Test: Animal Tissues - 2


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Animal Tissues - 2


Description
This mock test of Test: Animal Tissues - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Animal Tissues - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animal Tissues - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Animal Tissues - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animal Tissues - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mineral found in red pigment of vertebrate blood is

Solution:

Red pigment of vertebrate blood is haemoglobin. Haemoglobin is a conjugated protein. It consists of a basic protein globin joined to a nonprotein group heme, hence the name haemoglobin. Heme is an iron-porphyrin ring. A mammalian haemoglobin molecule is a complex of 4 heme molecules joined with 4 globin molecules.

QUESTION: 2

The process by which bone formed is known as:

Solution: There are two types of ossification centers – primary and secondary. A primary ossification center is the first area of a bone to start ossifying. It usually appears during prenatal development in the central part of each developing bone. In long bones, the secondary centres appear in the epiphyses.
QUESTION: 3

The contractile protein of skeletal muscle involving ATPase activity is 

Solution:

The kinesin, myosin and dynein proteins of skeletal muscle involve ATPase activity. This cause the contraction of skeletal muscles, propelling action of cillia and flagella and the intracellular transport of organelles.

QUESTION: 4

Which of the following acts as antibody to help in body defence?

Solution:

Immunoglobulin A (IgA), as the principal antibody class in the secretions that bathe these mucosal surfaces, acts as an important first line of defence. IgA, also an important serum immunoglobulin, mediates a variety of protective functions through interaction with specific receptors and immune mediators. The importance of such protection is underlined by the fact that certain pathogens have evolved mechanisms to compromise IgA-mediated defence, providing an opportunity for more effective invasion. IgA function may also be perturbed in certain disease states, some of which are characterized by deposition of IgA in specific tissues. This review details current understanding of the roles played by IgA in both health and disease.

QUESTION: 5

Smooth muscle is found in all the sites except:

Solution:

The medial rectus is an extraocular muscle that attaches to the side of the eye near the nose. It moves the eye inward toward the nose. The lateral rectus is an extraocular muscle that attaches to the side of the eye near the temple. It moves the eye outward.

 

QUESTION: 6

In a neuron, dendrite may be one or many, but axon is generally:

Solution: Axon is generally one and it is covered by myelin sheet.
QUESTION: 7

A tissue is made up of:

Solution:

Tissues can be categorized based on the cell types that are present. If a tissue contains only one cell type it is called a simple tissue. If a tissue contains more than one cell type it is a complex tissue.
(i) Simple Tissues (made up of one cell type).
(ii) Complex Tissue (made up of more than one cell type)

QUESTION: 8

Which one of the following cellular components of the blood is responsible for the production of antibodies?

Solution: B is the correct answer because lymphocytes are special type of WBC which helps us to kill the germ inside our body.
QUESTION: 9

Which of the following is present in the alveoli of lungs?

Solution:

The respiratory or gas - exchange surface consists of millions of small sacs, or alveoli, lined by a simple squamous  epithelium. This epithelium is exceedingly thin to facilitate diffusion  of oxygen and CO2. The alveolar walls also contain cuboidal surfactant - secreting cells.

QUESTION: 10

This one is the characteristic of epithelial tissue:

Solution:

Epithelium — Functions and Types of Epithelial Tissue | Lecturio

The main characteristic of epithelial tissues is cells can be subjected to rapid division. Epithelial tissue is abundant all over the body. They form the covering of all surfaces of the body, line cavities of the body, and hollow organs and are the main tissue in glands.

QUESTION: 11

Blood plasma is:

Solution:

The pH of the  extracellular fluid, including the blood plasma, is normally tightly regulated between  7.32 and 7.42 , by the chemical buffers, the respiratory system, and the renal system. 
So, the correct answer is Alkaline.

QUESTION: 12

Which of the following is a transparent tissue?

Solution:

B is the correct option.Hyaline cartilage is a type of connective tissue found in areas such as the nose, ears, and trachea of the human body. The word hyaline means “glass-like”, and hyaline cartilage is a glossy, greyish-white tissue with a uniform appearance.

QUESTION: 13

Lacuna of bone contains:

Solution: The lacunae are situated between the lamellae, and consist of a number of oblong spaces. In an ordinary microscopic section, viewed by transmitted light, they appear as fusiform opaque spots. Each lacuna is occupied during life by a branched cell, termed an osteocyte, bone-cell or bone-corpuscle. Lacunae are connected to one another by small canals called canaliculi. A lacuna never contains more than one osteocyte. Sinuses are an example of lacuna.
QUESTION: 14

Major protein of connective tissue is:

Solution: The organic portion or protein fibers found in connective tissues are either collagen, elastic, or reticular fibers. Collagen fibers provide strength to the tissue, preventing it from being torn or separated from the surrounding tissues.
QUESTION: 15

Light bands of muscle fibre are made of the protein:

Solution: Muscles are composed of bundles of single large cells (called muscle fibers) that form by cell fusion and contain multiple nuclei. Each muscle fiber contains many myofibrils, which are bundles of actin and myosin filaments organized These bands correspond to the presence or absence of myosin filaments.
QUESTION: 16

Lysosome is a cytoplasmic organelle containingenzymesthat break down biological polymers.  Lysosomes function as the digestive system of the cell. It is also called the suicide bag of the cell because:

Solution:

All the above is the correct opt.

  • It causes any cell to commit suicide.
  • It enzymes digest the cell itself.
  • it enzymes kill surrounding cells
QUESTION: 17

Processes from osteoblasts are found in :

Solution:

B is the correct option.Osteocytes derive from osteoblasts, or bone-forming cells, and are essentially osteoblasts surrounded by the products they secreted. Cytoplasmic processes of the osteocyte extend away from the cell toward other osteocytes in small channels called canaliculi.

QUESTION: 18

The bone marrow is composed of :

Solution:
QUESTION: 19

The longitudinal canals of the bone are called :

Solution:
QUESTION: 20

Volkmann's canals occur in :-

Solution:

The correct answer is B as Volkmann's canals are small channels in bone that transmit blood vessels from the periosteum into the bone and that lie perpendicular to and communicate with the Haversian canals. It is named after Volkmann Alfred Wilhelm. It is only found in bones of mammals. Hence, option C is correct.

Similar Content

Related tests