Test: Beams- 2


15 Questions MCQ Test Design of Steel Structures | Test: Beams- 2


Description
This mock test of Test: Beams- 2 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Beams- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Beams- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Beams- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Beams- 2 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Simple bending takes place if

Solution:

Simple bending takes place if loading plane coincides with one of the principal planes of doubly symmetric section such as I-section or in case of singly symmetric open section such as channel section, the loading passes through shear centre and is parallel to the principal plane. Unsymmetrical bending occurs if loading does not pass through shear centre.

QUESTION: 2

Which of the following buckling does not occur in beam?

Solution:

Buckling may take place in many ways : (i) lateral buckling of whole beam between supports, (ii) local buckling of flanges, (iii) longitudinal buckling of web and buckling in depth direction under concentrated loads.

QUESTION: 3

What is castellated beam?

Solution:

A beam with number of regular openings in its web is called castellated beam. A castellated beam is formed by flame cutting a single rolled wide flange beam in a definite predetermined pattern and then rejoining the segments by welding to form a regular pattern of holes in the web.

QUESTION: 4

The new rolled section of castellated beam will have depth

Solution:

The new rolled section of castellated beam will have depth at least 50% more and its section modulus increases by 2.25 times the original section. This allows the beam to span further than parent rolled section.

QUESTION: 5

Castellated beams have ______ shear capacity than original beams

Solution:

Castellated beams have reduced shear capacity. It has reduced shear capacity due to stress concentrations near the openings.

QUESTION: 6

Which of the following measures can be taken to improve shear capacity of castellated beams?

Solution:

Shear capacity of castellated beams can be improved by making openings close to neutral axis and making cuts in a wavy manner. Stiffening can be provided at load concentrations and reaction points to improve its shear carrying capacity.

QUESTION: 7

Which of the following is not an advantage of castellated beam?

Solution:

Castellated beams are light in weight, cheaper, they have relatively high resistance and can be assembled fast at the construction site. They are less fire resistant than normal rolled sections. Castellated beams can very easily be cambered and cranked.

QUESTION: 8

In which of the following cases are castellated beam desirable?

Solution:

The section of castellated beam will have more depth and section modulus than original rolled section. This allows the beam to span further than parent rolled section. Castellated beams may not be desirable when beam is subjected to substantial concentrated loads, or when castellated beam is used as a continuous beam across several supports. Castellated beams are less attractive when very high requirements for fire resistance are required because the fire resistant coating has to be around 20% thicker than for rolled sections in order to obtain the same fire resistance as rolled section.

QUESTION: 9

Match the Pairs

Solution:

There are number of possible modes of failure for castellated beams. Some of them are as follows:
(i) Vierendeel mechanism – occurs due to excessive deformation across one of the openings in web and formation of hinges in corners of castellation,
(ii) Lateral torsional buckling of web – caused by large shear at welded joint,
(iii) Rupture of welded joint in web – caused due to excessive horizontal shear at welded joint in the web,
(iv) Web Buckling – caused by heavy loading and short span of beam, this may be avoided at support by filling firt castellation by welding plate in the hole.

QUESTION: 10

What are lintels?

Solution:

Beams provided above the openings in walls to support masonry that comes in between the opening and slab above are called as lintels. It is desirable that lintel is built flush from both the sides of the walls.

QUESTION: 11

_____ section is suitable for small openings and _____ section is suitable for large openings

Solution:

Flats and plate sections are used for small openings. For openings of moderate dimension, back-to-back angles and inverted T-sections are best options. For large openings, channels, I-sections or built-up sections are preferred. If there is any doubt about lateral support from the wall, I-section with plates can be used.

QUESTION: 12

Design of lintel is carried out for

Solution:

Design loads for lintels are not well defined because it is not certain as how much load from masonry will come over lintel. It is assumed that after setting of mortar, load from masonry is distributed by arch action. Design of lintel is carried out for small portion of masonry load above the opening.

QUESTION: 13

When the slab over lintel is above apex of equilateral triangle formed on lintel, load of masonry is considered as

Solution:

When the slab over lintel is above apex of equilateral triangle formed on lintel, the load of masonry in the triangle thus formed is assumed to act over it. When the design load is from triangular portion of masonry , the maximum moment will be Wl/6, where W = triangular load from masonry and l = effective span of lintel.

QUESTION: 14

When the slab over lintel is below apex of equilateral triangle formed on lintel, load of masonry is considered as

Solution:

When the slab over lintel is below apex of equilateral triangle formed on lintel, the load of masonry in the rectangle is considered. The load of masonry in the rectangle is assumed to act over by taking length equal to span of lintel and height equal to clear height of slab above the lintel.

QUESTION: 15

Which of the following aspects need not be considered for beam design?

Solution:

The important aspects which need to be considered for beam design are moments, shears, deflection, crippling, buckling, and lateral support.

Similar Content

Related tests