Test: Animal Kingdom - 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Animal Kingdom - 1


Description
This mock test of Test: Animal Kingdom - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Kingdom - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Kingdom - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Kingdom - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Kingdom - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which phylum is a coelom and triploblastic animal?

Solution:

Annelida are aquatic [marine and freshwater] or terrestrial, free-living, and sometimes parasitic. They are bilateral symmetric and triploblastic.

QUESTION: 2

When the coelomic fluid serves as a skeleton it is known as

Solution:

Coelomic fluids serves as a skeleton in some insects called as hydrostatic skeleton that help in maintaining shape and size of the body of organisms in absence of bone or cartilage.

QUESTION: 3

The limbless amphibian is

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : Ichthyophis is a species of caecilians; the limbless amphibians usually observed in Southeast Asia, the western Indo-Australian Archipelago and the southern Philippines. At first look, this animal seems to be an earthworm. This is the class that has an aquatic larval degree and a mundane grown-up phase.

QUESTION: 4

What is the main excretory organ in insects?

Solution:

The insects belong to phylum Arthropoda and hence, the excretory organ is Malphighian tubules.

QUESTION: 5

In some animal groups, the body is found divided into compartments with serial repetition of at least some organs. This characteristic feature is called

Solution:

Metamerism: In some animals, the body is externally and internally divided into segments with a serial repetition of at least some organs.
For example, in earthworm, the body shows this pattern called metameric segmentation and the phenomenon is known as metamerism or true segmentation. Metamerism is found in 3 animal phylums - Annelida, Arthropoda and Chordata.

QUESTION: 6

Choose the odd one out based on coelom: Annelids, Molluscs, Platyhelminthes, Arthopods

Solution:

Animals possessing coelom are called coelomates, e.g.,annelids, molluscs, arthropods, echinoderms, hemichordates and chordates

QUESTION: 7

Which one of the following group of animals is correctly matched with its characteristics without any exception?

Solution:

The members of class-Chondrichthyes are marine animals with streamlined body and have cartilaginous endoskeleton.

QUESTION: 8

Air bladder is absent in

Solution:

Air bladder provides buoyancy to the aquatic animals thus helps them to stay at the current water depth without having to waste energy in swimming. It is found in many bony fishes but not in cartilaginous fishes. Shark being a cartilaginous fish, does not possess air bladder.
So, the correct answer is option B.

QUESTION: 9

Which among the following is a gregarious pest?

Solution:

Locust (Locusta) is a gregarious pest belonging to phylum Arthropoda.

QUESTION: 10

The larvae of urochordates is called

Solution:

The larvae of urochordates is called tadpole larva.This larva is free-swimming and exhibits all chordate characteristics. It has a notochord, a dorsal nerve cord, pharyngeal slits and a post-anal tail.
Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 11

In coelenterates, the cell shows

Solution:

In coelenterates, the arrangement of cells is more complex. Here, the cells performing the same function are arranged into tissues, hence is called tissue level of organisation.

QUESTION: 12

Animals which possess cleidoic egg exhibit

Solution:

Cleidoic egg is the term which is used to refer any closed egg of a land animal. It is also known as amniotic egg, because it occurs peculiarly in amniotes. It is laid by aves and reptiles. It involves internal fertilization because the eggs are laid on land, internal fertilization is needed and thus development occurs after the laying the eggs externally.

QUESTION: 13

The phylum in which adults exhibit radial symmetry and larva exhibit bilateral symmetry is

Solution:

Symmetry is an attribute of an organism showing regularity in body parts on a plane or around an axis. In Phylum Echinodermata, the adult echinoderms are radially symmetrical but the larvae are bilaterally symmetrical. 

QUESTION: 14

How many chambers are there in camel’s stomach? Identify the animal given below. Mention its phylum.

Solution:

Camel's stomach has three chambers (rumen, reticulum and omasum) unlike other ruminant animals which have four chambers.
The animal is identified as Euspongia which belongs to phylum Porifera.

QUESTION: 15

Silk produced by Antheraea Mylitta is called

Solution:

Silk produced by Antheraea mylitta is also called Tussar silk. The silk produced by Antheraea assama moth is known as muga silk. The silk product by Attacus ricinii is called eri silk. The silk produced by mulberry silkworm or Bombyx mori is called mysore silk. 

QUESTION: 16

The cross-section of the body of an invertebrate is given below. Identify the animal which has this body plan.

Solution:

Planaria belongs to phylum Platyhelminthes. These are flatworms and has acoelomate body plan. It has three-layered body wall which includes ectoderm, endoderm, and mesoderm. Acoelomates lack a body cavity, and instead the space between the body wall and the digestive tract is filled with muscle fibres and loose tissue called parenchyma. It acts as a skeletal support, nutrient storage, motility, reserves of regenerative cells and transporting materials.

So, the correct answer is option D.

QUESTION: 17

Which of these is a fresh water sponge?

Solution:

The zoological name of fresh water sponge is Spongilla

QUESTION: 18

Which group of chordates possesses sucking and circular mouth without jaws?

Solution:

Class-Cyclostomata is comprised of  the living jawless fishes. Their mouth is circular and lack jaws, hence they are also called agnathans.  It is surrounded by tentacles (e.g., lampreys and hellish). These also presses retractable teeth.

QUESTION: 19

The excretory organ of Saccoglossus is

Solution:

Saccoglossus belong to phylum Hemichordata and hence the excretory organ is proboscis gland.

QUESTION: 20

Species going to extinct due to low reproductive rate is

Solution:

Giant panda is going to extinct due to low reproductive rate. They live in mountain ranges in central china. Their reproduction rate is vary less due to climatic conditions.

QUESTION: 21

Given below are types of cells present in some animals. Which of the following cells can differentiate to perform different functions?

Solution:

Interstitial cells can differentiate to perform different functions. Choanocytes is the characteristics cells of porifera.
Gastrodermal cells and Nematocytes are found in Hydra.

QUESTION: 22

Which one of the following is a living fossil?

Solution:

Limulus polyphemus or Atlantic horseshoe crab are considered 'living fossils' as they haven't undergone obvious morphological changes in comparison with Carboniferous and Triassic fossil forms. Moreover, they are the only ones that survived different extinction events.

QUESTION: 23

Which among the following is oviparous?

Solution:

Platypus is oviparous as it is an egg-laying mammal. Rest three are viviparous mammals.

QUESTION: 24

A reptile having four chambered heart is

Solution:

Reptiles generally possess three chamber heart, two upper chamber and single lower chamber. But in crocodile, the heart is four chambered having two atrium and two ventricles.

QUESTION: 25

Which one of the following statements is incorrect?

Solution:

(i) In cockroaches excretion of waste material occurs through Malpighian tubules.
(ii) In prawns excretion of waste material occurs through green glands or antennal glands.

Similar Content

Related tests