Test: Biodiversity And Conservation- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biodiversity And Conservation- 1


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Conservation- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biodiversity And Conservation- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Conservation- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biodiversity And Conservation- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Conservation- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Speciation maintains biodiversity :

Solution:

Speciation maintains biodiversity both at species level and community level. New species develop from older species due to variation having more adaptive in changed habitat.

QUESTION: 2

Biological diversity level that doesn’t exist is:

Solution:

Whittaler in 1972 described three terms for measuring biodiversity over spatial scale alpha, beta and gamma diversity. Alpha diversity refers to the diversity within a particular area or ecosystem, and is usually expressed by the number of species i.e. species richness in that ecosystem. 
Beta diversity is a comparison of diversity between ecosystems, usually measured as the amount of species change between the ecosystems.
Gamma diversity is a measure of the overall diversity for the different ecosystem within a region.

QUESTION: 3

When we compare the relationship between species richness and area for wide variety of taxa, the graph appears to be a :

Solution:

When a graph is drawn to compare the relationship between species richness and area for wide variety of texa, the graph appears to be a rectangular hyperbola.

QUESTION: 4

Which article of the Constitution of India specifies that, "it shall be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment including forests, lakes, rivers, and wildlife and to have compassion for living creatures."

Solution:

Article 51-A of the constitution of India specifies about the duty of every citizen regarding protection and improving natural environment of forests, lakes, rivers and wildlife.

QUESTION: 5

If all the members of a host species die then all its unique parasites also die off, representing:

Solution:

If all members fo a host species die the parasite that obtain their food from the particular host also die off due to lack of food. This represent co-existence of species.

QUESTION: 6

When we will move away from the equator towards poles, we will find:

Solution:

When we will move away from the equator towards poles there is a gradual decrease in the species diversity. This is because climatic condition becomes gradually adverse as we move from equator to poles.

QUESTION: 7

In a wetland the primary factor controlling the environment and the associated plant and animal life will be:

Solution:

Wetlands are areas where water is the primary factor controlling the environment and the associated plant and animal life. They occur where the water table is at or near the surface of the land, or where the land is covered by water.

QUESTION: 8

If we say, India has about 50,000 type of rice and 1000 types of varieties of mango what level of diversity it indicates:

Solution:

India has about 50,000 type of rice and 1000 types of varieties of mango. This thigh level of diversity indicates very high genetic diversity and one of the largest in the world.

QUESTION: 9

Rare species are :
i. represented by small populations in the world.
ii. thinly distributed over a wide area.
iii. all are grouped as endangered or vulnerable at present.  

Solution:

The correct option is Option A.

Rarity rests on a specific species being represented by a small number of organisms worldwide, usually fewer than 10,000. However, a species having a very narrow endemic range or fragmented habitat also influences the concept. Almost 75% of known species can be classified as "rare". They are thinly distributed over a wide area. 

They are not endangered, but classified as "at risk". A species may be endangered or vulnerable, but not considered rare if it has a large, dispersed population.

QUESTION: 10

Tropical Botanical garden and research institute is situated at:

Solution:

Tropical Botanical garden and research institute is situated at Thiruvananthapuram.

QUESTION: 11

Which of the following is a biosphere reserve in eastern Himalayan regions?

Solution:

Dehang Dibang biosphere reserve is in eastern Himalayan regions in state of Arunachal Pradesh, India.

QUESTION: 12

Project elephant started in the year:

Solution:

To protect the elephants from poachers and increasing their number project elephant was started in 1992.

QUESTION: 13

NWCP stands for:

Solution:

NWCP stands for national wetland conservation programme. Wetland are areas where water is the primary factor controlling the environment and associated plant and animal life.

QUESTION: 14

In a gene sanctuary genetic diversity of an endangered species can be preserved by :

Solution:

Conservation of genetic diversity under natural habitat of endangered species is called gene sanctuary.

QUESTION: 15

When we compare the relationship between species richness and area for wide variety of taxa, the graph appears to be a :

Solution:

When a graph is drawn to compare the relationship between species richness and area for wide variety of texa, the graph appears to be a rectangular hyperbola.

QUESTION: 16

Which of the following is a gene sanctuary?

Solution:

Gene sanctuary is the protected area in natural habitat for endangered species. Tura range sanctuary of Meghalaya is gene sanctuary for a number of endangered plant species.

QUESTION: 17

Match the following:


Solution:

Gulf of Mannar biosphere reserve is located in Tamil Nadu, Cold desert biosphere reserves in Himachal Pradesh, Agasthayamalai biosphere reserve in Kerala and Tamil Nadu and Nandadevi biosphere reserves in Uttarakhand.

QUESTION: 18

The extent to which numbers of different species are equal or skewed will refer to:

Solution:

The extent to which numbers of different species are equal or skewed well refer to species eveness or relative abundance. Species eveness or relative abundance depends upon availability of natural resources essential for organisms.

QUESTION: 19

To preserve seeds that rapidly lose viability, can’t survive dessication and plants which are propagated vegetatively, method employed is :

Solution:

Cryopreservation is the method of preserving living organisms or their parts at extremely low temperature. To preserve seeds that rapidly lose viability and cannot survive desiccation are preserved by this method.

QUESTION: 20

Introducing exotic species into new areas will:
i) increase competition for food & space.
ii) introduce diseases
iii) improve habitat
iv) lead to extinction of native species

Solution:

Introducing exotic species into new areas will increase competition for food and space. Sometimes, exotic species brings disease along with them. Exotic species new area do not lead to extinction of native species.

QUESTION: 21

How many species in the world are facing threat of extinction?

Solution:

More than 15,500 species worldwide is facing threat of extinction which includes amphibians, gymnosperms, reptiles, birds and mammals etc.

QUESTION: 22

A sacred lake is

Solution:

Sacred lake is a pool of water generally near religious places where catching fish and other aquatic animals are strictly prohibited. Khecheopalari Lake of Sikkim is a sacred lake in India among many.

QUESTION: 23

 

How many bio-geographical regions are present in India?

Solution:

Biogeography is the study of the distribution of species (biology), organisms, and ecosystems in geographic space and through geological time. There are ten biogeographic zones in India.

QUESTION: 24

The organisms that has been completely eliminated or died out from earth are called?

Solution:

The organisms that has been completely eliminated or died out from earth are called extinct organisms. For example Dodo.

QUESTION: 25

Which of the following are also called lungs of our planet?

Solution:

Amzonian rain forests are called as lungs of forest because it contains different kinds of vegetation that purify the atmosphere of the earth.

Related tests