Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014)


Description
This mock test of Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ancient History - 1 (2019 - 2014) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Building 'Kalyaana Mandapas' was a notable feature in the temple construction in the kingdom of

[2019]

Solution:

Vijayanagara School: More than one mandaps were built in each temple. The central mandap came to be known as Kalyan Mandap.

QUESTION: 2

With reference to forced labour (Vishti) in India during the Gupta period, which one of the following statements is correct?

[2019]

Solution:

A History of Ancient and Early Medieval India by Upinder Singh, page 508: Forced labour (Vishti) became more common than before in this Gupta period. The fact that it is mentioned along with the taxes in the land grant inscriptions suggest that Vishti was considered as source of income for the state, a sort of tax paid by the people. The fact that most of the inscriptions referring to Vishti come from Madhya Pradesh and Kathiyawar regions may suggest this practice for more prevalent in this areas. So, A is right B is wrong.

QUESTION: 3

Consider the following :
1. Deification of the Buddha
2. Treading the path of Bodhisattvas
3. Image worship and rituals
Which of the above is/ are the feature/ features of Mahayana Buddhism?

 [2019]

Solution:

Mahayana Buddhism is one of two main existing branches of Buddhism (the other being Theravada). It started considering Buddha as a god rather than a great teacher and began worshiping Buddha's images. It also has a whole cosmology of gods and goddesses as well as various Bodhisattvas seeking complete enlightenment for the benefit of all sentient beings.

In fact, the teachings of Mahayana are also nothing but treating the path of various Bodhisattvas.

QUESTION: 4

In which of the following relief sculpture inscriptions is 'Ranyo Ashoka' (King Ashoka) mentioned along with the stone portrait of Ashoka?

[2019]

Solution:

1993: A team of archeologists surveyed Sann ai, Karnataka. The most dramatic evidence came from Kanagahalli. The discoveries at the site included a broken relief sculpture showing a king and queen flanked by female attendants. An inscription in brahmi letter read "Ranyo Ashoka" (King Ashoka).

QUESTION: 5

Which one of the following is not a Harappan Site?

[2019]

Solution:

Nitin ch1: Sohgaura Copper Plate: The earliest known copper-plate, known as the Sohgaura copper-plate, is a Mauryan record that mentions famine relief efforts. So it can't be a Harappan site, answer is c.

QUESTION: 6

Consider the following pairs of Tradition vs State:
1. Chapchar Kut festival: Mizoram
2. Khongjom Parba ballad: Manipur
3. Thang-Ta dance: Sikkim
Which of the pairs given above is/are correct?

[2018]

Solution:

Khongjom Parva is an important folk music from the state of Manipur. It is a popular ballad genre which is a musical narration of the battle of Khongjom fought between the British army and the Manipuri resistance forces in 1891. So, statement#2 is right, this eliminates A and (C)
• Thang Ta is the exclusive martial dance form of Manipur. Thang means sword and Ta means spear. So, statement#3 is wrong, this eliminates (D) Therefore answer must be B: only 1 and 2.

QUESTION: 7

Consider the following pairs Craft vs Heritage of:
1. Puthukkuli shawls: Tamil Nadu
2. Sujni embroidery: Maharashtra
3. Uppada Jamdani saris: Karnataka
Which of the pairs given above is/are correct?

[2018]

Solution:

Sujni embroidery- Incorrect. It belongs to Bihar.
• Upada Jamdani Sarees- Incorrect. It belongs to Andhra Pradesh.
• So, by elimination, we are left with answer A: 1 only.

QUESTION: 8

With reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world?

[2018]

Solution:

Maitreya, is the future Buddha, whose coming was said to have been prophesied by the historical Buddha and who in years to come, would purify the world with his teachings. let's also learn about the wrong options, lest they're asked in future exams: Avalokitesvara (watchful lord), also called Padmapani (lotus-bearer), whose attribute is compassion, which reaches down even to Avichi, the lowest Buddhist purgatory. Loksesvara is also used as a synonym for Avalokitesvar(a)

QUESTION: 9

With reference to the religious practices in India, the "Sthanakvasi" sect belongs to(Pre18 Set-D)

[2018]

Solution:

Sthanakvasi don't differ much from the other Svetambara Jainas, hence now-a-days they invariably call themselves as Svetambara Sthanakvasi.

QUESTION: 10

Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?

[2017]

Solution:

Academic books on medieval history mention that Ganapati was the most powerful of Kakatiya sovereigns. Motupalli, now in Krishna district, was an important seaport in his kingdom, frequented by foreign merchants. So, "B" is the answer.

QUESTION: 11

With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

Justification:
Statement 2: The Indus valley people knew the use of copper, bronze, silver and gold but not iron. It was in the invention on iron that allowed the civilization to push deeper into the gangetic delta by clearing the thick vegetation. So, 2 is wrong. 

Statement 1: The Ramayana mentions Kshatriyas went to combat on the chariots chariots covered with leather. The Rig Vedic charioteers used varma (coats of mail) and sipra/sironastra (helmets). They were equipped with asi (swords), hanas (arrows) and ilhianus (bows).

Since statement 2 is wrong, hence statement  1 must be correct.

Statement 3 is disputed. There has been evidence of skeletal remains unearthed near Surkotada, Gujarat. But there is a controversy that it might have been of any horse-like an animal, eg. donkey.

QUESTION: 12

Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below:

[2017]

Solution:

• Andhra Pradesh state Govt. website says Arasavalli in Srikakulam district has sun temple. So 1 is right.
• Sri Omkareshwar temple in Mysore is for Lord Shiva and it's not a Sun Temple.
• Amarakantak in Madhya Pradesh has temples, but not any Sun temple. So #3 is wrong. Hence, by elimination, answer "A" only 1.

QUESTION: 13

The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at

[2017]

Solution:

New NCERT, Std. 11. An Introduction to Indian Art (Page 54 shows big photo with caption: Padmapani boddhisattva at ajanta Cave no. 1)

QUESTION: 14

With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:

Sautrantikas and Sammtiyas as Buddhism sects. So first statement is wrong.
And Sarvastivadin sect of Buddhism believes that all things exist, and exist continuously, in the past and the future as well as in the present. So second statement is right.

QUESTION: 15

In the context of the history of India, consider the following pairs:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2016]

Solution:

A special category of land, eripatti, or land, is mentioned. Donated by individuals, the revenue from this land was set apart for the maintenance of the village tank. Occasionally a very large village would be administered as a single unit and this was called Taniyur. 

QUESTION: 16

Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?

[2016]

Solution:

The Malavikagnimitra is a Sanskrit play by Kalidas. The play tells the love story of Agnimitra, the Shunga Emperor. He falls in love with the picture of an exiled servant girl named Malavika.

QUESTION: 17

With reference to the art and archaeo-logical history of India, which one among the following was made earliest?

[2015]

Solution:

Rock-cut Elephant at Dhauli was built during the reign of Ashoka in 250 BC. Lingaraja Temple at Bhubneshwar was built by Yayati (1025-1040). Rock-cut monuments at Mahabalipuram were built during 7th-8th century AD during the reign of Pallavas. Varaha Image at Udaygiri was built by Chandragupta II of Gupta Empire.

QUESTION: 18

Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

Buddh born in Lumbini, in Kosala kingdom Buddh died in Kusinara, in Magadha kingdom. Avanti lay outside the area visited by buddha, and was converted to his teaching by his disciple Mahakaccana. Gandhara is western part of Pakistan & Afghanistan and Buddha never went to Pakistan.

QUESTION: 19

The national motto of India, ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the Emblem of India is taken from

[2014]

Solution:

The words Satyameva Jayate came from Mundaka Upanishad, meaning ‘Truth Alone Triumphs’.

QUESTION: 20

Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?

[2014]​

Solution:

Lokayata and Kapalika do not form of Six system of Indian philosophy

Similar Content

Related tests