Test: Biodiversity & Conservation- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biodiversity & Conservation- 2


Description
This mock test of Test: Biodiversity & Conservation- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biodiversity & Conservation- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity & Conservation- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biodiversity & Conservation- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity & Conservation- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following can solely keep an ecosystem self-sustaining and viable?

Solution:

Producer-decomposer food chain keep an ecosystem self-sustaining and viable. Producer converts solar energy into chemical energy in form of food and decomposer breaks complex organic matter into simpler forms to maintain ecosystem.

QUESTION: 2

Following plants belonging to same genus (Solanum) represent:

Solution:

Tomato, potato, Brinjal etc. belongs to genus Solanum although they are of diverse forms. This variation in form represent species diversity belonging to same genus.

QUESTION: 3

Alpha diversity will describe:

Solution:

Alpha diversity refers to the diversity within a particular area of ecosystem and usually expressed by the number of species in that ecosystem.

QUESTION: 4

Which of the benefits, wetlands provide?

Solution:

Wetland provide benefits like prevention from flood and recharge ground water, social, economic and environmental benefits and being rich in nutrients, they provide a diverse and productive ecosystem.

QUESTION: 5

Out of the following which one will not represent an alternative way to categories ecosystem diversity:

Solution:

Biodiversity can be classified on the basis of community, habitat and landscape but not on the basis of population of particular species in the biosphere.

QUESTION: 6

Keystone species include :

Solution:

Keystone species maintain the diversity of ecosystem by changing food chain and are responsible for stability of ecosystem. Tiger, Salmon and Sea Otters are keystone species.

QUESTION: 7

Polyps and medusae of coelenterates (fixed and free-floating stages) are examples of polymorphism related to:

Solution:

Two or more forms of same species is called polymorphism. Coelenterates are of two kinds alternating with each other. Polys forms remain fixed with attached with substratum and medusa forms are free-floating stages.

QUESTION: 8

If snakes become extinct :
i). The loss will make the bionetwork imbalanced
ii). Their gene pool will be lost forever
iii). Result will be loss of biodiversity

Solution:

In food chain, each organism has its own role in flow of energy and nutrient cycle. If snakes become extinct the loss will make the biological network imbalanced. Their gene pool will lost forever that results into loss of biodiversity.

QUESTION: 9

Assertion: The pattern of species diversity on earth is not uniformly distributed.

Reason: Species variation is generally highest in the tropics and decreases towards the poles.

Solution:

The pattern of species diversity on earth is not uniformly distributed. Species variation is generally highest in the tropics and decreases towards the poles due to variation in temperature.

QUESTION: 10

Match the following:

National park                                                  State
a) Shiv Puri National Park                              i) Meghalaya
b) Hazaribagh National Park                          ii) Orissa
c) Simlipal National Park                                iii) Jharkhand
d) Nokrek National Park                                 iv) Madhya Pradesh

Solution:

Shiv puri national park is in Madhya Pradesh, Hazaribagh national park in Jharkhand, Simlipal national park in Orissa and Nokrek national park in Maghalaya.

QUESTION: 11

The legal conversion of land into the status of royal forest refers to:

Solution:

The legal conversion of land into the status of royal forest is a kind of afforestation. This conversion of land is done to protect the particular species endemic to area.

QUESTION: 12

Which of the following is a major cause of reduction in gene pool?

Solution:

Gene pool is the sum total of gemone of different organism of a particular species. Reduction of gene pool is mainly caused by genetic drift along with reasons like geographical isolations.

QUESTION: 13

Which of the following will maintain species diversity by stabilizing the food web and preventing competition?

Solution:

Keystone species is plant of animal that plays a unique and crucial role in the way an ecosystem functions. The species diversity in an ecosystem is stabalised by keystone species through food web and preventing competition.

QUESTION: 14

The area of National Parks range between:

Solution:

National Parks are small reserves maintained by the Government for the protection of wildlife and their habitat. 0.61 to 7818 kms is the range for sanctuaries.

QUESTION: 15

The evil quartet described by Jared Diamond doesn’t include :

Solution:

Evil quartet are for process that are responsible for loss of biodiversity. It includes fragmentation, overharvesting, introduction of invasive species and habitat degradation. It do not include fission.

QUESTION: 16

Which of the following species had been not recently extinct?  

Solution:

The species that had been recently extinct includes Quagga (Africa), Steller’s Sea cow (Russia) and Dodo (Mauritius). Bengal tiger is not extinct so far.

QUESTION: 17

Which of the following group of animals are more venerable to extinction?

Solution:

Amphibians group of animals are more venerable to extinction. About 33% of amphibians are facing danger of extinction followed by 23% of mammals and 12% of birds species.

QUESTION: 18

The main cause of diversity loss is the

Solution:

The main cause of accelerated extinction of species diversity loss is the human activities like deforestation, urbanization, industrialization etc.

QUESTION: 19

Loss of biodiversity in a region may leads to
a. Decline in plant production
b. Lowered resistance to environmental perturbations such as drought.
c. Decreased variability in the ecosystem.

Solution:

Loss of biodiversity in a region may leads to ,decline in plant production, lowered resistance to environmental perturbations such as drought and increased variability in certain ecosystem processes.

QUESTION: 20

Species which suffered a near-extinction from ingesting the carrion of diclofenac-treated cattle is/are:

Solution:

Bengal tiger ans white rumped vulture suffered near-extinction from ingesting the carrion of Diclofenac-treated cattle.

QUESTION: 21

Wild animals :
i) Frequently breed in Zoos.
ii) Reproductive capacity is lowered if area of free movement is reduced.

Solution:

Reproductive capacity of an animals is lowered if area of free movement is reduced. So, wild animals do not breed frequently in Zoos. So, statement i is wrong and ii is correct.

QUESTION: 22

If a species experiences a 90 percent decline over 10 years (or three generations), would be classified as :

Solution:

If a species experiences 90 percent decline over three generation (about 10 years) would be called as critically endangered species. Critically endangered species should be protected to avoid extinction.

QUESTION: 23

Select the group which represents only critically endangered species (as per 2008 red list):

Solution:

According to red data book 2008, Amur Leopard, Cross river gorilla, Hawksbill turtle and Leatherback turtle are listed as critically endangered species.

QUESTION: 24

To qualify as a biodiversity hotspot , as per Myers hotspot map:
a) it must contain at least 0.5% or 1,500 species of vascular plants as endemics.
b) it has to have lost at least 70% of its primary vegetation.   

Solution:

To qualify as a biodiversity hotspot, as per Myers hotspt map, it must contain at least 0.5% or 1500 species of vascular plants as endemics. It must have lost at least 70% of its primary vegetation.

QUESTION: 25

Buffer zone is managed to accommodate variety of resources for restoration of degraded ecosystems and habitats, conservation of genetic resources, species and ecosystem and monitoring of development and conservation programme. It can never extinct species.

Solution:

Buffer zone surrounds the core area and is managed to accommodate variety of resources use strategies, research and education.

Related tests