO4 is water soluble while CaSO4 is not. This is because of:​

Solution:

High hydration enthalpy of BeSO4 overpowers its lattice enthalpy thus is water soluble.

QUESTION: 2

An alkaline earth metal nitrate on thermal decomposition yields:​

Solution:

Alkaline earth metal nitrates are prepared in solution and can be crystallized as hydrated salt by the action of HNO3 on oxides ,hydroxides and carbonates.

MO + 2 HNO3 ——> M(NO3)2 + H2O

M(OH)2 + 2 HNO3 ———> M(NO3)2 + 2 H2O

MCO3 + 2 HNO3 ———> M(NO3)2 + H2O + CO2 

Tendency to form hydrates decreases with increasing size and decreasing hydration enthalpy down the group.

All nitrates are soluble in water and decompose on heating to give the corresponding oxides with evolution of NO2 and O2.

Strontium and barium nitrate are used in pyrotechnics for giving red and green flames.

QUESTION: 3

We can get beryllium hydride by:​

Solution:

BeCl2 + LiAlH4 give 2BeH2 + LiCl and AlCl3
However, other elements of group 2 combine with hydrogen upon heating to form MH2

QUESTION: 4

Solubility of s block halides in water depends upon:

Solution:

Solubility of an ionic compound in water depends upon lattice energy of compound and hydration energy of ions.

QUESTION: 5

Carbonates of alkali and alkaline earth metals differ in:

Solution:

All the alkali metals have an electron in their outermost shell and all the alkaline earth metals have two outer electrons. To achieve the noble gas configuration, alkali metals need to lose one electron (valence is “one”), whereas alkaline earth metals need to remove two electrons (valence is “two”).

QUESTION: 6

Cs reacts with chlorine to form:​

Solution:

Cesium is an alkali metal, like sodium; hence, it forms a salt, cesium chloride (CsCl) similar to table salt, sodium chloride.CsCl looks like most salts:It's worth noting that the formation of salts is highly exothermic, that is, if you were to get cesium metal and gaseous chlorine to combine to form this salt, the reaction would produce a lot of heat along the way!

QUESTION: 7

The alkali metals are low melting. Which of the following alkali metal is expected to melt if the room temperature rises to 30°C?

Solution:

Among alkali metals, melting point decreases as the strength of metallic bonding decreases with increasing size of the atom. Thus, Cs has the lowest melting point (28.5°C) and will melt at 30°C.

QUESTION: 8

Beryllium hydride is a —— compound.

Solution:

This alkaline earth hydride is a colourless solid that is insoluble in solvents that do not decompose it. Unlike the ionically bonded hydrides of the heavier Group 2 elements, beryllium hydride is covalently bonded (three-center two-electron bond).

QUESTION: 9

What is the oxidation state of Rb in RbO2?

Solution:

The oxidation state of superoxide is -1/2 . and there is two superoxide so oxidation state of Rb is +1.

QUESTION: 10

Alkaline earth metals combine with halogens to form:​

Solution:

Alkaline earth metals have valency +2. So on reaction with halogen, they form compounds MX2.

Similar Content

Related tests