Test: Alternative Centres Of Power


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Alternative Centres Of Power


Description
This mock test of Test: Alternative Centres Of Power for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Alternative Centres Of Power (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Alternative Centres Of Power quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Alternative Centres Of Power exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Alternative Centres Of Power extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

WTO stands for

Solution:

The World Trade Organisation (WTO) is the only global international organisation dealing with the rules of trade between nations.

QUESTION: 2

In which year ASEAN was established?

Solution:

ASEAN was established in 1967 by five countries of south east Asian region — Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand — by signing the Bangkok Declaration. One of objective of ASEAN was to accelerate economic growth and through that ‘social progress and cultural development’.

QUESTION: 3

EURATOM is known as

Solution:

The Euratom Treaty establishing the European Atomic Energy Community (Euratom) was initially created to coordinate the Member States' research programmes for the peaceful use of nuclear energy. The Euratom Treaty today helps to pool knowledge, infrastructure, and funding of nuclear energy.

QUESTION: 4

Which of the following is the only country that suffered the destruction caused by nuclear bombs?

Solution:

In spite of this, Japan is the second largest economy.

QUESTION: 5

In January 2007, the two countries that joined EU were

Solution:

Britain and Denmark joins EU in 1973 January, Italy and France in 1951 April and Finland and Sweden joins EU in 1995 January.

QUESTION: 6

The second largest contributor to the regular budget of the UN is

Solution:

The three largest contributors to the United Nations are the US, Japan and Germany.

QUESTION: 7

What is the name given to the 13 members of the European Union who have adopted Euro?

Solution:

The zone of 13 member countries where 'Euro' is being used is called Euro zone.

QUESTION: 8

ASEAN stands for ___________.

Solution:

ASEAN is a geo-political and economic organisation of 10 countries located in Southeast Asia. It was formed on August 8, 1967.

QUESTION: 9

The European Economic Community was formed in 1958 by

Solution:

The countries are France, Italy, West Germany, Belgium, Netherlands and Luxembourg.

QUESTION: 10

The major landmark in the Indo-China relations was

Solution:

Rajiv Gandhi visited China in 1988 which improved Indo-China relations.

Related tests