Test: Basic BJT Amplifier Configuration


10 Questions MCQ Test Analog Circuits | Test: Basic BJT Amplifier Configuration


Description
This mock test of Test: Basic BJT Amplifier Configuration for Electronics and Communication Engineering (ECE) helps you for every Electronics and Communication Engineering (ECE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) Test: Basic BJT Amplifier Configuration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Basic BJT Amplifier Configuration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electronics and Communication Engineering (ECE) students definitely take this Test: Basic BJT Amplifier Configuration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Basic BJT Amplifier Configuration extra questions, long questions & short questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

(Q1-Q.6) An amplifier is measured to have an internal resistance of 10 kΩ, voltage gain of 100V/V and output resistance of 100 Ω. Also, when a load resistance of 1 kΩ is connected between the output resistance if found to decrease to 8 kΩ. If the amplifier is fed with the signal source having an internal resistance of 2 kΩ, then

Q. Find Gm.

Solution:

Gm = (voltage gain in V/V) / (output resistance) or 100/100 A/V.

QUESTION: 2

 Find Av.

Solution:

 Av = Avo X Rl/Ro+Rl or 100 X 1000/1000+100 or 90.9 V/V.

QUESTION: 3

Find Gvo.

Solution:

Gvo = (Avo X input resistance) / (input resistance + signal resistance).

QUESTION: 4

Find Gv.

Solution:

Gv = (Gvo X Av) / Avo or 83.3 X 90.9 / 100 V/V.

QUESTION: 5

 Find R out.

Solution:

 Rout = Rl (1 – Gvo/Gv). Put in the respective values and solve.

QUESTION: 6

Find Ai.

Solution:

(Vo X R in) / (Vi X Rl) gives the required value of Ai.

QUESTION: 7

(Q.7-Q.10) The circuit shown below is a small sine wave signal with average zero and transistor ß =

Q. Find the value of R(E) to establish a dc emitter current of about 0.5 mA.

Solution:

QUESTION: 8

 Find R(C) to establish a dc collector voltage of about +5V.

Solution:

Vc = 15 – Rc.Ic
5 = 15 – Rc * 0.99 * 0.5m
Rc = 20.2kΩ
= 20kΩ.

QUESTION: 9

 For R (L) = 10 kΩ and transistor Ro = 200 kΩ, determine the overall voltage gain.

Solution:

QUESTION: 10

 Find the overall voltage gain.

Solution:

Related tests