Test: Attributes & Growth: Population


15 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Attributes & Growth: Population


Description
This mock test of Test: Attributes & Growth: Population for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Attributes & Growth: Population (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Attributes & Growth: Population quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Attributes & Growth: Population exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Attributes & Growth: Population extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following would necessarily decrease the density of a population in a given habitat?

Solution:

Mortality and emigration would necessarily decrease the density of a population in a given habitat.

QUESTION: 2

 In a population, unrestricted reproductive capacity is called

Solution:

Biotic potential is defined as the physiological capacity of organisms to produce their offspring under natural conditions. It is also called reproductive potential. In nature, the biotic potential of organisms is enormous but all the organisms do not survive due to the lack of food and space. There are also a number of diseases and the predatory organisms, that feed upon other organisms. The carrying capacity is the maximum number of individuals which the environment can support or sustain.

QUESTION: 3

Human population follows the

Solution:

Current human population growth appears to be J-shaped as we have either not yet met our population carrying capacity, or have exceeded the carrying capacity, but have not yet seen the population crash normally associated with J-shaped or exponential population growth. If the human population meets the carrying capacity it will closely resemble an S-shaped population curve.

QUESTION: 4

The rate of individuals born per 1,000 individuals per year is called

Solution:

Natality in population ecology is the scientific term for birth rate. Along with mortality rate, natality rate is used to calculate the dynamics of a population. They are the key factors in determining whether a population is increasing, decreasing or staying the same in size. Natality is the greatest influence on a population’s increase. Natality is shown as a crude birth rate or specific birth rate. Crude birth rate is used when calculating population size (number of births per 1000 population/year), whereas specific birth rate is used relative to a specific criterion such as age. By calculating specific birth rate, the results are seen in an age-specific schedule of births.

QUESTION: 5

The formula for exponential population growth is

Solution:

Formula = the rate of change in population size) = (the contribution of each individual to population growth) x (the number of individuals in the population

QUESTION: 6

The population growth curve is sigmoid if the growth pattern is

Solution:

Population growth curve is of two types - Exponential and logistic growth. Logistic growth curve represents the population growth at present.When resources are limited then population exhibit logistic growth curve. It is sigmoid or S shaped indicating that population density of an organism increases at a fast rate initially. It hits a maturity phase where growth slows down and then stops.

QUESTION: 7

In a population curve, the rate of growth becomes steady towards the end of the exponential curve due to

Solution:

Population growth is defined as an increase in the size of a population over a specific time period. The growth rate is calculated using two factors – the number of people and the unit of time.
The size of the population does not rise indefinitely because of the limitation of certain factors. These factors are environmental stress, water and nutrients, space and light as well as the existence of competitors.

QUESTION: 8

Study of trends of human population is

Solution:

Demography is the study of human populations – their size, composition and distribution across space – and the process through which populations change. Births, deaths and migration are the 'big three' of demography, jointly producing population stability or change.

QUESTION: 9

Genetic drift operates in

Solution:

The genetic drift is a drastic change in allele frequency when population size is very small. Its effects are more marked in a small isolated population.

QUESTION: 10

Growth of the population of an area depends on

Solution:

A typical nucleosome contains 200 bp of DNA helix. Nucleosomes constitute the repeating unit of a structure in nucleus called chromatin. Chromatin is held over a scaffold of non-histone chromosomal (or NI-K) proteins. At some places, chromatin is densely packed to form darkly stained heterochromatin. At other places, chromatin is loosely packed. it is called chromatin Chromatin. It is transcriptionally active chromatin. Whereas heterochromatin is transcriptionally inactive and late, replicating or heteropycnotic.

QUESTION: 11

Maximum growth rate occurs in the

Solution:

In most systems, the initial growth is slow (lag phase), and it increases rapidly thereafter,  at an exponential rate (log or exponential phase). Here, both the progeny cells following mitotic cell division retain the ability to divide and continue to do so. However, with limited nutrient supply, the growth slows down leading to a stationary phase. If we plot the parameter of growth against time, we get a typical sigmoid or S-curve. A sigmoid curve is a characteristic of living organism growing in a natural environment. It is typical for all cells, tissues and organs of a plant.

Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 12

When the number of immigration and births is more than emigration and deaths, the growth curve of the population will show

Solution:

Exponential model is the one in which rate of change in anything is directly proportional to the number of the thing present. Exponential phase shows the exponential growth. Thus the size or the number increases at a constant growing rate.

QUESTION: 13

 Population growth curve is sigmoid if the growth pattern is

Solution:

S-shaped growth curve (sigmoid growth curve) A pattern of growth in which, in a new environment, the population density of an organism increases slowly initially, in a positive acceleration phase; then increases rapidly approaching an exponential growth rate as in the J-shaped curve; but then declines in a negative acceleration phase until at zero growth rate the population stabilizes.

QUESTION: 14

What is the most important factor for the success of animal population?

Solution:

Adaptations may be morphological involving shape, size and external features of the living organisms or anatomical including adaptive modifications in the visceral organs. These adaptations are mostly due to the effect of environment (both a biotic and biotic) in which the organisms reside. Based upon the habits and habitats met within the present organisms, Mathew has classified adaptations into the following categories.

(i) Cursorial adaptations or speed adaptations for running.

(ii) Fossorial adaptations or adaptations for burrowing.

(iii) Scansorial (arboreal) adaptations or adaptations for climbing.

(iv) Volent adaptations or adaptations for flight.

(v) Cave adaptations

(vi) Desert adaptations

(vii) Aquatic adaptations.

QUESTION: 15

 If in a population, natality is balanced by mortality, then there will be

Solution:

The density of a population in a given habitat during a given period changes due to changes in four basic processes, two of which (natality and immigration) contribute to an increase in population density and two (mortality and emigration) to a decrease. In a zero population growth density natality is balanced by mortality. 
 

Similar Content

Related tests