Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2


30 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2


Description
This mock test of Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bacteria - Kingdom Monera- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Halophiles, methanogens and thermoacidophiles are

Solution:

Methanogens , Halophiles , Thermoacidophils , all belong to ARCHAEBACTERIA. They are primitive organisms which means they were the first to inhabit earth . They are often called LIVING FOSSILS. Methanogens are found in Rumen of cattles , Halophiles are found in salt lakes , Thermoacidophils are found in hot sulphur springs and Archaebacteria are found in some of the harsh climatic conditions where no other life form could survive.

QUESTION: 2

In blue-green algae photosynthesis takes place in

Solution:

In blue green algae, photosynthesis takes place in Lamellasome.

QUESTION: 3

Causes of water bloom is :-

Solution:

These are a result of blue-green algae, which are actually bacteria (cyanobacteria). Some algal blooms are the result of an excess of nutrients (particularly phosphorus and nitrogen) in waters and higher concentrations of these nutrients in water cause increased growth of algae and green plants.

QUESTION: 4

Streptomyces is included in :-

Solution:

Fungi are eukaryotic, multicellular organisms while Streptomyces is a prokaryotic, unicellular filamentous bacterium that reproduces by fission or conidia and hence, placed under Actinomycetes and not under Fungi, Eubacteriales (rod-shaped and reproduce by endospores) and virus. 

QUESTION: 5

Cyanobacteria is the new name of :-

Solution:

Cyanobacteria is the modern name of Myxophyceae. It is also called blue-green algae. It is a prokaryotic photosynthetic organism.

QUESTION: 6

Cyanobacteria resemble bacteria in having :-

Solution:

Since cyabobacteria belongs to kingdom monera, it also has 70S type ribosome like other bacteria, so, option a is correct. As for the dna it is double stranded, circular & naked, so option b is also correct. Being a gram -ve moneran, its wall has peptidoglycan like other gram -ve bacterias, so option c is also correct. Therefore correct answer is option d.

QUESTION: 7

Muramic acid is present in cell walls of :-

Solution:

The cell walls of bacteria are composed of a macromolecule peptidoglycan which is a repeating framework of long glycan chains having alternate N-acetyl glucosamine and N-acetyl muramic acid; these glycan chains are cross-linked by short peptide fragments to provide a strong but flexible support framework. This makes option A correct. 
The green algal cell wall is composed mainly of cellulose which makes option B incorrect. 
Chitin is a common constituent of cell walls of all types of fungi; option C is incorrect. 
The yeast cell wall itself is mainly composed of glucans mannoproteins and chitin; option D is incorrect. 

QUESTION: 8

Infoldings of plasma membrane in bacteria are called as :-

Solution:

Mesosomes are structures of prokaryotic cells formed by folded invaginations (sometimes described simply as "infoldings") of the plasma membrane. Enzymes associated with respiration of the prokaryotic cell, e.g. a bacterium, are located on the infoldings.

QUESTION: 9

The organisms participating most actively in nitrogen cycle in nature are :-

Solution:

Nitrogen fixation is utilized by numerous prokaryotes, including bacteria, actinobacteria, and certain types of anaerobic bacteria. Microorganisms that fix nitrogen are called diazotrophs. Some higher plants, and some animals (termites), have formed associations (symbioses) with diazotrophs. 

QUESTION: 10

Heterocyst is a structure which is associated with

Solution:

Heterocysts are larger cells with thick walls and one or more pores. They are the active site of protein synthesis and rich in nitrogenase and hydrogenase enzymes which in turn serve in nitrogen fixation. 

QUESTION: 11

Prokaryotic cell is characterized by :-

Solution:

All the prokaryotic organisms lack membrane bound organelles. They lack true nucleus i.e. nuclear membrane, mitochondria, golgi body, endoplasmic reticulum, vacuoles, lysosomes and others because they are membrane bound organelles. Now cell division in prokaryotic organisms occurs by the process of amitosis which does not include spindle fibre formation. Chromosomes do not differentiate. The nucleus elongates and constricts in the middle and divides into 2 daughter nuclei. so prokaryotic cells do not contain the Golgi body and also do not form spindle fibres.

QUESTION: 12

Electron microscopic observation reveals the absence of intracellular membranes in the cell of

Solution:

A prokaryote is a unicellular organism that lacks a membrane bound nucleus mitochondria ,or any other membrane bound organelle.

QUESTION: 13

Trichodesmium erythraeum which imparts red colour to sea water of red sea is a :

Solution:

Trichodesmium erythraeum is a red coloured blue-green alga which is responsible for the red colour of the Red Sea. Its cell wall is made up of several layers of mucoprotein and other polysaccharides and lipopolysaccharides but lack cellulose and mannans which are the chief components of cell walls of red algae; this makes option B incorrect and option A correct.

QUESTION: 14

Archaebacterial cell lacks :-

Solution:

Unlike bacteria, archaea cell walls do not contain peptidoglycan. Archaea have different membrane lipid bonding compared to Bacteria and Eucarya.

QUESTION: 15

Ribosomes of prokaryotes are :-

Solution:

The most numerous intracellular structure is the ribosome which is the site of protein synthesis in all living organisms. All prokaryotes have 70S (where S=Svedberg units) ribosomes while eukaryotes contain larger 80Sribosomes in their cytosol. The 70S ribosome is made up of a 50S and 30S subunits.

QUESTION: 16

Photosynthetic prokaryotic organism is:-

Solution:

Nostoc, is genus of blue-green algae with cells arranged in beadlike chains that are grouped together in a gelatinous mass. Like most blue-green algae,Nostoc contains two pigments, blue phycocyanin and red phycoerythrin, as well as chlorophyll, and has the ability to fix nitrogen in specialized cells called heterocysts. This makes them photosynthetic.

QUESTION: 17

Which of the following are wall less procaryotes:-

Solution:

Mycoplasma is a prokaryote having no cell wall so they are also called "bacteria with their coats off".They are resistant to penicillin because penicillin acts as a cell wall and they are wall less.

QUESTION: 18

Which enzyme specifically occurs in Heterocyst of blue green Algae :–

Solution:

Heterocyst is a transparent thick walled empty cell which is present in intermittent position in filaments of BGA. They are the site of nitrogen fixation and hence, carry the enzymatic machinery for the same. Nitrogenase is a multi-subunit enzyme complex containing iron, sulphur, molybdenum. It catalyzes reduction of nitrogen to ammonia. 

QUESTION: 19

Most common method of reproduction in prokaryotes is:-

Solution:

Binary fission ("division in half") is a kind of asexual reproduction. It is the most common form of reproduction in prokaryotes such as bacteria. It occurs in some single-celled Eukaryotes like the Amoeba and the Paramoecium. In binary fission, DNA replication and segregation occur simultaneously.

QUESTION: 20

Bacterial cell wall is mainly composed of :-

Solution:

A cell wall is a layer located outside the cell membrane found in plants, fungi, bacteria, algae, and archaea. A peptidoglycan cell wall composed of disaccharides and amino acids gives bacteria structural support. The bacterial cell wall is often a target for antibiotic treatment.

QUESTION: 21

Mycelial bacteria are :-

Solution:

Actinomyces is a genus of the Actinobacteria class of bacteria. They are all gram-positive. Actinomyces species may form endospores, and, while individual bacteria are rod-shaped, Actinomyces colonies form fungus-like branched networks of hyphae.

QUESTION: 22

Which of the following is a character of prokaryotes:-

Solution:

Prokaryotes have no well defined nucleus. The genetic material is basically naked, not enveloped by nuclear membrane.Cell wall of prokaryotes is made up of peptidoglycan which is a type of mucopeptide.

QUESTION: 23

The amino acid found only in bacteria and blue green algae is

Solution:

Diaminopimelic acid (DAP) is an amino acid, representing an epsilon-carboxy derivative of lysine. DAP is a characteristic of certain cell walls of some bacteria. DAP is often found in the peptide linkages of NAM-NAG chains that make up the cell wall of gram-negative bacteria.

QUESTION: 24

Harmful activity of Blue green algae is:-

Solution:

Some blue-green algae can produce toxins, some do not. However, exposure to any blue-green algae blooms can cause health effects in people and animals when water with blooms is touched, swallowed, or when airborne droplets are inhaled.

QUESTION: 25

The function of mesosome in prokaryotes is:-

Solution:

In prokaryotes mitochondria and other cell organelles are absent except ribosome. Thus mesosome performs both the functions of respiration and cell wall formation.

QUESTION: 26

Symbiotic prokaryotic organism which fixes atmospheric N2 :-

Solution:

Anabaena is a free living nitrogen fixing BGA. But with azolla pteridophyta, it can be a symbiotic nitrogen fixing cyanobacteria, mainly used as bio fertilizer in paddy fields.

QUESTION: 27

Which of the following is not a character of prokaryote :-

Solution:

Prokaryotic cells contain a single compartment enclosed within the cell membrane. Prokaryotes lack a well defined nucleus (which is where DNA and RNA are stored in eukaryotic cells), mitochondria, ER(Endoplasmic reticulum), Golgi apparatus, and so on.

QUESTION: 28

During the rainy season, ground surfaces become slippery due to:-

Solution:

Blue-green algae are oxygenic phototrophic bacteria with mucopeptide cell wall. Their cell wall is covered with a gelatinous sheath which makes the ground surface in rainy seasons slippery. Fungi have a tough chitinous cell wall and bryophytes have a cellulosic cell wall, they do not have any gelatinous covering on it. Slime moulds are amoeboid protists that lack cell wall but have slime layer. Being chemoheterotrophs, they are found among the decaying organic matter. Bryophytes are amphibians of the plant kingdom. They can survive on land as well as water.

QUESTION: 29

Photosynthesis of Blue green algae is:-

Solution:

Cyanobacteria (blue-green algae) are oxygenic phototrophic bacteria carrying out water-splitting, O2 -releasing (viz., plant-type) photosynthesis and water-forming, O2 -reducing respiration in one and the same “noncompartmentalized” prokaryotic cell .

QUESTION: 30

No sexual reproduction occurs in the algal forms belonging to :-

Solution:

The algal form myxophyceae or commonly called blue green algae do not have any sexual organs and no motile reproductive bodies have been observed till now .

Similar Content

Related tests