Test: Analogy- 4


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Analogy- 4


Description
This mock test of Test: Analogy- 4 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for SSC Test: Analogy- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Test: Analogy- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 4 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Glove : Hand

Solution:

As Glove is worn in Hands similarly Socks are worn on feet.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Lawyer : Court

Solution:

As the working field of lawyer is Court, similarly the working field of chemist is laboratory.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Letter : Word

Solution:

As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Lively : Dull

Solution:

First word is opposite to the second word.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Silence : Noise

Solution:

As Silence is opposite to noise, similarly Baldness is opposite to Hair.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Kick : Football

Solution:

As Kick is in the game of Football, similarly Throw is used in the game of Ring.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Scales : Fish

Solution:

As scales from an outer layer of fish similarly skin form an outer layer of man.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Sunrise : Sunset

Solution:

At sunrise morning begins, similarly at sunset night begins.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Numismatist : Coins

Solution:

As Numismatist collects coins similarly Philatelist collects stamps.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Candle : Wick

Solution:

As Wick is a part of Candle similarly Wheel is a part of Bicycle.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Sound : Muffled

Solution:

Second is the process of gradual disappearances of the first.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Platform : Train

Solution:

Second is the place where first stops.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Rectangle : Pentagon

Solution:

Second one had one more side than the first.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Train : Track

Solution:

As Train is guided by the track similarly Bullet is guided by the barrel.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Chalk : Blackboard

Solution:

As chalk is used to write on the blackboard similarly the Ink is used to write on the paper.

Similar Content

Related tests