Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2


Description
This mock test of Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Anatomy Of Flowering Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Aerating pores in the bark of plants is known as

Solution:

In plants respiratory organs in stem is called lenticels. They are located as pores in the bark of plants.

QUESTION: 2

Separate xylem and phloem bundles are known as

Solution:

Separate xylem and phloem bundles are found in dicotyledonous roots. This kind of vascular bundle is called radial vascular bundle.

QUESTION: 3

The secondary growth of woody angiosperm stem occurs by

Solution:

The tissues involved in secondary growth are the two lateral meristems namely, vascular cambium and cork cambium.

QUESTION: 4

Conjoint type of vascular bundles are common in

Solution:

In conjoint type of vascular bundles,the xylem and phloem are situated at the sameradius of vascular bundles. Such vascularbundles are common in stems and leaves. Theconjoint vascular bundles usually have thephloem located only on the outer side of xylem.

QUESTION: 5

Which part of epidermis of leaf contains more stomata?

Solution:

The abaxial epidermis generally bears more stomata than the adaxial epidermis.

QUESTION: 6

Quiescentcentre is found in the plant at

Solution:

Quiescent centre is a small group of cells with low mitotic activity. It is found at the tips of growing roots in the root meristem.

QUESTION: 7

The wood is actually a

Solution:

The wood is actually a secondary xylem. There are different types of wood on the basis of their composition and time of production.

QUESTION: 8

Which one is not a xylem cell?

Solution:

Xylem is a complex tissue, which consists of four kinds of cells. These cells are tracheid, vessels, xylem parenchyma and xylem fibers. Companion cell is part of phloem tissue.

QUESTION: 9

The casparian thickening occurs in the cells of

Solution:

The tangential as well as radial walls of the endodermal cells have a deposition of water-impermeable, waxy material-suberin-in the form of casparian strips.

QUESTION: 10

Ground tissue consists of

Solution:

Ground tissue consists of all tissues except epidermis and vascular bundle of stem and root. It forms the main parts of plant made up of

QUESTION: 11

Interfascicular cambium arise from the cells of

Solution:

The cells of medullary cells, adjoining these intrafascicular cambium becomemeristematic and form the interfascicular cambium.

QUESTION: 12

Which is not the function of parenchymatous cells?

Solution:

The parenchyma performs various functions like photosynthesis, storage, secretion.

QUESTION: 13

The vascular bundles are closed when they

Solution:

In the monocotyledons, the vascular bundles have no cambium present in them. Hence, since they do not form secondary tissues they are referred to as closed.

QUESTION: 14

Lacunatecollenchyma occurs in stem of

Solution:

Lucinate collenchyma is very much alike to angular collenchyma but the cells are regularly arranged. Thickening occurs at theinner and outer tangential wall. It is found in cucurbita stem.

QUESTION: 15

The region consisting of dead elements with highly lignified walls is called

Solution:

In old trees, the greater part of secondary xylem is dark brown due to deposition of organic compounds like tannins, resins, oils, gums, aromatic substances and essential oils in the central or innermost layers of the stem. These substances make it hard, durable and resistant to the attacks of microorganisms and insects. This region comprises dead elements with highly lignified walls and is called heart wood.

QUESTION: 16

Which among the following are elongated or tube like cells withthick and lignified walls and tapering ends?

Solution:

Tracheids are elongated or tube like cells with thick and lignified walls and tapering ends.

QUESTION: 17

In leaves, the ground tissue consists of thin-walled chloroplast containing cells are called

Solution:

In leaves, the ground tissue consists of thin-walled chloroplast containingcells are called mesophyll cells.

QUESTION: 18

In Barley stem, vascular bundles are

Solution:

In Barley stem, vascular bundles are closed and scattered throughout the cortex. Cambium is absent between xylem and phloem.

QUESTION: 19

Cork cambium is also known as

Solution:

As the stem continues to increase in girth due to the activity of vascular cambium, the outer cortical and epidermis layers get broken and need to be replaced to provide new protective cell layers. Hence, another meristematic tissue called cork cambium or phellogen develops in the cortex region.

QUESTION: 20

The characteristic feature of which cells have lignified thickening at the corner?

Solution:

 Lignin is present in sclerenchyma.

QUESTION: 21

Which of the following do not undergo anysecondary growth?

Solution:

Monocotyledonous roots do not undergo any secondary growth.

QUESTION: 22

Guard cells of stomata are thicker

Solution:

The cells surrounding the stomata are called guard cells. The guard cells of inner side are thicker and that of outer side is comparatively thinner.

QUESTION: 23

The cells of cambial ring cuts off towards pith and mature into

Solution:

The cambial ring becomes active and begins to cut off new cells, both towards the inner and the outer sides. The cells cut off towards pith, mature into secondary xylem.

QUESTION: 24

In monocotyledons, guard cell of stomata areThe figure given below is the apical meristem in root. Identify ‘A’ in the diagram.

Solution:

The part ‘A’ is protoderm in apical meristem of root.

QUESTION: 25

The shape of guard cells in grasses is

Solution:

In grasses, the guard cells are dumb-bell shaped