Test: Animal Husbandry - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Animal Husbandry - 1


Description
This mock test of Test: Animal Husbandry - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Animal Husbandry - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Husbandry - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Animal Husbandry - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Husbandry - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Leghorn is an exotic breed of:

Solution:

Leghorn is probably the best egg-laying breed to introduce to tropical Countries, if conditions are not too harsh. Eggs are produced at a lower price and the large comb and wattles, naked legs and white feathers are all factors favouring thermo-tolerance. Where a hot climate and insufficient feeding are limiting factors, Leghorn-derived breeds are more suitable and may also be utilised to improve  the genetic pool of local strains.

QUESTION: 2

Poultry feed has a higher level of:

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following species is an Indian cow?

Solution:

A zebu or Bos indicus or Bos taurus indicus, sometimes known as indicine cattle or humped cattle, is a species or subspecies of domestic cattle originating in the Indian Subcontinent. Zebu are characterised by a fatty hump on their shoulders, a large dewlap, and sometimes drooping ears. They are well adapted to withstanding high temperatures, and are farmed throughout the tropical countries, both as pure zebu and as hybrids with taurine cattle, the other main type of domestic cattle.

QUESTION: 4

Practice of culturing marine fish is known as:

Solution:

Mariculture is a specialized branch of aquaculture involving the cultivation of marine organisms for food and other products in the open ocean, an enclosed section of the ocean, or in tanks, ponds or raceways which are filled with seawater.

QUESTION: 5

Which is a desirable characteristic in poultry?

Solution:

Summer adaptation capacity/ tolerance to high temperature. Low maintenance requirements. 
Reduction in the size of the egg-laying birds with ability to utilise more fibrous cheaper diets formulated using agricultural by-products.

QUESTION: 6

Which of the following is cultured for pearls?

Solution:

Pearl culture which is not a very old venture is restricted to certain parts of the world only. It includes the culture of oysters in restricted areas and after attaining a particular size and treated specially with the help of scientific equipments and appliances to produce pearl.

QUESTION: 7

Sometimes fish are cultured with:

Solution:

Many times fish culture also known as pisciculture done in combination with rice crop. 

this is because during the sowing of rice crop it needs more and more water . the land where to sown the rice crop should be too much wet . even the field is filled with water up to 1 to 1.5 feet . so , in this water we can rear the fish also cause water is enough for fish and rice too. 

this water helps to. survive the new fishes in the field and when this fishes grown up than it will be transfer to a big lake or a pond . 

QUESTION: 8

Which of the following fish is a surface feeder?

Solution:

Surface feeder takes its food from air water interface or feeds just below water surface. Catla is common fresh water fish variety and is a major surface feeder. The fresh water resources include river, canals, lakes reservoirs etc. 

QUESTION: 9

Which of the following is an exotic breed of cow?

Solution:

Exotic cattle were first introduced into this region by colonial farmers. Thus, the origin of exotic cattle is generally traced back to Europe. The most common exotic dairy breeds in the region are Friesian, Holstein, Ayrshire, Jersey, Guernsey and Sahiwal. However, the Friesian breed predominates.

QUESTION: 10

Chickens or turkeys raised specifically for meat are called:

Solution:

Chickens raised for eggs are usually calledlayers while chickens raised for meat are often called broilers.

Similar Content

Related tests