Test : Biology - 5


15 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : Biology - 5


Description
This mock test of Test : Biology - 5 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Defence Test : Biology - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Biology - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : Biology - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Biology - 5 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Carrot is orange in colour because -

Solution:

The carrot gets its characteristic and bright orange colour from the pigment called carotene.

QUESTION: 2

An example of hormone is -

Solution:

Oxytocin is an hormone that is normally produced in the hypothalamus and stored in the posterior pituitary gland.

QUESTION: 3

To reduce tooth decay most toothpastes contain a -

Solution:

Fluoride in toothpastes prevent tooth decay from progressing and can even reverse, or stop, early tooth decay.

QUESTION: 4

The part of brain which controls mood and anger in our body is -

Solution:

The brain’s limbic system controls emotional expression through the hypothalamus, which has control over the body’s emotional responses systems. The hypothalamus is responsible for regulating hunger, thirst, response to pain, levels of pleasure, sexual satisfaction, anger and aggressive behavior, etc. 

QUESTION: 5

An organism that transmits disease from one individual to another is called -

Solution:

An organism that transmits a disease agent from an infected to a non-infected animal or plant is known as vector.

QUESTION: 6

Consider the following

Enzymes and protein can be correlated with each other in the following ways

1. All proteins are enzyme.

2. All enzymes are protein.

3. All enzymes are not protein.

4. All proteins are not enzyme.

Which of the above are correct?

Solution:

All enzymes are protein by composition but all proteins are not enzyme.

QUESTION: 7

Consider the following statements in respect of thyroid gland.

1. It is situated in the neck.

2. It is vital to maintain of normal body temperature.

Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Thyroid gland is one of the largest endocrine glands which is present in the neck. It is responsible to control body’s metabolism, temperature, appetite and muscle strength, etc.

QUESTION: 8

Which one of the following is not a constituent of biogas? 

Solution:

Nitrogen dioxide (NO_2 ) is not a component of biogas.

QUESTION: 9

A mother of blood group O has a group O child. What could be the blood group of father of the child? 

Solution:

The blood group of father of the child could be A or B or O.

QUESTION: 10

What does sphygmomanometer measure? 

Solution:

Sphygmomanometer is an instrument to measure the blood pressure. It is made up of an inflatable cuff to restrict the blood flow and a mercury or manometer to measure pressure.

QUESTION: 11

What does water gas comprise of? 

Solution:

Water gas is a synthetic gas, having CO and H_2. The gas is produced by passing steam over a red hot hydrocarbon fuel as coke. 

QUESTION: 12

Which one of the following causes the chikungunya disease? 

Solution:

Chikungunya is caused by chikungunya virus which is an insect borne virus of genus Alphavirus. Symptoms show high fever, maculopapular rash, headache, etc. 

QUESTION: 13

Which one of the following vitamins is abundant in guava fruits? 

Solution:

Vitamin-C is enough in guava fruits. Vitamin-C helps in strengthening of immunity, serves as an antioxidant and provides relief in hypertension too.

QUESTION: 14

Which one of the following vitamins helps in clotting of blood? 

Solution:

Vitamin-K adds in blood clotting. Vitamin-K acts as an essential cofactor for factor-II, VII, IX, X and also for proteins Z, C and S. 

QUESTION: 15

Which one of the following glands in the human body stores iodine? 

Solution:

Thyroid gland in human body contains iodine. Deficiency of iodine creates goitre disease. Which is observed by the enlargement of larynx.

Similar Content

Related tests