Test: Animals around us (Part - 1)


10 Questions MCQ Test Science for Class 1 | Test: Animals around us (Part - 1)


Description
This mock test of Test: Animals around us (Part - 1) for Class 1 helps you for every Class 1 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 1 Test: Animals around us (Part - 1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Animals around us (Part - 1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 1 students definitely take this Test: Animals around us (Part - 1) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Animals around us (Part - 1) extra questions, long questions & short questions for Class 1 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these animals eats both plants and other animals?

Solution:

Bear eats both plants and other animals. Buffalo and giraffe eat plants whereas wolf eats flesh of other animals. 

QUESTION: 2

Which among these animals can live both in water and on land?

Solution:

Hippopotamus: The hippopotamus, also called the hippo, common hippopotamus or river hippopotamus, is a large, mostly herbivorous, semiaquatic mammal and ungulate native to sub-Saharan Africa. It is one of only two extant species in the family Hippopotamidae, the other being the pygmy hippopotamus. 

Frog: Frog is an animal of the amphibian class that can live both in water and on land. It is a cold-blooded animal, that is, its body temperature keeps on decreasing or increasing according to the temperature of the environment. In winter, to avoid the coolness, the soil of the lower surface of the puddle etc. is dug up to a depth of about two feet and remains lying in it. Don't even have an account.

Turtles: Turtles are reptiles of the order Testudines, also known as Chelonia. They are characterized by a bony or cartilaginous shell, developed from their ribs, that acts as a shield. Testudines include both extant and extinct species. Turtle lives in water and on land. It can survive for many days without eating.

QUESTION: 3

Select the animal whose young one is called 'infant'.

Solution:

Elephant's and cow's young ones are called calves. Lion's young one is called cub.

QUESTION: 4

All of the following live in nest except

Solution:

Bats do not make nest, instead they hang upside down on trees and in caves.

QUESTION: 5

Select the young one that will grow into the animal shown in picture.

Solution:

Lamb is the young one of a sheep (the animal shown in the picture), so it will grow into a sheep.

QUESTION: 6

Which of the following we should do?

Solution:

We should feed our pet animals properly and should never throw stones at animals.

QUESTION: 7

Unscramble the given groups of letters and select the option that gives the name of home of the animal shown in picture.

Solution:

The animal shown in the picture is honeybee. It lives in a hive (option B). Option (A) gives shed, option (C) gives den and option (D) gives nest.

QUESTION: 8

Refer to the given conversation between four friends and select the friend who made a wrong statement.

Solution:

Cats are flesh eating animals, they do not eat grass. Although, the domesticated cats can eat some cooked food, milk, etc. but not grass.

QUESTION: 9

Rashi had to make four pairs each having one wild and one domestic animal but she made mistake while making one of the pairs. Select the INCORRECT pair.

Solution:

Cow and horse both are domestic animals.

QUESTION: 10

Select an INCORRECT pair.

Solution:

Group of elephants is called herd or parade.

Related tests