Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions


11 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the option which is not correct with respect to enzyme action:          [2014]

Solution:

Inhibitions of succinic dehydrogenase by malonate is an example of competitive inhibition. Thus it is reversible reaction. On increasing the substrate (succinate) concentration the effect of inhibitor is removed and Vmax  remain same. 

QUESTION: 2

Which one of the following is a non - reducing carbohydrate?          [2014]

Solution:

Sucrose is classified under non reducing sugars because it does not have any free aldehyde or keto group. 

QUESTION: 3

Which one of the following statements is INCORRECT?         [2015 RS]

Solution:

Km increases but Vmax remains the same in competitive inhibition. This is because, on slightly increasing the substrate concentration, the effect of inhibitor is removed. 

QUESTION: 4

Which of the following biomolecules does have phosphodiester bond ? [2015 RS]

Solution:

Nucleic acids have phosphodiester bond in a nucleotide. 

QUESTION: 5

The enzyme that is NOT present in succus entericus is :          [2015 RS]

Solution:

A nuclease is an enzyme capable of cleaving the phosphodiester bonds between the nucleotide subunits of nucleic acids.
Succus entericus is the clear to pale yellow watery secretions from the glands lining the small intestine walls. It contains hormones, digestive enzymes, mucus and bicarbonate. It doesn't contain  nucelase enzyme.

QUESTION: 6

The introduction of t-DNA into plants involves:               [2015 RS]

Solution:

Agrobacterium tumefaciens introduces tDNA into the plant. 

QUESTION: 7

 The two polypeptides of human insulin are linked together by         [2016]

Solution:

Insulin is a hormone consisting of 2 polypeptide chains. Each chain is composed of a specific sequence of amino acid residues connected by peptide bonds. In humans, chain A has 21 amino acids, and chain B has 30. Post translational modifications result in the connection of these two chains by disulfide bridges. Cysteine residues on A7 and B7, as well as A20 to B19 are covalently connected by disulfide bridges

QUESTION: 8

Which of the following is required as inducer(s) for the expression of Lac operon ?           [2016]

Solution:

Lac operon is an inducible operon. Lactose is the substrate for the enzyme beta-galactosidase and it also regulates switching on and off of the operon. Hence, it is termed as inducer. Inducers function by disabling repressors. The gene is expressed because an inducer binds to the repressor. The binding of the inducer to the repressor prevents the repressor from binding to the operator. RNA polymerase can then begin to transcribe operon genes. 

QUESTION: 9

The amino acid Tryptophan is the precursor for the synthesis of [2016]

Solution:

Tryptophan is a precursor to neurotransmitters serotonin and melatonin. Thyroxine (3,5,3',5'-tetraiodothyronine) is produced by follicular cells of the thyroid gland. It is produced as the precursor thyroglobulin. Estrogen is biosynthesized from progesterone (arrived at in two steps from cholesterol, via intermediate pregnenolone). Cortisone is one of several end-products of a process called steroidogenesis.  Cortisol is produced in the adrenal cortex of kidney. 

QUESTION: 10

Which one of the following statements is WRONG? [2016]

Solution:

Glycine (abbreviated as Gly or G) is the smallest of the 20 amino acids commonly found in proteins, and indeed is the smallest possible (having a hydrogen substituent as its side-chain). The formula is NH2CH2COOH. Its codons are GGU, GGC, GGA, GGG of the genetic code. 

QUESTION: 11

A typical fat molecule is made up of [2016]

Solution:

Fat molecules are made of atoms of carbon, hydrogen and oxygen. The hydrogen and oxygen atoms binds to the carbon, as pictorially depicted. A typical fat molecule has one glycerol and three fatty acid molecules.