Test: Ascaris - Lower Animal


45 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Ascaris - Lower Animal


Description
This mock test of Test: Ascaris - Lower Animal for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 45 Multiple Choice Questions for NEET Test: Ascaris - Lower Animal (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ascaris - Lower Animal quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Ascaris - Lower Animal exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ascaris - Lower Animal extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following has no intermediate host-

Solution:

Humans, along with a wide variety of other animals, are known as intermediate hosts; smaller animals which raccoons prey on and are intermediate hosts are known as paratenic hosts. Unlike an Ascaris lumbricoides infection, intermediate hosts cannot spread the roundworm through defecation of the eggs.

QUESTION: 2

Cuticle, as in Ascaris, is an adaptation for-

Solution:

Ascaris lumbricoides is a nematode worm which leads a parasitic life in the intestine of man. Hence it is an endoparasite. Body is long and round so that it can easily fit in the lumen of the intestine. Cuticle covering the body protect the worm from digestive juices secreted in the host's intestine.

QUESTION: 3

Body cavity of Ascaris is called-

Solution:

Pseudocoelom is characteristic body cavity of round worms (Ascaris/Nemathelminthes). It is filled with protein rich pseudocoelomic fluid and carries five giant mesenchyme cells, known as pseudocoelomocytes that occupy fixed positions in the anterior third of the body. Pseudocoelomic fluid is composed of about 93% water and substances such as protein, glucose, non-protein nitrogenous substances, sodium chloride and phosphate.
So, the correct answer is 'Psedocoelom'.

QUESTION: 4

The excretory organs of Ascaris are-

Solution:

Excretory Organs: In marine nematodes, the excretory system consists of one or two large renette gland cells lying ventrally in the pseudocoel near the junction of the pharynx and intestine, a duct arises from each renette cell, these ducts join and open by an excretory pore mid-ventrally.

QUESTION: 5

Infection of Ascaris usually occurs due to-

Solution:

Ascariasis is a disease caused by the parasitic roundworm Ascaris lumbricoides. Infections have no symptoms in more than 85% of cases, especially if the number of worms is small.Infection occurs by eating food or drink contaminated with Ascaris eggs from feces.

QUESTION: 6

In male Ascaris-

Solution:

Male Ascaris are 2- 4 mm in diameter and 15- 31 cm long. The male's posterior end is curved ventrally and has a bluntly pointed tail. Females are 3- 6 mm wide and 20- 49 cm long. The vulva is located in the anterior end and accounts for about one- third of its body length. 

QUESTION: 7

Externally male Ascaris can be differentiated from female Ascaris by-

Solution:

Ascaris is an animal genus comprised of intestinal roundworms. Ascaris lumbricoides lives in humans, and ascaris suum in pigs. Although the male and female worms look similar, there are several characteristics that distinguish the two sexes, both externally and internally. Externally, the sexes can be identified by size and the presence or absence of bodily structures. Internally, they can be distinguished by their reproductive organs.

QUESTION: 8

The number of longitudinal streaks in the body of Ascaris is-

Solution:

Ascaris is a cylindrical worm, white to light pinkish in colour, tapering at both ends. Female measures 30-40 cm and male 15-30 cm. Posterior end of male is curved. Four longitudinal streaks run through the body.
So, the correct answer is 'Four'.

QUESTION: 9

Roundworms differ from flatworm in having a-

Solution:

Roundworms belong to the phylum Nematoda, while flatworms belong to the phylum Platyhelminthes.
Roundworms have bilateral symmetry and three-tissue layer construction. In contrast with flatworms, roundworms have a fluid-filled cavity, called as the pseudocoelom and a digestive tract with two openings. Pseudocoelom is called so as it is not completely lined with mesoderm and flatworms are acoelomate.

QUESTION: 10

Ascaris lumbricoides is an endoparasite of man and inhabits-

Solution:

Ascaris is an intestinal parasite of humans. It is the most common human worm infection. The larvae and adult worms live in the small intestine and can cause intestinal disease.

QUESTION: 11

Pineal setae arise from-

Solution:

The male roundworm also displays typical duties of males species that produce sexually. When mating, the male erects one or more spicules out of the cloaca and uses them to penetrate the female's genital pores. The sperm then travels down the spicules and into the uterus.

QUESTION: 12

Bodywall of Ascaris does not contain-

Solution:

The fine structure of the body wall in Ascaris was investigated by electron- microscopic techniques. The body wall is composed of a cuticle, epidermis and a single layer of muscle cells.

QUESTION: 13

Special respiratory organs are absent in-

Solution:
QUESTION: 14

The location of excretory pore in both male and female Ascaris is-

Solution:
QUESTION: 15

Ascaris is a/an-

Solution:

Ascaris is a human parasite. It usually needs oxygen for its survival but in absence of oxygen, it can survive in the intestine. It can switch to aerobic mode to anaerobic mode. Hence, ascaris is facultative anaerobe.

QUESTION: 16

The lateral line cord of Ascaris contains-

Solution:

In Ascaris, the excretory system is simple and H-shaped. There is a longitudinal excretory canal in each lateral side.The excretory system has no internal opening, nephridia or flame cells and cilia. The nitrogenous waste comprises of urea which diffuses into pseudocoelomic fluid.

QUESTION: 17

The lips of Ascaris are-

Solution:

Ascaris have a terminal mouth, triradiate which surrounds three denticulate lips. One median dorsal and two ventrolateral (ventral and lateral sides). Dorsal lip bears two sensory double papillae. Both sensory papillae and amphids are present on ventrolateral lips.

QUESTION: 18

One of the following characteristics is not found in nematoda-

Solution:

Phylum Nematoda consists of the nematodes or roundworms. They are characterized by their long, thin, tube-like appearance that lacks a visually distinct head or tail. Nematodes are mostly microscopic and are found in nearly every environment (excluding the dry ones) and as parasites of a variety of plants and animals.
Another characteristics :
Primitive Body Cavity. Roundworms are classified as pseudocoeloms, because they do not have a full-fledged body cavity.
Shape and Body Structure. Nematodes are often confused with flatworms because of similarities in physical appearance
Simple Digestive System
Protective Cuticle
Parasitism & Crytobiosis.

QUESTION: 19

Ascaris counteract the peristaltic activity of host's intestine by its-

Solution:

Undulatory locomotion is the type of motion characterized by wave-like movement patterns that act to propel an animal forward.

QUESTION: 20

Beneath the cuticle in Ascaris  lies a thin epidermis having scattered nuclei and no separate cells; this epidermis is-

Solution:

The fine structure of the body- wall in Ascaris, the body wall is composed of a cuticle, epidermis and a single layer of muscle cells. The cuticle contains several layers, a superficial membrane, a cortex, the fibrillar layer. Beneath the cuticle in Ascaris lies a thin epidermis having scattered nuclei and no separate syncytial.

QUESTION: 21

The circumenteric nerve ring of Ascaris is located around-

Solution:

Nematodes, or roundworms are considered to be part of the phylum Nematoda, also known as Nemathelminthes. Around one third of a nematode's cells are nerve cells called ganglia. The equivalent of a brain; a dense, circular nerve ring surrounding the pharynx located in the anterior part of the organism.

QUESTION: 22

The special modification of Ascaris in its mode of life is-

Solution:

Ascaris lumbricoides is a nematode worm which leads a parasitic life in the intestine of man. Hence it is an endoparasite.
Body is long and round so that it can easily fit in the lumen of the intestine.
Cuticle covering the body protects the worm from digestive juices secreted in the host's intestine.
Ascaris also secretes some antienzymes against digestive enzymes of the host.

QUESTION: 23

Number of excretory pores in Ascaris is-

Solution:

An excretory pore lies mid-ventrally just back of the mouth. Rossett cells (one per each canal) are associated with each tube in other species of nematodes. There is no sign of flame cells.

QUESTION: 24

The study of round worms is called-

Solution:

Scientifically, round worms are called as nematodes and they belong to class Nematoda. Hence the study of round worms is referred to as nematology.
So the correct option is C "nematology".

QUESTION: 25

Ascaris is monogenetic. It means it has-

Solution:

Ascaris worms are a genus of helminths (parasitic worms), meaning that they live off of a host organism, to the detriment of that host. The two most common species are Ascaris suum and Ascaris lumbricoides. While A. suum generally infects pigs, they can infect humans as well.

QUESTION: 26

Ascaris is-

Solution:

Ascaris is belongs to Aschelminlthes also known as Roundworms.
And it is known that Aschelminltes are bilaterally symmetrical
triploblastic and Psevdocoelomate.
Hence Ascaris is also Triploblastic.

QUESTION: 27

Alimentary canal of Ascaris is-

Solution:

The excretory canals are said to secrete this urea which is eliminated through the excretory pore; some ammonia and urea are also passed out along with the faecal matters. Observations are also there to suggest that Ascaris Lumbricoides excretes more urea when water is scarce.

QUESTION: 28

In male Ascaris, the anus and genital pore-

Solution:

Male are female sexes are separate in Ascaris and these roundworms also show sexual dimorphism. Males are smaller than the females and they also have a curved tail with pre and post anal papillae, cloaca and a pair of spicules. Gonads are attached at the genital pore in females and at the cloaca in the male worms.

QUESTION: 29

Ascaris is specialised and not degenerated parasite as it is-

Solution:

The round worm (Ascaris) may be regarded as specialized animal and not a degenerated one because of the fact that, it has cuticle over the body wall which is resistant to host's digestive juices which is a parasitic adaptation.

QUESTION: 30

The excretory product of Ascaris is-

Solution:

The excretory canals are said to secrete this urea which is eliminated through the excretory pore; some ammonia and urea are also passed out along with the faecal matters. Observations are also there to suggest that Ascaris Lumbricoides excretes more urea when water is scarce.

QUESTION: 31

Excretory organs in adult Ascaris are-

Solution:

Ascaris lumbricoides is an ammoniotelic organism that majorly releases its waste as ammonia and a small amount as urea as well. There is a pore in the pharynx of this organism that helps in the excretion of salts from the body in order to maintain the osmotic balance Renette glands are also involved in this process of osmoregulation.
So, the correct answer is Renette cells.

QUESTION: 32

The alimentary canal of Ascaris lacks-

Solution:

Alimentary canal of ascaris lacks digestive glands and is simple and poorly developed because it receives semi-digested food from the host intestine. Pharynx is muscular, modified for sucking the food. The nervous system is poorly developed.

QUESTION: 33

The mouth of Ascaris is guarded by-

Solution:

The mouth of Ascaris is a triradiate aperture located at the anterior end of the body. It is guarded by three lips or labia, one dorsal and two ventroventral as shown in the representative diagram.

QUESTION: 34

How many ganglia are attached to the nerve ring in Ascaris-

Solution:

The nerve ring, also called a nerve collar, creates a complete and closed loop around the food-entry parts of the animal's anatomy. In a typical molluscan arrangement, these include the cerebral, pedal, and pleural ganglia, with the esophagus passing through the center of the ring. In nematodes, the ring consists of only two to four large associative cells connected to two paired lateral ganglia, two ventral ganglia, and a single unpaired dorsal ganglion.
Among arthropods, the usual arrangement is a single ganglion (the cerebral) positioned above the esophagus, a single ganglion or nerve mass (the subesophageal) below it, and commissures connecting the two in a ring.

QUESTION: 35

Sexual dimorphism is distinct in Ascaris because of-

Solution:

In Ascaris Lumbricoides, like other nematodes, sexes are separate, i.e., dioecious and readily distinguishable externally, i.e., sexual dimorphism is well distinct.
The male is smaller in size than the female, its tail is curved, while female’s tail is straight, it bears cloaca and a pair of spicules or penial setae but female possesses anus and spicules absent, male possesses pre- and post-anal papillae which are absent in female. The male system is reduced to a single tube but the female system is double.

QUESTION: 36

In Ascaris, a median rachis is present in-

Solution:

In Ascaris, a median central rachis is present in both testis and ovaries from where sperms and ova are formed. 

Therefore, the correct answer is option C.

QUESTION: 37

Sexual dimorphism is found in-

Solution:

Sexual dimorphism is a phenotypic differentiation between males and females of the same species.
For example, Ascaris male is smaller than Ascaris female. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 38

How many testes are present in a male Ascaris-

Solution:
QUESTION: 39

Ascaris male is-

Solution:

Monadelphous is (botany) having all its stamens within a flower fused together at least partly by the filaments while diadelphous is (botany) having its stamens fused together at least partly by the filaments so that they form two separate bundles, or a bundle and a lone separate stamen.
The correct answer would be Option D. 

QUESTION: 40

The egg of Ascaris is-

Solution:

Fertilized and unfertilized Ascaris lumbricoides eggs are passed in stool of the infected host. Fertilized eggs are are rounded and have a thick shell with an external mammillated layer that is often stained brown by bile. In some cases, the outer layer is absent (known as decorticated eggs).

QUESTION: 41

The body wall of Ascaris is in tension due to hydrostatic pressure of the pseudocoelomic fluid. The pseudocoel contains five giant cells termed as-

Solution:

If a body cavity which occupies a space between the mesoderm of the body wall and the endoderm of the gut is filled with fluid, it is called as pseudocoelom. An organism containing fluid filled cavity is called as pseudocoelomate.
The body cavity of Ascaris is not covered by mesoderm on all sides. It is covered externally by muscles (mesoderm) but internally the lining of the intestine (endoderm). So, it is regarded as a pseudocoelomate. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 42

The reproductive organs of Ascaris are-

Solution:

In Ascaris, sexes are separate and can be morphologically distinguished. Male has single testis, unpaired vas deferens, seminal vesicle ejaculatory duct and penial sac with penial setae. Female consists of a pair of ovaries a paired of oviducts, pair uteri and vagina.

QUESTION: 43

The female Ascaris-

Solution:

Ascaris is an animal genus comprised of intestinal roundworms. Ascaris lumbricoides lives in humans, and ascaris suum in pigs. Although the male and female worms look similar, there are several characteristics that distinguish the two sexes, both externally and internally.

QUESTION: 44

Oil of chenopodium is used in-

Solution:

Chenopodium is an herb. Oil made from this herb is used as medicine. Authorities disagree on whether chenopodium oil is the oil of fresh, flowering, and fruiting parts of the plant or seed oil. Despite serious safety concerns, people take chenopodium oil to kill roundworms and hookworms in the intestine.

QUESTION: 45

Fertilization in Ascaris occurs in-

Solution:

 

A pregnancy starts with fertilization, when a woman's egg joins with a man's sperm. Fertilization usually takes place in a fallopian tube that links an ovary to the uterus. If the fertilized egg successfully travels down the fallopian tube and implants in the uterus, an embryo starts growing.

Related tests