Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1


Description
This mock test of Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Anatomy Of Flowering Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The tissue present in all organs of plant is

Solution:

The parenchyma is widely distributed in plant body such as stem , roots, leaves, flowers and fruits. The parenchyma tissue is found in the soft parts of the plants such as cortex of roots, ground tissue in stems & mesophyll of leaves. It is also distributed in pith , medullary rays & packing tissue in xylem and phloem.

QUESTION: 2

Arrange the following plants in ascending order based on the number of xylem strands in their roots :

(I) Trapa

(II) Pisum

(III) Castanea

(IV) Nicotiana

Solution:

Trapa < Nicotiana < Pisum < Castanea

QUESTION: 3

Reticulate veination is a characteristic in

Solution:

The veins vary in thickness in the reticulate venation of the dicot leaves.

QUESTION: 4

Vascular bundles in which cambium is present between xylem and phloem is called as

Solution:

Vascular bundles in which cambium is present between xylem and phloem is called open vascular bundles and those in which cambium is absent is called closed vascular bundles.

QUESTION: 5

Which meristem contributes to the formation of the primary plant body?

Solution:

Both apical meristems and intercalary meristems are primary meristems because they appear early in life of a plant and contribute to the formation of the primary plant body.

QUESTION: 6

In angiosperms, vascular tissue develop from

Solution:

In angiosperms, vascular tissue develop from plerome. Pleromeform the central core of the primarymeristem of a plant or plant part.

QUESTION: 7

Select the CORRECT statement.

Solution:

Secondary growth occurs in most seed plants, but monocots usually lack secondary growth. If they do have secondary growth, it differs from the typical pattern of other seed plants. The formation of secondary vascular tissues from the cambium is a characteristic feature of dicotyledons and gymnosperms.

QUESTION: 8

In angiosperms, main water and mineral transporting elements are

Solution:

Tracheids are the chief water-conducting elements in gymnosperms and seedless vascular plants. They can also be found in angiospermsTracheids are elongated cells, closed at both ends.

QUESTION: 9

Sclereids belong to

Solution:

Sclereids belong to sclerenchyma complex permanent tissue present in hard parts of plants. They are generally hard and found in rough fruits and stem.

QUESTION: 10

Which epidermis of leaf contains more stomata?

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : The stomata are more numerous over the abaxial (lower) epidermis of the leaf than the (adaxial) upper epidermis. An exception is floating leaves where most or all stomata are on the upper surface. Vertical leaves, such as those of many grasses, often have roughly equal numbers of stomata on both surfaces. The stoma is bounded by two guard cells.

QUESTION: 11

Bulliform or motor cells are present in

Solution:

In isobilateral leaves of monocot, certain adaxial epidermal cells along the veins modify themselves into large, empty, colourless cells. These are called bulliform cells.

QUESTION: 12

Exarch xylem is present in

Solution:

Exarch xylem is the arrangement in which the protoxylem (the first formed primary xylem cells in a plant shoot/root) is directed towards the periphery and metaxylem (later formed primary xylem cells in a plant shoot/root) is directed towards the centre. Its development follows a centripetal pattern and is characteristics of roots. 

Thus the correct answer is option D.

QUESTION: 13

The parenchymatous cells which lie between the xylem and the phloem are called

Solution:

The parenchymatous cells which lie between the xylem and the phloem are conjunctive tissue.

QUESTION: 14

Jute fibers deteriorate because they have

Solution:

Jute fibers are made of high amount of lignin that deteriorate in presence of high moisture and water,

QUESTION: 15

In arborescent monocots stem, a secondary cambium growing in the following type of vascular bundle is seen in 

Solution:

It is the anatomy of monocotyledonous root.

QUESTION: 16

In arborescent monocots stem, a secondary cambium grows in

Solution:

In arborescent monocots stem, secondary cambium grows in hypodermal region for secondary growth that increase the girth of the stem.

QUESTION: 17

Specialised parenchymatous cells, which are closely associated with sieve tube elements is

Solution:

The companion cells are specialised parenchymatous cells, which are closely associated with sieve tube elements. The sieve tube elements and companion cells are connected by pit fields present between their common longitudinal walls.

QUESTION: 18

In monocotyledons, guard cell of stomata are

Solution:

In monocotyledons, the guard cell of stomata are dumb-bell shaped, thicker on top and bottom and thinner in the middle.

QUESTION: 19

Tunica corpus theory is connected with

Solution:

Tunica-Corpus Theory:

Schmidt in 1924 postulated tunica- corpus theory on the basis of studies of shoot apices of angiosperm. This theory is concerned with planes of cell division in the apex. In contrast to apical cell theory and histogen theory tunica-corpus theory is applicable only to shoot apex and not to root.

 

QUESTION: 20

Which type of vascular bundle is shown in figure below

Solution:

The vascular bundle shown below is closed and conjoint as cambium is absent between xylem and phloem tissue.

QUESTION: 21

The meristems which occur at the tips of roots and shoots and produce primary tissues are called

Solution:

Plants have different kinds of meristems. The meristems which occur at the tips of roots and shoots and produce primary tissues are called apical meristem.

QUESTION: 22

Which one function is referred as “Biological check post” ?

Solution:

Endodermis forms the outermost layer of vascular bundles. Anything entering inside the plant body must cross the endodermis to be transported via xylem and phloem. So, endodermis is called as biological check post of the cell.

QUESTION: 23

Stem of grasses and related plants elongate by the activity of

Solution:

Grasses belongs to monocotyledonous angiosperms in which secondary growth do not occurs. Plants elongate by the activity of both apical and intercalary meristem.

QUESTION: 24

In dicot stems, the cells of cambium present between primary xylem and primary phloem is

Solution:

In dicot stems, the cells of cambium present between primary xylem and primary phloem is intrafascicular cambium.

QUESTION: 25

A group of cells having a common origin and usually performing a common function is

Solution:

A tissue is a group of cells having a common origin and usually performing a common function.