Test: Animal Husbandry


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Animal Husbandry


Description
This mock test of Test: Animal Husbandry for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Husbandry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Husbandry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Husbandry exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Husbandry extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The main sugar present in honey is

Solution:

The main Sugar present in honey is Fructose. Sugar present in honey consist of three types of sugar- fructose(41%), glucose (34%) and sucrose (between 1% and 2%).

QUESTION: 2

Which of the following is edible by humans as well as relished by livestock?

Solution:
  • Seeds are edible. An edible seed is a seed that is suitable for human or animal consumption.
  • Every part of the pod is edible, and it can even be flavored and colored if you feel like working a little variation in. The pods have a shelf-life of just a few days to ensure that the water within them stays fresh.
  • Leaves and tuberous roots are also edible. Tubers are underground plant organs that store important nutrients. Wild tubers and fleshy fruits were among the most important food sources for food gathers prior to agricultural production and are still important to hunter-gatherer tribes in existence today.
  • Leaves are edible above ground parts. Hence, the correct option is d.
QUESTION: 3

Cattle feed should contain

Solution:

Animal feed includes:
i) Roughage, which is largely fibre,and
ii) Concentrates,which are low in fibre and contains relatively high levels of proteins and other nutrition. Cattle balanced rations containing all nutrition in proportionate amount.

QUESTION: 4

The drug used for deworming poultry birds is

Solution:

Anthelmintics or antihelminthics are a group of antiparasitic drugs that is used for deworming poultry birds. It expels parasitic worms  and other internal parasites from the body by either stunning or killing them and without causing significant damage to the host. They may also be called vermifuges or vermicides.

QUESTION: 5

Which one of the following is a marine fish?

Solution:

Freshwater fishes:- Rohu, Catla and Common carp.
Marine fishes:- Sardines, Hilsa, Mackerel and Pomfrets.

QUESTION: 6

Mule is an example of

Solution:

Interspecific hybridization is the crossing of two species from the same genus. Mule is the offspring of a male donkey and a female horse. Donkey and horse are different species and same genus.

QUESTION: 7

Select the viral disease of cattle:

Solution:

Foot-and-mouth disease (FMD) is a severe, highly contagious viral disease of cattle and swine. It also affects sheep, goats, deer, and other cloven-hooved ruminants. FMD is not recognised as a zoonotic disease.

QUESTION: 8

In cattle, when a cow of good breed is stimulated to produce a large number of eggs, it is called

Solution:

Cows of superior breed are injected with FSH like hormones to induce superovulation. The eggs are made to fertilise either inside the body of the cow or artificially then zygotes are taken out and implanted in other cows in this way we get large number of offsprings of superior breed in less time.

QUESTION: 9

More than 70% of the livestock population is in

Solution:

More than 70% of the world livestock population is in India and China, but contribution to the world farm produce is only 25% (means productivity per unit is very low).

QUESTION: 10

Rearing and breeding of fish in ponds, lakes and artificial reservoirs is called

Solution:
  • Pisciculture is the breeding, hatching and rearing of fish in pond tanks and artificial reservoirs under controlled condition. It is also called as fish farming. 
  • It is a scientific technology for getting maximum fish production from a pond by artificial feeding. It is basically done to raise fish which adds to commercial food stocks.
  • china is the greatest source for fish farming technique. It contributes to 62% of the farmed fish in India. So, the correct answer is option C.

Similar Content

Related tests