Test: Bill Of Exchange - 1


10 Questions MCQ Test Accountancy Class 11 | Test: Bill Of Exchange - 1


Description
This mock test of Test: Bill Of Exchange - 1 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Bill Of Exchange - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bill Of Exchange - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Bill Of Exchange - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bill Of Exchange - 1 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This a MCQ (Multiple Choice Question) based practice test of Chapter 6 - Bill of Exchange of Accountancy of Class XI (11) for the quick revision/preparation of School Board examinations

Q  Bill of Exchange has parties :

Solution:

3 is the correct answer

A bill of exchange consist of three parties namely drawer,drawee,payee

QUESTION: 2

The party which is ordered to pay the amount of bill of exchange is called :

Solution:

The party upon whom the bill is drawn is called the drawee. He is the person to whom the bill is addressed and who is ordered to pay. He becomes an acceptor when he indicates his willingness to pay the bill.

QUESTION: 3

The party which is entitled to receive the payment of bill of exchange is known as :

Solution:

The drawee is the party that pays the sum specified by the bill of exchange. The payee is the one who receives that sum.

QUESTION: 4

Due date of a bill of exchange drawn on 30th January, 2011 for one month will be :

Solution:

Due date of a bill is only after the given period (in this case one month ) plus three days of grace . So the bill will be paid only after 1month and 3 days i.e. on 3rd march.

 

QUESTION: 5

The promissory note should be signed by

Solution:

Promissory Notes. A negotiable instrument is a document in writing. It is signed by a certain person who promises to pay another person a fixed sum of money on a fixed date.

QUESTION: 6

On dishonor of a discounted bil.l whom does the bank look for payment?

Solution:

Drawer(the person who had received B/R) because he had discounted the bill from the bank and now he's liable for it's dishonour. But later he can claim this amt. from drawee.

QUESTION: 7

While calculating the due date of the bill, how many days are added to the period of the bill :

Solution:

3 days of grace are added to the period of bill while calculating the due date of the bill.

QUESTION: 8

Encashing the bill before the date of its maturity is called :

Solution:

When we encash a bill before it's maturity, it's generally discounted with bank, bank charges some discounting charges and thus the process is known as discounting of bill.

 

QUESTION: 9

A bill of exchange renewed generally at the request of

Solution:

When drawer want their money and drawee is not in the position to pay his money, then he wants some time to pay his money and so he requests to make a new bill to drawer.

QUESTION: 10

A bill of exchange can not be

Solution:

A bill of exchange is a document used in transactions that orders the payer to pay a certain amount of money to the payee. It is a guarantee of payment on demand or on a specified date, and it cannot be refused or cancelled, like a check.

Related tests