Test: Animal Kingdom - 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Animal Kingdom - 2


Description
This mock test of Test: Animal Kingdom - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Animal Kingdom - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Kingdom - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Animal Kingdom - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Kingdom - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Animals of class Mammalia have

Solution:

The animals of class Mammalia have seven cervical vertebra and four chambered heart. Mammalian arecharecterised by presence of mammary gland to feed their young ones.

QUESTION: 2

The largest phylum of kingdom animalia is

Solution:

This is the largest phylumof Animalia which includes insects.

QUESTION: 3

Which phylum has comb plates for locomotion as their distinctive feature?

Solution:

The body of phylum Ctenophora bearseight external rows of ciliated comb plates, which help in locomotion

QUESTION: 4

In Molluscs, the rasping feeding organ is

Solution:

The mouth of molluscs contains a file-like rasping organ for feeding, called radula.3. 

QUESTION: 5

Lac is produced by lac insect as

Solution:

Lac is obtained by lac insects as secretion from the body. These seretion are wounded around the cocoon of lac insects.

QUESTION: 6

Alimentary canal is absent in

Solution:

Alimentary canal is absent in Taeniasolium. Taeniasolium is a obligate parasite and obtain digested food from small intestine of human being as well as pigs. Pick the animals with true placenta

QUESTION: 7

Petromyzon is included under

Solution:

Petromyzon is a jawless vertebrate and hence included under Agnatha.

QUESTION: 8

A fish that has electric organ is

Solution:

Torpedo fish has electric organ. They are known for being capable of producing an electric discharge ranging from 8 to 220 volts depending on species.

QUESTION: 9

Bony fishes have sac-like outgrowth, called air bladder arising from dorsal wall oesophagus. It is used to

Solution:

Air bladder is present in body fish that help them in maintaining balance and to swim up and down. Air bladder arise from dorsal wall of oesophagus.

QUESTION: 10

The life-span of honey bee drone is

Solution:

Honey bees are grouped into three caste fertile queen, sterile female or worker and drones or male for mating. Drones (male bees) are the largest bees in the colony. each hive consists 200- 300 drones and they do not perform useful work for the hive. Drones live for a very short period of about 1 - 2 months. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 11

Pick the animals with true placenta

Solution:

True placenta is present in Mongoose. Placenta help in transfer of nutrients and respiratory gases from mother to growing foetus.

QUESTION: 12

Which phylum has water vascular system as a characteristic feature?

Solution:

The most distinctive feature is the presence of water vascular system.

QUESTION: 13

Which one of the following animals shows discontinuous distribution?

Solution:

When continuity of distribution of a species is broken by uninhabited areas which are sometimes very large stretches of oceans, it is called as a discontinuous distribution.
The three surviving genera of lungfishes show discontinuous distribution, as they occur in three different continents Protopterus in Africa, Lepidosiren in South America and Neoceratodus in Australia.
So, the correct answer is 'Lung Fishes'

QUESTION: 14

Which is the second largest phylum?

Solution:

Phylum Mollusca is the second largest phylum.

QUESTION: 15

Largest mammal is

Solution:

Blue whale is the largest mammals about 30 meter in length and 180 tons in weight. It is the largest extant animal and heaviest known to have existed.

QUESTION: 16

Air bladder is present in

Solution:

Swim bladder or air bladder is found only in bony fishes. It is a sac-like outgrowth from the dorsal wall of the oesophagus. It is hydrostatic in function and in some cases respiration as well. It provides bouncy to the fishes and helps them in swimming. Flying fish is bony fish, therefore present in them.

QUESTION: 17

What is common among Liver fluke, Planaria and Tapeworm?

Solution:

All of them belong to Phylum Platyhelminthes and hence have dorso-ventrally flattened body and so, are called flatworms.

QUESTION: 18

The endoskeleton is fully ossified and the long bones are pneumatic in

Solution:

Endoskeleton is fully ossified (bony) and the long bonesare hollow with air cavities (pneumatic) in class aves.

QUESTION: 19

Which of the following is NOT a poisonous snake?

Solution:

Poisonous snakes – Naja(Cobra), Bangarus(Krait), Vipera(Viper).

QUESTION: 20

What is the main excretory waste in insects?

Solution:

The main nitrogenous excretory wastes of insects are uric acid. Uric acid is released in concentrated form. Other animals release nitrogenous wastes in form of ammonia and urea.

QUESTION: 21

Book lungs are respiratory organ of

Solution:

Book lung is a type of respiratory organ used for atmospheric gas exchange that is found in Arachnida such as scorpions and spiders.

QUESTION: 22

Locomotory organ of annelida is

Solution:

Annelida possesses longitudinal and circular muscles which help in locomotion. Aquatic annelids like Nereis possess lateral appendages, parapodia, which help in swimming. Parasitic animals like Leech possess suckers while earthworm possesses setae which aid in locomotion. Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 23

The presence of milk producing glands is a unique characteristic feature of class

Solution:

The presence of mammary gland is a unique feature of class mammalia.

QUESTION: 24

Which of the following does not have an excretory system?

Solution:

Asterias does not have an excretory system.Asterias includes starfish or sea star. They are exclusively marine,

QUESTION: 25

How many chambers are there in camel’s stomach?

Solution:

Camel's stomach has three chambers (rumen, reticulum and omasum) unlike other ruminant animals which have four chambers.

Related tests