Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation


10 Questions MCQ Test Fluid Mechanics | Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation


Description
This mock test of Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bernoulli’s Equation For Real Fluids & Applications Of Bernoulli’s Equation extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 When is orifice called ‘large orifice’?

Solution:

Explanation: It is the correct parametric definition for ‘large orifice’.

QUESTION: 2

In case of any orifice, velocity always remains constant and hence discharge can be calculated.

Solution:

Explanation: In case of large orifice, velocity always remains variable and hence discharge cannot be calculated.

QUESTION: 3

Find the discharge through a rectangular orifice 2.2 m wide and 1.3 m deep fitted to a easier tank. The water level in a team is 2.5 m above the top edge of orifice. 

Solution:

Explanation: Q = 2/3 Cd *b*√2g* (H21.5 – H11.5)
Here,
H1 = 3.8
H2 = 2.5
b = 2.2
Hence, Q = 13.9 m3/s.

QUESTION: 4

 Find the discharge through a rectangular orifice 3.2 m wide and 1.7 m deep fitted to a easier tank. The water level in a team is 3.3 m above the top edge of orifice. Take Cd = 0.6 

Solution:

Explanation: Q = 2/3 Cd *b*√2g* (H21.5 – H11.5)
Here,
H1 = 5
H2 = 3.3
b = 3.2
Hence, Q = 29.4 m3/s.

QUESTION: 5

Find the discharge through totally drowned orifice of width 2.3 m if the difference of water levels on both side of the orifice be 40 cm. The height of water from top and bottom of the orifice are 2.6 m and 2.75 m respectively. 

Solution:

Explanation: Q = Cd * b * (H2 – H1) √2gH
Here, b = 2.3
H2 = 2.75
H1 = 2.6
H = 40
Q = .56 m3/s.

QUESTION: 6

Find the discharge through totally drowned orifice of width 3.3 m if the difference of water levels on both side of the orifice be 50 cm. The height of water from top and bottom of the orifice are 2.25 m and 2.67 m respectively. 

Solution:

Explanation: Q = Cd * b * (H2 – H1) √2gH
Here, b = 3.3
H2 = 2.67
H1 = 2.25
H = 50
Q = 2.6 m3/s.

QUESTION: 7

A rectangular orifice of 2 m width and 1.2 m deep is fitted in one side of large tank. The easier level on one side of the orifice is 3m above the top edge of the orifice while on the other side of the orifice the water level is 0.5 m below it’s top edge. Calculate discharge if Cd = .64 

Solution:

Explanation: Explanation: Q = Cd * b * (H2 – H) √2gH
Here, b = 2
H2 = 4.2

H = 3.5
Q = 4.94 m3/s.

QUESTION: 8

The time taken to empty the tank is independent of Cd but depends only on the height and acceleration due to gravity.

Solution:

Explanation: The time taken to empty the tank is dependent on Cd as well as depends only on the height and acceleration due to gravity.

QUESTION: 9

The discharge rate is independent of the height difference and dependent only on the height.

Solution:

Explanation: The discharge rate is dependent both on the height difference and the height.

QUESTION: 10

In case of submerged orifice the discharge is substantially dependent on temperature of fluid

Solution:

Explanation: Discharge is dependent on temperature but minimally.